Περιφέρεια

Η Στερεά Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει το δικό της Πανεπιστήμιο

Στη Χαλκίδα, χθες, πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και της Κ.Ε.Δ.Ε..

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας, μη Μέλη του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., ενώ παρόντες, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήταν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δημ. Βουρδάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, Γ. Κελαϊδίτης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Λαζ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στην πολιτική επιλογή της Διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. να αποκεντρώσει τη λειτουργία των Οργάνων της Κ.ΕΔ.Ε., προκειμένου να «ακούσει», να καταγράψει και να αναδείξει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αλλά και να διαμορφώσει κοινό πλαίσιο θέσεων και διεκδικήσεων, ενόψει και του τακτικού συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2024, στη Ρόδο.

Κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ., Νίκος Σουλιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Η Στερεά Ελλάδα είναι μία μικρογραφία της Ελλάδας, έχουμε προφανώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδας, άλλα υπάρχουν και κάποια ιδιαίτερα προβλήματα και κάποιες αδικίες που βιώνουμε.

Για 14 χρόνια, για δύο προγραμματικές περιόδους, θεωρούμασταν ανεπτυγμένη περιφέρεια (εκτός στόχου 1), λόγω Οινοφύτων, αλλά δυστυχώς ο αλγόριθμος δεν έβλεπε ότι η Στερεά Ελλάδα  περιελάμβανε και Νομούς με σημαντικά μειονεκτήματα, όπως την Ευρυτανία και τη Φωκίδα, άλλα και την Εύβοια. Η ανομοιομορφία αυτή δεν αποτυπώνονταν στα στατιστικά δεδομένα. Το διορθώσαμε, ωστόσο η αδικία δεν αποκαταστάθηκε.  Υπολογίζουμε ότι χάσαμε, αδίκως, πόρους ύψους 400 εκ. € και η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για να διατεθούν τα χρήματα αυτά στη Στερεά Ελλάδα, μέσω Αναπτυξιακού Προγράμματος. Η χρηματοδότηση πρέπει να στοχεύει κυρίως στην κατασκευή έργων υποδομής, καθώς αυτά στερηθήκαμε λόγω της στατιστικής στρέβλωσης, από το 2007 έως το 2020.

Επίσης, είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από το 1965, με τη λίμνη των Κρεμαστών και την «πλημμύρα» των φωτοβολταϊκών αλλά και των ανεμογεννητριών, κυρίως στη Νότια Εύβοια και τη Βοιωτία. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην άναρχη εγκατάσταση των πάρκων αυτών, με την εκπόνηση ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδίου, μετά από ευρεία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την προώθηση ενός εθνικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ που θα σέβεται την αρχή της αναλογικότητας, σε επίπεδο δήμου.

Αν και έχουμε προσφέρει πολλά ως περιφέρεια σε όλη τη χώρα, σε ότι αφορά την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι περιβαλλοντικό και αφορά όλους τους Δήμους και όλους του πολίτες. Αναφέρομαι στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην καθυστέρηση της κατασκευής των ΜΕΑ (Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Χαλκίδας, Λαμίας και Άμφισσας. Μία καθυστέρηση που ήρθε, παρότι κατατέθηκαν έγκαιρα ώριμες μελέτες, αφού καμία δεν εντάχθηκε, ώστε να γίνουν τα έργα με δημόσια χρηματοδότηση. Σήμερα το πρόβλημα γίνεται δυσβάσταχτο για τους δήμους της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, άλλα εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί αν δεν προχωρήσει άμεσα η κατασκευή των τριών ΜΕΑ.

Επιπλέον, είμαστε η μόνη περιφέρεια που δεν έχει αυτόνομο και αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο. Κάποιος θα πει «μπορεί να μην έχεις Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, αλλά έχεις τρία Πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που λειτουργούν τμήματα στη Στερεά Ελλάδα». Προφανώς και δεν μας νοιάζει η λεζάντα. Ωστόσο, όπως είχαμε επισημάνει άλλωστε και πριν την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2019 και τον διαμελισμό του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δεν βλέπουμε κοινή στόχευση, δεν βλέπουμε συνεργασία των τριών Ιδρυμάτων για τη συντονισμένη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς Ελλάδας, δεν βλέπουμε διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την τοπική αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις μας, δεν βλέπουμε μέλλον στο όλο εγχείρημα. Αντίθετα, το 2023, είδαμε καταργήσεις τεσσάρων τμημάτων στη Στερεά Ελλάδα. Θέλουμε το θέμα να ανοίξει ξανά και να αποκτήσει και η Στερεά Ελλάδα, όπως δικαιούται, αυτόνομο Πανεπιστήμιο.

Σε ότι αφορά τη στελέχωση των μικρών και των μειονεκτικών Δήμων πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικά και μη και επιπλέον να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στη μαζική φυγή των υπαλλήλων τους, μέσω του καταστροφικού συστήματος κινητικότητας, που ρημάζει τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για την ανακοπή της ερημοποίησης της ελληνικής υπαίθρου, πρέπει να υπάρξει στήριξη και παρότρυνση των νέων να γυρίσουν πίσω στον τόπο καταγωγής τους, στα χωριά και στις πόλεις της περιφέρειας. Να θεσπιστεί ένα πρόγραμμα απασχόλησης μέσω της ΔΥΠΑ για νέους 21 έως 29, αντίστοιχο του 55-67, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους νέους να πάρουν το πρώτο μεροκάματο στον τόπο τους.

Επιπλέον, κρίνεται απαραίτητη η διασφάλιση ομαλής ροής χρηματοδότησης μέσα από το ΠΔΕ που χειρίζονται οι περιφέρειες, γιατί όσο μεγάλη είναι χαρά όταν υπογράφουμε την προγραμματική σύμβαση, τόσο μεγαλύτερη είναι η θλίψη και η γκρίνια όταν τα έργα σταματούν και πολύ περισσότερο διαλύονται οι εργολαβίες. Δυστυχώς και στην Περιφέρειά μας το πρόβλημα είναι πολύ έντονο.

Τέλος, θα αναφερθώ σε τρείς σημαντικούς οδικούς άξονες, που στην κυριολεξία θα αλλάξουν την ζωή μας και θα δημιουργήσουν πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης, οι οποίοι πρέπει να ολοκληρωθούν στην Στερεά Ελλάδα:

Στον οδικό άξονα της Εύβοιας από την Ιστιαία μέχρι την Κάρυστο και την Κύμη.

Τον διαγώνιο άξονα Μπράλος – Αντίρριο και

Τον άξονα Στυλίδα – Λαμία – Καρπενήσι—Αγρίνιο – Πλατυγίαλι».

Συνεχίζοντας ο κ. Σουλιώτης έθεσε θέματα, όπως η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η καταστατική θέση των αιρετών, η οικονομική αυτοτέλεια των δήμων,  η λειτουργία των ΔΕΥΑ, τα οποία, όπως επεσήμανε, μαζί με πολλά άλλα θέματα θα επεξεργαστούν οι αρμόδιες Θεματικές Επιτροπές, και οι επικαιροποιημένες θέσεις της Π.Ε.Δ. θα παρουσιαστούν πλήρως στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., τον ερχόμενο Νοέμβριο και στην Προσυνεδριακή Συνάντηση στη Λαμία.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων, αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Χαλκιδέων και όλοι οι Δήμοι της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα, όπως η υποστελέχωση, η μεταφορά των απορριμμάτων και η μη ύπαρξη ενταγμένου έργου ΜΕΑ στη Στερεά Ελλάδα, το προβληματικό οδικό δίκτυο κ.α.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε το σύνολο των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. καθώς και Δήμαρχοι, αναδεικνύοντας θέματα της Στερεάς Ελλάδας, που συζητήθηκαν ενδελεχώς. Συμφωνήθηκε η αποστολή υπομνήματος με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας στην Κ.Ε.Δ.Ε., με σκοπό στη συνέχεια να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., υπογράμμισε ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. ενώνει τη φωνή της και συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των δήμων και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, ενώ δεσμεύτηκε για την προώθηση του συνόλου των αιτημάτων στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων.

Σχετικές αναρτήσεις

Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση: Δεν συμμετέχουμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια

efthia

792.000 € για την 3ετη λειτουργία ΚΔΗΦ Ατόμων με Αναπηρίες

efthia

5 εκ. ευρώ για Βρεφικούς – Παιδικούς Σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

efthia
Φόρτωση....