Υγεία

Θετικά στον σταφυλόκοκκο τα δείγματα γευμάτων της εταιρείας «Γιαννίτση»

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στις 17 Μαΐου 2024 ενημερώθηκε για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε μαθητές δημοτικών σχολείων της  ΠΕ Φθιώτιδας. Τα κρούσματα είχαν ημερομηνία έναρξης την 16η Μαΐου (πλην ενός που εκδηλώθηκε στις 17/5) και φαίνεται να σχετίζονται με τη λήψη σχολικού γεύματος, το οποίο διανεμήθηκε στους μαθητές στις 16 Μαΐου 2024.

Η υπηρεσία ενήργησε άμεσα, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών για την προάσπιση της δημόσιας υγειάς.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγείας αυτοψία και έλεγχος του χώρου της επιχείρησης που παρασκεύασε και διένειμε τα σχολικά γεύματα.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου:

–           Βρέθηκε και δεσμεύτηκε δείγμα γεύματος, το οποίο απεστάλη μαζί και με άλλα δείγματα (σύνολο δέκα), στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας προς εργαστηριακή διερεύνηση.

–           Ελέγχθηκαν τα πιστοποιητικά υγείας των υπαλλήλων της επιχείρησης, που συμμετείχαν στην προετοιμασία και συσκευασία του συγκεκριμένου γεύματος

Στις 20 Μαΐου 2024 η Διεύθυνση Υγείας ενημερώθηκε για τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά για σταφυλόκοκκο θετικό στην πηκτάση  (s. Aureus) στο σύνολό τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στα δείγματα από τη Λαμία που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.

Το βακτήριο βρέθηκε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.

Η μόλυνση προέρχεται συνήθως λόγω των ανθυγιεινών τρόπων χειρισμού των τροφίμων καθώς κάποιος υπάλληλος είχε τον ιό και έπιασε το φαγητό με γυμνά χέρια.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καταστρέφεται εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος.

Αναμένονται επιπλέον αποτελέσματα για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του σταφυλόκοκκου, καθώς και για τις υπόλοιπες μικροβιολογικές παραμέτρους.

Σχετικές αναρτήσεις

Σταϊκούρας: Προχωρά κανονικά η Ογκολογική κλινική στο Νοσοκομείο Λαμίας

efthia

Ο Φώτης Σερέτης απαντά στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Π.Ν. Λάρισας

efthia

Εκδήλωση την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στην πλατεία Ελευθερίας Λαμίας

efthia
Φόρτωση....