Πολιτική

Με την ίδια σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής

Την πρόθεσή του να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ταυτόχρονα όμως, ξεκαθάρισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την υπάρχουσα σύνθεση.

Διευκρίνισε ότι ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξει αρμοδιότητα ή να επιτελέσει τα καθήκοντά του ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει τιμωρία ή ολιστική αποκοπή, θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν άνθρωποι που έφυγαν απο το Συμβούλιο, ξαναγύρισαν.

Αναφερόμενος στα σενάρια ανασχηματισμού είπε μεταξύ άλλων πως το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας σημείωσε ότι θα υπάρξουν επιμέρους αλλαγές στο φορολογικό, ενώ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια παραδέχτηκε ότι η ΝΔ υπέστη ζημία, καθώς η συζήτηση αφορούσε τη μειοψηφία.

Παράλληλα, κατά τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, εκτίμησε πως αρκετοί πολίτες δεν πείστηκαν για το πόσο σημαντικές ήταν οι ευρωεκλογές, ωστόσο υπήρχαν και πολίτες που ήθελαν με τη στάση τους στις κάλπες να στείλουν ένα μήνυμα.

 

«Κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών – Έχουμε ισχυρή εντολή για τετραετία»

Αναφορικά με το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και πως η επόμενη κάλπη θα είναι το 2027.

«Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027», τόνισε.

 

«Το 41% δεν υπάρχει σήμερα και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό»

Σχετικά με τις αιτιάσεις περί «αλαζονείας του 41%», ο Πρωθυπουργός είπε πως «το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αν κάποιοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», τόνισε.

 

«Επιμέρους διορθώσεις, όχι αλλαγή φορολογικής πολιτικής»

«Ήταν στο πρόγραμμά μας η φορολογική συμμόρφωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Ίσως χρησιμοποιήσαμε κάποιες φορές λάθος γλώσσα για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αν χρειαστεί θα γίνουν μόνο σημειακές διορθώσεις στον νόμο αν υπάρχουν κατάφορες αδικίες. «Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε.

 

«Η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά δεν θα το πάρω πίσω»

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η ΝΔ υπέστη ζημιά από το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, αλλά ξεκαθάρισε ότι το πιστεύει και δεν θα το πάρει πίσω.

«Συζητούσαμε ένα μήνα για ένα θέμα που στην πραγματικότητα αφορούσε πολύ λίγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας»

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως ζήτημα τεκνοθεσίας και αλλαγής στον νόμο» σημείωσε. «Και εγώ ίσως δεν μπόρεσα να το επικοινωνήσω όπως έπρεπε. Είναι σίγουρο όμως για ένα παραδοσιακό κομμάτι των ψηφοφόρων μας αυτό ήταν κάτι που τους στενοχώρησε ενδεχομένως περισσότερο από ότι το είχαμε εκτιμήσει», σημείωσε.

 

«Η ακρίβεια ”πόνεσε” και την κυβέρνηση – Βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ»

«Οι πολίτες ζητούν περισσότερα, και γρηγορότερα», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Η ακρίβεια ”πόνεσε” και την κυβέρνηση. Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση τιμών στο σούπερ μάρκετ. Οι πολίτες μας είπαν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα. Μας είπαν “πρέπει να κάνετε περισσότερα”, αλλά λέμε περισσότερα, στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», ξεκαθάρισε.

 

«Αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων»

«Υπήρχαν πολίτες που δεν τους πείσαμε για το πόσο σημαντικές ήταν οι αυτές οι κάλπες και δεν καταφέραμε να δώσουμε περιεχόμενο στην ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών. Υπήρχαν όμως και πολλοί πολίτες που ήθελαν να μας στείλουν ένα μήνυμα. Είχα εισπράξει τα μηνύματα και πριν την κάλπη, μιλούσα για παράδειγμα για την ακρίβεια, για το πώς η ανάπτυξη θα φτάσει σε όλους, για τις παθογένειες του βαθέως κράτους που έχουμε προτάξει ως απόλυτη προτεραιότητα για την δεύτερη τετραετία.

Αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιοι πολίτες επέλεξαν μέσα από την φωνή τους ή την σιωπή τους να μας στείλουν αυτό το μήνυμα» είπε ο πρωθυπουργός. «Ταυτόχρονα όμως αποδοκιμάστηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση και ειδικά η αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων. Και αυτό είναι μια ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα λεφτόδεντρα για ακόμη μια φορά».

 

«Είμαι προβληματισμένος, το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε»

«Ήταν μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, κουραστική, πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου στα στελέχη μας στον κομματικό μας μηχανισμό για τον αγώνα που έκαναν. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε και αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι προβληματισμένος και με ένα παράξενο τρόπο ανακουφισμένος. Είναι γιατί πιστεύω πάντα στην σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας», ανέφερε.

«Χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και να προβώ σε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμα τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν. Ως επι τo πλείστον δεν πήγαν κάπου αλλού. Έκατσαν σπίτι τους. Μας είπαν με τον τρόπο τους “σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνεται καλύτεροι”» πρόσθεσε.

 

«Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών, θα πηδήξουμε πιο ψηλά»

«Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ένας πρωθυπουργός ο οποίος στο τέλος της τετραετίας μου θα έχει κάνει απλή διαχείριση. Έχω, νομίζω, πάρει μια άλλη εντολή» είπε.

«Μερικές φορές αισθάνομαι, ξέρετε, ότι και οι πολίτες είναι πολύ αυστηροί μαζί μου. Το καταλαβαίνω. Εγώ ανέβασα τον πήχη των προσδοκιών ο ίδιος και όταν για οποιονδήποτε λόγο περνάω από κάτω -δεν νομίζω ότι περνάω συνέχεια, νομίζω ότι έχω κάνει πολλά πράγματα για τη χώρα-, αλλά οφείλω να ανασκουμπωθώ και να δω τι μπορώ να κάνω για να περάσω από πάνω από τον πήχη των προσδοκιών.

Τον βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά. Είμαι πολύ κατηγορηματικός σε αυτό. Το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι, θα το κρίνουν οι πολίτες στο τέλος της τετραετίας. Αλλά δεν πρόκειται να κατέβει ο πήχης των προσδοκιών αυτής της κυβέρνησης» τόνισε.

 

«Σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά μας»

«Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα

Σε εθνικό επίπεδο: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα – MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής, συνέχιση μείωσης φόρων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο: διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών, αγροτικά, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Σχετικές αναρτήσεις

Εντάξτε άμεσα και τους αγρότες της Θεσσαλιώτιδας στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

efthia

Μετά από 5 χρόνια αδιαφορίας, σας φταίνε τελικά οι φορείς της Φθιώτιδας;

efthia

Οι μάσκες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έπεσαν…

efthia
Φόρτωση....