Την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και φορείς με ανακοινώσεις, μηνύματα και αναρτήσεις.
Ειδικότερα:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας, Υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών): Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί μια φωτεινή υπενθύμιση του θάρρους, της αλληλεγγύης και της προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Είναι ημέρα μνήμης και τιμής σε όσες και όσους αγωνίστηκαν με αυτοθυσία ενάντια στην καταπίεση, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των θεμελιωδών αξιών της κοινωνίας μας.
Οφείλουμε, όλοι μας, να είμαστε ενεργοί θεματοφύλακες αυτών των αξιών.
Η προστασία της Δημοκρατίας είναι καθημερινή ευθύνη που απαιτεί συμμετοχή, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
Με δημοκρατική ενότητα, σεβασμό και αλληλεγγύη, να συμμετέχουμε ενεργά σε μια κοινωνία που να διέπεται από αυτές τις αξίες και να διασφαλίζει ένα ειρηνικό, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ): Στην επέτειο των 51 ετών από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου αναφέρεται με μήνυμά του ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης:
«51 χρόνια μετά την ηρωική Εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο συμβολισμός παραμένει επίκαιρος, με την εμπέδωση των αιτημάτων για Δημοκρατία, Ελευθερία και Ισονομία να προϋποθέτουν τη διαρκή εγρήγορση κάθε πολίτη. Αποτίουμε φόρο τιμής στους δεκάδες νεκρούς εκείνων των ημερών, κατά τις οποίες ο αυταρχισμός και το μίσος ηττήθηκαν από ένα πλήθος νέων ανθρώπων, φοιτητών, μαθητών και εργαζόμενων. Τιμούμε, επίσης, τους αγώνες χιλιάδων συνανθρώπων μας ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών και μνημονεύουμε τις θυσίες τους ως ένα φωτεινό φάρο ελπίδας. Περισσότερο από μισό αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο ζει στις καρδιές, στο μυαλό και στη ψυχή μας αποτελώντας αστείρευτη πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού».
Φανή Παπαθωμά (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού): 17 Νοέμβρη 1973
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκαιο”…» Τάσος Λειβαδίτης
51 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου
51 χρόνια από τότε που φοιτητές και πολίτες, αντιστάθηκαν στην τυραννία του καθεστώτος και μας έδειξαν το δρόμο για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, μέσα από τον αγώνα και τις θυσίες τους.
Κι αυτός «ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία…» μια ιστορία γραμμένη από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» που διεκδίκησαν μια κοινωνία ισότιμη, μια πατρίδα ελεύθερη.
Θυμόμαστε τη σημερινή ημέρα με σεβασμό και τιμή για όσους αγωνίστηκαν. Ιδιαιτέρως τους νέους, που πάλεψαν για υψηλές αξίες και ιδανικά και μας απέδειξαν περίτρανα ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι προσωπική και συνολική ευθύνη όλων μας να την υπηρετούμε, να την υπερασπιζόμαστε, να την προστατεύουμε και να τη σεβόμαστε.
ΣΟΥΛΑ ΣΤΙΒΑΚΤΗ (Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας): Ήταν Νοέμβριος του ’73, όταν η ιστορία γύρισε σελίδα και από το βαθύ σκοτάδι επιτέλους αναδύθηκε φως. Ένας Νοέμβριος που έμελλε να βαφτεί κόκκινος από το χρώμα της μπογιάς και από το αίμα της δημοκρατίας.
Αυτό το κόκκινο παραμένει ανεξίτηλο, τόσο στον χρόνο όσο και στη μνήμη, υπενθυμίζοντας στους παλιούς και διδάσκοντας στους νέους, ότι τα ιδανικά κερδίζονται με αγώνες και με αγώνες διαφυλάσσονται.
Η δημοκρατία είναι ένα περιβόλι, στο οποίο ανθίζει η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ανάπτυξη και το οποίο έχουμε όλοι χρέος να ποτίζουμε καθημερινά με τις πανανθρώπινες αξίες, προβάλλοντας αντίσταση σε κάθε μορφής αυταρχισμό.
“Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο”. Τάσος Λειβαδίτης
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: 51 χρόνια μετά, η λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι παντοτινή. Όσο κι αν προσπάθησαν να απονευρώσουν και να μετατρέψουν την εξέγερση σε μνημόσυνο, δεν τα κατάφεραν, γιατί το Πολυτεχνείο έρχεται από το μέλλον.
Το Πολυτεχνείο φωτίζει τα διαρκή αιτήματα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το δίκαιο. Από την Παλαιστίνη και τη γενοκτονία που διαπράττει η κυβέρνηση του Ισραήλ, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, έως την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοφασιστών στην Αμερική και την Ευρώπη, ο διαρκής αγώνας για το δίκαιο είναι η μόνη απάντηση των λαών.
Ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές λιτότητας δημιουργούν έναν κόσμο ανισοτήτων και αυταρχισμού. Η υιοθέτηση από τη δήθεν φιλελεύθερη δεξιά όλης της νεοφασιστικής ατζέντας, η επίθεση στα δικαιώματα, η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, η αναθεώρηση της ιστορίας στρώνουν το έδαφος στις ιδέες του μίσους, του φόβου, του ρατσισμού, της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού.
Το Πολυτεχνείο έρχεται να μας δείξει ότι, ακόμα και μπροστά στα ψηλότερα τείχη, μπορούμε να χαράξουμε τον δρόμο. Ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε μια διαφορετική ζωή. Απέναντι στην απογοήτευση, την παραίτηση, την ατομική διέξοδο, μπορούμε να προχωρήσουμε αλλιώς. Να βαδίσουμε στον δρόμο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της διεκδίκησης.
51 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την ιστορία μας, να διατηρήσουμε τη μνήμη ως οδηγό. Γιατί μνήμη σημαίνει αντίσταση, μνήμη σημαίνει ελπίδα.
ΕΚΠΕΦ: Η 17η Νοέμβρη, μας θυμίζει τη δύναμη της συλλογικής δράσης, τη σημασία του αγώνα για ελευθερία, καθώς και την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας. Ως συνδικάτα, αναλογιζόμαστε το χρέος µας και δίνουμε τον δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας.
Τιμούμε την κληρονομιά εκείνων που αγωνίστηκαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία,
συνεχίζοντας τον αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία.
Η μνήμη του Πολυτεχνείου πρέπει να είναι για όλους ζωντανή.
ΓΣΕΕ: Η ΓΣΕΕ τιμά την 51η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ένα ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας και υπέρ των δημοκρατικών αξιών.
Η 17η Νοέμβρη, μας θυμίζει τη δύναμη της συλλογικής δράσης, τη σημασία του αγώνα για ελευθερία καθώς και την υποχρέωση να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.
Αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του πολυτεχνείου με τη Συνομοσπονδία να καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η μνήμη του Πολυτεχνείου πρέπει να είναι για όλους ζωντανή.
Τιμούμε την κληρονομιά εκείνων που αγωνίστηκαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, συνεχίζοντας τον αγώνα για μία καλύτερη κοινωνία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ (Πρόεδρος ΤΕΕ): «51 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να φωτίζει τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία ως κορυφαία πράξη αντίστασης της νεολαίας, των φοιτητών, των επιστημόνων, των εργαζομένων και του λαού κατά της επαίσχυντης δικτατορίας, της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού και του σκοταδισμού.
Τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 στο ΕΜΠ παραμένουν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη ως η κορυφαία στιγμή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για Δημοκρατία, κοινωνική απελευθέρωση, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, γνώση, πρόοδο και προκοπή. Αγώνων για αξίες που ποτέ, ακόμα και σήμερα, δεν θα πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες.
Οι φοιτητές και ο λαός περιέγραψαν ξεκάθαρα τις διεκδικήσεις το 1973 με το πασίγνωστο πλέον σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία». Ένα μήνυμα που παραμένει ζωντανό στις ημέρες μας, καθώς περιγράφει τη βάση και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας ολόκληρης. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η πρόοδος είναι ουσιαστική μόνο όταν αφορά όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις.
Ο τεχνικός κόσμος της χώρας αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα θυμάται και τιμά τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές κατά της επαίσχυντης δικτατορίας. Και προσπαθούμε – και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα – να μετουσιώσουμε τους αγώνες αυτούς σε πραγματική προκοπή για όλους, τον κάθε πολίτη, για ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα από τις ατομικές και συλλογικές μας επιλογές, οι Έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί και ο φορέας τους, το ΤΕΕ, έχουμε και ευθύνη και προνόμιο, σε μια άλλη εποχή πλέον, μέσα από το επάγγελμά μας, την επιστήμη μας, την κοινωνική μας ζωή, να εξακολουθούμε να πασχίζουμε για το κοινό καλό και να τιμούμε τους αγώνες των γνωστών και άγνωστων αγωνιστών του 1973. Απαντώντας σε νέα προκλήσεις, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες, παράγοντας νέα γνώση, με εφόδια τα διδάγματα και τις αξίες που μας ενέπνευσαν.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με τα ιστορικά γεγονότα, τα πρόσωπα και τα διαχρονικά μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με σύμβολο και τοπόσημο το ιστορικό συγκρότημα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, τόσο οι φοιτητές και οι επιστήμονες όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τον ιστορικό Νοέμβριο του 1973, προώθησαν το κοινό αίτημα της κοινωνικής και ατομικής προόδου, αίτημα που το ΤΕΕ υποστηρίζει και διατηρεί ως πολύτιμη πυξίδα.
Στα 101 χρόνια της ιστορίας και της δράσης του, το ΤΕΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή σε κάθε κρίσιμο ορόσημο που διαμόρφωσε τη χώρα. Έτσι και σήμερα, ακόμα πιο αποφασιστικά ο τεχνικός κόσμος προτείνει, διεκδικεί και επιμένει για μία ανάπτυξη βασισμένη στην ανθεκτικότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον και όραμά του την Ελλάδα του αύριο.
Μπροστά στη νέα αναπτυξιακή πρόκληση των τελευταίων και επόμενων ετών, το μήνυμα του Πολυτεχνείου για κοινωνική και ατομική πρόοδο πρέπει να συμβαδίσει, τώρα περισσότερο από ποτέ, με την οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να προκόψουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Πολίτες και Πολιτεία. Με εφόδιο τη συμμετοχή όλων, με στόχο τη συνοχή.
Ο τεχνικός κόσμος της χώρας θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων – θα προχωρήσουμε όλοι μαζί: μηχανικοί και επιστήμονες, νέοι και ηλικιωμένοι, εργάτες και επιχειρηματίες, άνεργοι και εργαζόμενοι. Το αναπτυξιακό μέρισμα που θα έρθει πρέπει να απαντά στις ανάγκες της εποχής για ανθεκτικότητα στις κρίσεις, για ένα καλύτερο περιβάλλον και για κοινωνική συνοχή. Ένα μέρισμα από τη δουλειά και την προσφορά όλων μας, που να αφορά όλους, ολόκληρη την κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς. Για ένα καλύτερο αύριο ατομικό, συλλογικό, εθνικό.»
Μ-Λ ΚΚΕ: Συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973. Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση λαϊκής αντιφασιστικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στην αμερικανοκίνητη δικτατορία. Το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς της χούντας θα κατέρρεε μερικούς μήνες αργότερα κάτω και από το βάρος του εθνοπροδοτικού της πραξικοπήματος στην Κύπρο, τον Ιούλη του ’74.
51 χρόνια μετά τα συνθήματα και οι στόχοι της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν αδικαίωτοι και ο αγώνας της νεολαίας και του λαού το Νοέμβρη του ’73 και σε όλη τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας παραμένει επίκαιρος.
Ιδιαίτερα σήμερα, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται επικίνδυνα στον κόσμο και την περιοχή μας, με τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής να μαίνονται, με τους πυρηνικούς αλληλοεκβιασμούς και τις απειλές για έναν γενικευμένο πόλεμο να επισείονται πάνω στους λαούς. Ιδιαίτερα σήμερα, που το φασιστικό σιωνιστικό κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δολοφονεί τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, πραγματοποιώντας μία γενοκτονία στη Γάζα, διαπράττοντας φρικώδη εγκλήματα απέναντι στον αδούλωτο Παλαιστινιακό λαό, που έναν χρόνο τώρα αντιστέκεται ηρωικά και όλη η προοδευτική ανθρωπότητα υποκλίνεται μπροστά του.
Ιδιαίτερα σήμερα, που ανακινούνται ξανά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη διχοτόμηση της Κύπρου 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και την κατοχή του μισού σχεδόν νησιού. Που η τουρκική επιθετικότητα αυξάνεται διαρκώς και ο ελληνικός ενδοτισμός θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που η πολιτική της ξένης εξάρτησης και της εθνικής υποτέλειας έχει βυθίσει το λαό μας σε ένα καθεστώς ιμπεριαλιστικής εποπτείας, με το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίζει διαρκώς αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους με τη σφραγίδα των αφεντικών της ΕΕ, την ίδια στιγμή που η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό ορμητήριο με στρατιωτικές βάσεις από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει επικίνδυνα τη χώρα μας στα ιμπεριαλιστικά φιλοπόλεμα σχέδια στην περιοχή, στηρίζοντας τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και το φασιστικό καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία.
Ιδιαίτερα σήμερα, που ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την όξυνση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας, που ο μισθός τελειώνει στις 15 μέρες του μήνα και η ακρίβεια «τσακίζει κόκαλα». Ιδιαίτερα σήμερα, που τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας καρατομούνται διαρκώς, που τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών πετιούνται έξω από την εκπαίδευση, ενώ χιλιάδες φοιτητές απειλούνται με έξωση και διαγραφή από το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ιδιαίτερα σήμερα, που η ένταση της πολιτικής της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας καρατομεί δημοκρατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες και κάθε εκδήλωση λαϊκής αντίστασης συναντά τα γκλομπς και τα χημικά της αστυνομίας, τις πειθαρχικές και συνδικαλιστικές διώξεις, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις αγωνιστών.
51 χρόνια μετά, αντλούμε δύναμη και θάρρος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη! Συνεχίζουμε να βαδίζουμε στη μόνη «σωστή πλευρά της ιστορίας». Στο πλευρό του ηρωικού αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Στο πλευρό όλων των λαών που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και το φασισμό.
- Έξωτο ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι
- Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ
- Κάτω η πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας και της καταστολής
- Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών
Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα του αδούλωτου λαού και της νεολαίας για Ψωμί, Δουλειά, Μόρφωση, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό