Συνδικαλιστική νίκη κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στις εκλογές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Χαρίλαου Τρικούπη, «η Δημοκρατική Συνεργασία η παράταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που στήριξε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ήταν η πρώτη δύναμη στις εκλογές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Συνεχίζεται η δυναμική εκπροσώπηση του κόσμου της εργασίας»
Συνεχίζει λέγοντας πως, «με 12.825 ψήφους έναντι 10.681 της ΔΑΚΕ (σ.σ. που στηρίζει η ΝΔ) η «Δημοκρατική Συνεργασία» σημείωσε μεγάλη άνοδο συνεχίζοντας τη δυναμική εκπροσώπηση του κόσμου της εργασίας από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής».
Τρίτη δύναμη ήρθε το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών με 8.077 ψήφους.
Μεγάλη αποχή από τις εκλογές
Σημειώνεται ότι το 59,2%, άγγιξε η αποχή των εκπαιδευτικών, στις ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης:
«Στις ηλεκτρονικές εκλογές του 2024 για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ καθώς και των αντίστοιχων εκπροσώπων των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της συμμετοχής, καθώς επίσης και ο υψηλότερος απόλυτος αριθμός ψηφισάντων από το 2020.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 73.489 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν με ψηφιακές κάλπες του πληροφοριακού συστήματος ηλεκτρονικών εκλογών «ΖΕΥΣ», που διαχειρίζεται το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καταγράφηκε, έτσι, η υψηλότερη συμμετοχή (40.8%) από το 2020, οπότε και ξεκίνησε η αποκλειστικά ψηφιακή διενέργεια των αρχαιρεσιών.
Η αμιγώς ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει την απρόσκοπτη και αδιάβλητη διεξαγωγή των ψηφοφοριών των εκπαιδευτικών, ενώ επιπλέον, η πραγματοποίηση των εκλογών την ημέρα του Σαββάτου διευκόλυνε την εκλογική διαδικασία, χωρίς να διαταραχτεί το σχολικό πρόγραμμα, καθώς δεν χάθηκε ούτε μία ώρα μαθήματος. Μεμονωμένα ζητήματα που ανέκυψαν αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Με τον τρόπο αυτό, η τεχνολογία αναδεικνύεται αρωγός της εκλογικής διαδικασίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της συμμετοχής και στην ισχυρή δημοκρατική εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών και ενισχύοντας την ταχύτητα και τη διαφάνεια των αρχαιρεσιών».