Εργασία

Ξεκινούν οι διαδικασίες αύξησης του κατώτατου μισθού

Αναμένεται αύξηση 5% έως 6% το τρέχον έτος και συνολικά τέσσερις ετήσιες αυξήσεις μέχρι το 2027 ώστε να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ.

Τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού – έως το 2027 – της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, αρχής γενομένης από το 2024. Η εφαρμογή στην πράξη της αποφασισμένης επαναφοράς των τριετιών από τη φετινή χρονιά. Και ενίσχυση των ετήσιων κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

 Τα συγκεκριμένα βήματα προβλέπει ο «οδικός χάρτης» για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τους μισθούς, δηλαδή την διαμόρφωση του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από τα 1.176,5 ευρώ που είναι σήμερα.

 Η κυβερνητική πολιτική μισθών αναμένεται να κινηθεί σε τρείς κατευθύνσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού. Αυτές περιλαμβάνουν τη συνεχή – κατ’ έτος – αύξηση των κατώτατων των αμοιβών, την επαναφορά των τριετιών και την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε οι αυξήσεις να «περάσουν» στους μέσους μισθούς.

 Ο κατώτατος μισθός

Προς νέα αύξηση της τάξεως του 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές, οδηγούμαστε εντός του 2024, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.

 Με δεδομένα αυτά ποσοστά των αυξήσεων ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Οι τριετίες

Στο μεταξύ σημαντική ώθηση στους μισθούς αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1.1.2024, καθώς εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.

 Η καταβολή των τριετιών σε όσους συμπληρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία είναι υποχρεωτική όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο

 Εργασίας και «οι εργοδότες που δεν θα τις εφαρμόσουν κινδυνεύουν να υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα κλπ)».

 Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εντός του 2024 θα υπάρξουν αυξήσεις – λόγω τριετιών – σε 100.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός, θα αυξηθεί σε 600.000 έως 700.000 εργαζόμενους εντός των επομένων ετών.

 Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο για την επαναφορά των τριετιών, οι υπάλληλοι, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα λαμβάνουν το ποσοστό αύξησης του 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, δηλαδή συνολικά, ποσοστό 30%, όταν συμπληρώνουν προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. Έτσι, σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών θα προκύψουν αυξήσεις μισθών που θα προέλθουν μόνο από τις τριετίες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αυξήσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στις κατώτατες αποδοχές.

 Οι κλαδικές συμβάσεις

Η «επιστροφή των μισθών» με την αύξηση των μέσων αμοιβών – που προανήγγειλε η κυβέρνηση για την τρέχουσα τετραετία -, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή – όχι μόνο του κατώτατου μισθού – αλλά και των υπολοίπων μισθών, στους οποίους – έως τώρα – δεν «περνούν οι αυξήσεις», που δίδονται στα κατώτατα όρια.

 Μπορεί – μετά την τελευταία αύξηση – οι κατώτατοι μισθοί να επανήλθαν στα προ της κρίσης επίπεδα, αλλά οι λεγόμενοι «μέσοι μισθοί», ελάχιστα επηρεάσθηκαν από τις αυξήσεις που δόθηκαν στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το 80% των εργαζομένων δεν έχουν «δει» καμία αλλαγή στις αμοιβές του, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Για να επιτευχθεί αυτό – όπως και για να φθάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ κάτι που προανήγγειλε η κυβέρνηση – θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς (που κατήργησαν τα μνημόνια), το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σχετικές αναρτήσεις

Απολύθηκε εργαζόμενη γιατί ζήτησε τις αποδοχές από τις τριετίες της!

efthia

Επιστολή της ΓΣΕΕ για τους εργαζομένους στις ψηφιακές πλατφόρμες

efthia

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ποιοι μένουν «εκτός» από 1η Μαρτίου

efthia
Φόρτωση....