Περιφέρεια

Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στην “Κεραμιδέζα” του Δήμου Τανάγρας

Με μοναδικό θέμα το ζήτημα της δημιουργίας μονάδας διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ – ΧΥΤΒΑ) στον Δήμο Τανάγρας, συνεδρίασε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς στη Λαμία.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός επανέλαβε τη θέση της Περιφερειακής Αρχής, που παραμένει διαχρονικά σταθερή και συνοψίζεται ως εξής: «Θεωρούμε απαραίτητο να γίνει μια υποδομή διαχείρισης των αποβλήτων που παράγονται στην περιοχή, αλλά με τρείς βασικές προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να χωροθετηθεί σε θέση υποδεδειγμένη από την τοπική κοινωνία και τις αρχές.
  • Δεύτερον -και κυριότερο- με δυναμικότητα που να επιτρέπει την εισροή μόνο όσων αποβλήτων παράγονται στη Στερεά Ελλάδα.
  • Τρίτον, να λειτουργεί με θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο».

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί, κατόπιν διαπαραταξιακής συμφωνίας και τοποθετήθηκαν:

  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκπροσωπούμενο από τον Διευθυντή Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης Αλέξανδρο Κουλίδη.
  • O Δήμος Τανάγρας, δια του Δημάρχου Βασίλη Περγάλια.
  • H εταιρεία “ΕΛΒΙΟΚ Μ.Α.Ε.” διά του νομίμου εκπροσώπου της Πάνου Σκιαδά.

Επίσης, τον λόγο έλαβαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τανάγρας Νίκος Παπαϊωάννου και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, μεταξύ των οποίων: ΟΓΕ Τανάγρας, Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων Τανάγρας, Περιβαλλοντικός & Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Τανάγρας, Δράση Πολιτών Κεραμιδέζα ΝΟΝ TOXIC, Ενεργοί Πολίτες Δηλεσίου, Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ωρωπού.

Ακολούθως, τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό να επικροτεί και να αποδέχεται την πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου Βοιωτίας της παράταξης «Στερεά Περιφέρεια», Γιώργου Βουγέση για δημιουργία γραφείου της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στον Δήμο Τανάγρας, ώστε να μπορούν τα στελέχη να δραστηριοποιούνται απρόσκοπτα στην περιοχή, αλλά και να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι πολίτες.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη, το οποίο διατρανώνει την ανωτέρω ξεκάθαρη θέση της Περιφερειακής Αρχής. Υπέρ ψήφισαν όλοι οι παρόντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας» και «Στερεά Περιφέρεια».

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Επιλέξαμε, για μία ακόμη φορά, να τοποθετηθούμε απέναντι στους πολίτες με εντιμότητα και σοβαρότητα. Χωρίς να τους “χτυπάμε την πλάτη”, χωρίς να τους χαρίζουμε ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά κοιτώντας τους στα μάτια και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

»Με καθαρό λόγο και σε συνέχεια όλων των προηγούμενων πράξεων και αποφάσεων του περιφερειακού μας συμβουλίου, εκδώσαμε ψήφισμα που αποτυπώνει τις πάγιες θέσεις μας απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στον Δήμο Τανάγρας. Ευχαριστώ τον Δήμο Τανάγρας και το σύνολο των συμμετεχόντων φορέων για την παραγωγική μας συνεργασία».

 

Σχετικές αναρτήσεις

Τα δρομολόγια των Κ.Α.Μ. για την εβδομάδα από 27 Μάη έως 2 Ιούνη

efthia

Ερώτηση Δημ. Κατσούλη σχετικά με τους ελέγχους στα σχολικά γεύματα

efthia

Συνελήφθη για διαφθορά η διευθύντρια της ΔΟΥ και πέντε υπάλληλοι

efthia
Φόρτωση....