Διευκρινίσεις για την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την οποία είχε αποκαλύψει το CNN Greece και σύμφωνα με την οποία το συνέδριο είναι το αρμόδιο όργανο για όσα σχετίζονται με την εκλογή προέδρου, έδωσε η πλειοψηφία του οργάνου (οκτώ από τα 15 μέλη του) με σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με αυτή, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του προέδρου της Επιτροπής, Γιάννη Μπενίση, και αφού είχε προηγηθεί διήμερη εξαντλητική διερευνητική διαδικασία για να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των μελών.
«Και βέβαια διέθετε την απαιτούμενη απαρτία με την παρουσία εννέα εκ των 15 μελών. Σημειώνεται ότι η αυξημένη απαρτία, των δύο τρίτων των μελών σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.5 του καταστατικού, απαιτείται μόνο για τις αποφάσεις επιβολής ποινών αναστολής της κομματικής ιδιότητας η διαγραφής μέλους», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Στο ίδιο κείμενο τονίζεται πως ίσως κάποιοι να θεωρούν τη διάσπαση αναγκαία, αλλά η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν θα επιτρέψει να γίνει όργανο παρόμοιων επιδιώξεων: «Η ιστορία, και δη του προοδευτικού κινήματος και της Αριστεράς, διδάσκει ότι κανένας σκοπός όσο ”ευγενής” κι αν είναι δεν αγιάζει τα μέσα».
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πως στην επίμαχη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου, αποφασίστηκε ομόφωνα να τεθούν οι καταγγελίες εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη και του Κώστα Ζαχαριάδη στο αρχείο, με το ίδιο σκεπτικό που σε προηγούμενη συνεδρίαση τέθηκε στο αρχείο καταγγελία κατά του Στέφανου Κασελάκη, όταν οι απόντες από την προ δύο εβδομάδων συνεδρίαση είχαν μειοψηφήσει.
Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δεοντολογίας τριμελούς συμβουλίου που θα εξετάσει τα θέματα σεξιστικών αναφορών από τον Απόστολο Γκλέτσο.
Η ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΕΔ αναλυτικά:
«Με την ακραία πόλωση που επικρατεί σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ διακυβεύεται όχι μόνο η ενότητα αλλά και η ίδια η υπόσταση του ως ισχυρή πολιτική δύναμη. Στις συνθήκες αυτές όλοι οι θεσμοί του κόμματος καλούνται να σταθούν στο ύψος τους διαφυλάσσοντας τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς και πρωτίστως τη δημοκρατία.
Ως μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας οφείλουμε πρώτοι εμείς να δίνουμε το στίγμα περιφρουρώντας το κύρος του οργάνου στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου, που επιτάσσει τη μη εμπλοκή του στις εσωκομματικές διαμάχες. Να ενεργούμε και να κρίνουμε με απόλυτη προσήλωση στο καταστατικό, χωρίς ίχνος επηρεασμού από τις υποκειμενικές μας απόψεις, με την επίγνωση ότι έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος μεροληπτικής αντιμετώπισης των ζητημάτων. Με αυτό το σκεπτικό ως Επιτροπή Δεοντολογίας με το ξέσπασμα της κρίσης σπεύσαμε να διακηρύξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να εργαλειοποιηθεί ο θεσμός για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων καμίας πλευράς. Ταυτόχρονα υπογραμμίζοντας τον θεσμικό μας ρόλο σε ότι αφορά στην εφαρμογή και ερμηνεία του καταστατικού θέσαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής για σχετικές γνωμοδοτήσεις.
Σε συνέπεια με τα ανωτέρω στη συνεδρίαση της Τετάρτης 16/10, η Ε.Δ με ομόφωνη απόφαση της γνωμοδότησε το αυτονόητο αλλά και αδιαμφισβήτητα υπαγορευόμενο από τα άρθρα 16παρ.1, 20 και 21 του καταστατικού: «Για τα θέματα που σχετίζονται με την εκλογή του Προέδρου η Κ.Ε λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις κατά την κρίση της, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Συνέδριο ως ανώτατο όργανο του κόμματος». Είναι σαφές ότι η ΕΔ απέφυγε σκόπιμα να κρίνει την ουσία της απόφασης της Κ.Ε. Αφετέρου κρίναμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε ως Ε.Δ με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών ότι η απόφαση της ΚΕ για τα θέματα της εκλογής προέδρου είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη, πράγμα το οποίο ακυρώνει το χαρακτήρα του Συνεδρίου ως ανώτατου οργάνου».
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση και υπό την προεδρία του προέδρου και αφού είχε προηγηθεί διήμερη εξαντλητική διερευνητική διαδικασία για να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής όλων των μελών. Και βέβαια διέθετε την απαιτούμενη απαρτία με την παρουσία εννέα εκ των δεκαπέντε μελών. Σημειώνεται ότι η αυξημένη απαρτία, των δύο τρίτων των μελών σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ.5 του καταστατικού απαιτείται μόνο για τις αποφάσεις επιβολής ποινών αναστολής της κομματικής ιδιότητας η διαγραφής μέλους.
Είχαμε πλήρη επίγνωση ότι στις σημερινές συνθήκες που επικρατεί το «όποιος δεν έχει απόψεις που να εξυπηρετούν τους σκοπούς μας είναι εναντίον μας» θα βρεθούν καλοθελητές(ήδη βρέθηκαν) που θα μας εντάξουν σε κάποιο στρατόπεδο για να πλήξουν την αντικειμενικότητα μας, με προφανή στόχο να μειώσουν το κύρος των αποφάσεων της ΕΔ. Οι κατηγορίες αυτές δεν μας αγγίζουν. Όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εμείς επιλέξαμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, με το όποιο τίμημα στις σημερινές συνθήκες, στο όνομα της προσωπικής μας ιστορίας και αξιοπρέπειας, και κυρίως με σεβασμό έναντι των συντρόφων που μας εξέλεξαν στο Συνέδριο και στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αγωνιούν.
Ίσως κάποιοι να θεωρούν τη διάσπαση αναγκαία. Από την πλευρά μας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ΕΔ όργανο παρόμοιων επιδιώξεων. Η ιστορία, και δη του προοδευτικού κινήματος και της αριστεράς, διδάσκει ότι κανένας σκοπός όσο «ευγενής» κι αν είναι δεν αγιάζει τα μέσα.
Ευχόμαστε να ξεπεραστεί η πρωτοφανής κρίση και το κόμμα να μείνει ενωμένο. Σε κάθε περίπτωση σε όποια πλευρά βρεθεί στην πορεία καθένας από μάς θα μας συνδέει η επίγνωση ότι πράξαμε το καθήκον μας και ότι, σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον οποίο μάλιστα ο λαός έχει αναθέσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ,δείξαμε ότι οι λαμπρές δημοκρατικές παραδόσεις της αριστεράς μπορούν να είναι παρούσες.
ΥΓ 1: Στη συνεδρίαση της 16/10 αποφασίστηκε ομόφωνα να τεθούν οι καταγγελίες εναντίον των σ/φων Γεροβασίλη και Ζαχαριάδη στο αρχείο, με το ίδιο σκεπτικό που σε προηγούμενη συνεδρίαση μας θέσαμε στο αρχείο την καταγγελία κατά του σ/φου Κασελάκη (τότε βέβαια οι απόντες από την τωρινή συνεδρίαση είχαν μειοψηφήσει).
ΥΓ2: Στη συνεδρίαση της 16/10 αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δεοντολογίας τριμελούς συμβουλίου που θα εξετάσει τα θέματα σεξιστικών αναφορών από το σ. Απ. Γκλέτσο.
Για την Επιτροπή
Αντωνιάδης Κώστας
Αντωνοπούλου Χριστίνα
Δαμίγου Τόνια
Μάρδας Δημήτρης
Παναγιωτάκης Μανώλης
Παπαθεοδώρου Κατερίνα
Ρούσσος Φιλήμονας
Χωματά Ζωή