Η Λαμία φιλοξένησε σήμερα την 6η προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με τη συμμετοχή αιρετών από την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, προκειμένου να συζητήσουν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση, ενόψει του ετήσιου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 7–9 Νοέμβρη στη Ρόδο.
Στην ατζέντα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, βρέθηκαν τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Ορεινών Περιοχών.
Ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, κατά την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, ανέφερε: «Σας καλωσορίζω στην 6η προσυνεδριακή συνάντηση ενόψει του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, στην πόλη της Λαμίας.
Την πρωτεύουσα της διοικητικής περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ιστορικά στο πέρασμα των χρόνων, διαδραματίζει σημαντικότατο διοικητικό, εμπορικό και επικοινωνιακό ρόλο.
Ως νεοεκλεγμένος δήμαρχος είναι τιμή μου να συνομιλήσω, να ακούσω, να μάθω από την εμπειρία σας, αλλά και να ανταλλάξω θέσεις και απόψεις μαζί σας. Καταθέτοντας το βίωμα μου, των ελάχιστων μηνών ως Δήμαρχος στο Δήμο Λαμιέων έχω να επισημάνω:
Η κατάσταση στο Δήμο είναι ασφυκτική!
Από τη μια πλευρά η αδυναμία αντιμετώπισης του λειτουργικού κόστους, η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία στην αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση πόρων και μόνιμου προσωπικού, κάνουν τον αγώνα μας, για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας και την παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας, υπεράνθρωπο.
Μία έλλειψη του προσωπικού που συνίσταται στην απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία προσλήψεων και που αντιμετωπίζεται δυστυχώς μόνο προσωρινά με τη λειτουργία των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, εφόσον και όταν αυτά υπάρχουν.
Από την άλλη πλευρά η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε είναι η κλιματική κρίση με πολλούς δήμους της χώρας να έχουν υποστεί ήδη τις συνέπειές της.
Κρίση που επιβάλει τη θωράκιση των υποδομών μας, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ανθεκτικών. Έργων που για να υλοποιηθούν απαιτούν οικονομικούς πόρους και την καθοριστική συμβολή της πολιτείας.
Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που δημιουργούν δυσκολίες στον σχεδιασμό μας και στο πρόγραμμα που θέλουμε να υλοποιήσουμε για το δήμο. Φαντάζομαι ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από εσάς στους δήμους σας.
Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατό πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και πιο αποτελεσματικοί. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες και οι ρόλοι, να υπάρξουν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι αλλά και η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις οποιεσδήποτε αλλαγές δρομολογεί και την αφορούν.
Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και την αγωνιστικότητά μας θα τα καταφέρουμε.
Με συνεργασία, ομόνοια και κοινή δράση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε τελικά στις ανάγκες των δημοτών μας».