Φθιώτιδα

Συνεχίζεται απρόσκοπτα το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών στη Φθιώτιδα

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην ΠΣΤΕ και κατ’ επέκταση και στην ΠΕ Φθιώτιδας συνεχίζεται απρόσκοπτα, παρόλες τις καιρικές αντιξοότητες . Εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων  ενίσχυθηκαν  σημαντικά τα συνεργεία ψεκασμού στην ΠΕ Φθιώτιδας ώστε να αντιμετωπιστεί το σύνολο των νέων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που εντοπίστηκαν στις χαρτογραφημένες περιοχές στην ΠΕ Φθιώτιδας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αντιμετωπιστεί το σύνολο των χαρτογραφημένων και μη περιαστικών εστιών καταπολέμησης κουνουπιών, από τα τρία περιαστικά συνεργεία και τα δύο συνεργεία αεροψεκασμών με Drones. Δυσκολία παρουσιάστηκε στις καλλιέργειες ρυζιού, όπου λόγω της πλήρης ανάπτυξης των φυτών του ρυζιού είναι πρακτικά αδύνατη τόσο η δειγματοληψία όσο και η καταπολέμηση λόγω αδυναμίας του ψεκαστικού υγρού να διαπεράσει τα φυτά των ορυζώνων και να φτάσει στην υδάτινη επιφάνεια κάτι το οποίο ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για την αύξηση της όχλησης από κουνούπια του είδους Ochlerotatus caspius.

Επιπλέον αυτών, για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκτέλεση του έργου καταπολέμησης  στην ΠΕ Φθιώτιδας δρουν  δύο επιπλέον αστικά συνεργεία καθόλη την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου για την αστική καταπολέμηση των κουνουπιών . Η κακοκαιρία Daniel είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διάσπαρτες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών εντός του αστικού και οικιστικού ιστού των πόλεων και των χωριών στην ΠΕ Φθιώτιδας. Σε κάποιες περιπτώσεις  δεν υπήρχε πρόσβαση από τα συνεργεία καταπολέμησης γεγονός που ευθύνεται στο μέγιστο βαθμό για την όχληση που προκαλείται από το κουνούπι «τίγρης» Aedes albopict  ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαμε ενοχλήσεις στο παρελθόν,  γιατί από τα 235 mm βροχής που έπεσαν στην πολή της Λαμίας δημιουργήθηκαν νέες αστικές εστίες.

Επισημαίνουμε οτι η αύξηση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών φέτος ήταν μεσοσταθμικά εικοσαπλάσια σε σχέση με τις αντίστοιχες  τα αμέσως προηγούμενα χρόνια,

Επιπλέον όλων των παραπάνω θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα των συνεργείων ενισχύθηκε και χρονικά  και εργάστηκαν και τα Σάββατα 9/9 και 16/9.

Σχετικές αναρτήσεις

644.000 ευρώ στους Δήμους της Φθιώτιδας για πυροπροστασία

efthia

Αυτά είναι τα 28 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Φθιώτιδα

efthia

Σε γεγονός της χρονιάς εξελίχθηκε η εκδήλωση κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας!

efthia
Φόρτωση....