Περιφέρεια

Αρχίζουν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης για τα 80 Χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου

      Από σήμερα Τετάρτη 29 Μάη ξεκινούν με μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων πολιτιστικού, επιστημονικού, ιστορικού και αθλητικού περιεχομένου, οι  Εκδηλώσεις Τιμής, Μνήμης και Διεκδίκησης για τα 80 ΧΡΟΝΙΑ από τη Σφαγή της Μαρτυρικής Πόλης του Διστόμου που διοργανώνει ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας. Εκδηλώσεις, οι οποίες την πρώτη εβδομάδα  διεξάγονται στο Δίστομο, στην Παραλία Διστόμου  και στον Πειραιά  με κορύφωση στις 10 Ιουνίου, μαύρη επέτειο της ναζιστικής θηριωδίας του 1944.

Συγκεκριμένα:

 

**Τετάρτη, 29 Μάη 

-Στις 17.00, θα διεξαχθούν οι 33οι Σχολικοί Αγώνες Στίβου στο Στάδιο Παραλίας Διστόμου, με την συμμετοχη των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου και συγκεκριμενα αυτών του Διστόμου, της Αράχωβας, της Αντίκυρας και της Παραλίας Διστόμου. Η διοργανωση ειναι του Δήμου ΔΑΑ. Στην Παραλία Διστόμου. 

 

**Παρασκευή, 31 Μάη 

-Στις 20:00, Έναρξη Επιστημονικής Διημερίδας με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Λούκα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “The Every man/woman. Ο Καθένας/μια” – Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

 

**Σάββατο, 1 Ιούνη 

 -Στις 12:30, παρουσίαση από την Ομάδα Έργου της ιστοσελίδας του «Ιστορικού Χάρτη» της Σφαγής του Διστόμου  «80 χρόνια από τη Σφαγή: ίχνη και μαρτυρίες στον χώρο», στο πλαίσιο της Επιστημονικής Διημερίδας.Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 13:30, Επιστημονική Διημερίδα σε Συνδιοργάνωση με την Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας:”Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 17:00,  Ημερίδα στο ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.  «Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής». Συνδιοργάνωση: Δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Πειραιά, Καλαβρύτων, Βιάννου, Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά, Λιβαδειάς, Καλαβρύτων, Ηρακλείου, Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών, ΕΣΔΟΓΕ.

Στην Ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, ο Βασίλης Δαλαμάγκας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς ,ο Ανδρέας Οικονόμου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, ο Νίκος Λογοθέτης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Στο 1ο πάνελ με αμιγώς νομική θεματολογία, θα προεδρεύσει ο Ηλίας Κλάππας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και θα συμμετάσχουν ως Eισηγητές ο  Προκόπης Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Αντώνης Μπρεδήμας, ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Θαλής Πολυχρονάκος, δικηγόρος Σπάρτης, μέλος Προεδρείου Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, ο Μιλτιάδης Σφουντούρης, δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος Συλλόγου Συγγενών θυμάτων Διστόμου, η κα. Gabrielle Heinecke, δικηγόρος, Ομάδα Δράσης «ΑΚ ΔΙΣΤΟΜΟ – ΑΜΒΟΥΡΓΟ».

Στο 2ο πάνελ με εκπροσώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, θα προεδρεύσει ο Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος και θα συμμετάσχουν ως Eισηγητές ο Γιάννης Σταθάς, Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας -Αντίκυρας , ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, Πρόεδρος Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου, ο Αριστομενης Συγγελακης Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, Δρ.ΕΚΠΑ , ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και ο Χαρίλαος Ερμείδης Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Συντονιστές του Συνεδρίου θα είναι ο Δημητρης Αλευρομαγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., επ.Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Συγγραμματέας ΕΣΔΟΓΕ, ο Δημήτρης Σταθακοπουλος Δρ.Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος Πειραιά, η Λίλη Αποστολίδου, δικηγόρος Πειραιά.

**Κυριακή 2 Ιούνη

Στις 10:00, ο 40ος Δρόμος Θυσίας – Τρεις Αγώνες Δρόμου, μήκους:

α. 11.200 μ., με σημείο εκκίνησης τη θέση Καρακόλιθος και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

β. 1.100 μ., παιδιά, με σημείο εκκίνησης το Μαυσωλείο και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης,

γ. 500 μ. για ΑμεΑ, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δανιήλ Γαμβρίλη και τερματισμό την πλατεία Εθνικής Αντίστασης Διστόμου.

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε συνδιοργάνωση με το «Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)».

-Στις 13:00, Επιστημονική διημερίδα , σε Συνδιοργάνωση με την  Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας:  “Αντίποινα: πρακτικές βίας, επιβολής και νομιμοποίησης των εγκλημάτων πολέμου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο.

-Στις 18:00,  Παρουσίαση του προγράμματος Τοπικής Ιστορίας του Γυμνασίου Διστόμου, «Μαθαίνω για τον Τόπο μου» – Πνευματικό Ενοριακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, Δίστομο

-Στις 21:00,  «Το Σημάδι» : Θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών σε σκηνοθεσία του Βασίλη Δεμιρτζόγλου, βασισμένη στο ιστορικό γεγονός της ομαδικής εκτέλεσης κατοίκων των Γιαννιτσών από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στο Αμφιθέατρο Μαυσωλείου, Δίστομο.

Το  πρόγραμμα των επομένων ημερών, περιλαμβάνει επίσης θεατρικές, αθλητικές, χορωδιακές, χορευτικές και μουσικές δραστηριότητες που  κορυφώνονται την 10η Ιουνίου με το Μνημόσυνο στο Μαυσωλείο και το βράδυ Συναυλία Μνήμης του Γιώργου Νταλάρα

Σχετικές αναρτήσεις

Η Στερεά Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει το δικό της Πανεπιστήμιο

efthia

Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ απόψε στη Ναύπακτο

efthia

Έργο 6,8 εκ. € για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων στο οδικό δίκτυο Αράχωβας

efthia
Φόρτωση....