Το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης» μέσα στο πλαίσιο του πλήθους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που υλοποίησε κατά το φετινό σχολικό έτος, για τους μαθητές και τις μαθήτριές του, τόσο τους Έλληνες μαθητές όσο και τους Αφρικανούς μαθητές από την Ζάμπια και την Μοζαμβίκη, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα – προσκύνημα σε τόπους ευλογημένους και αγιασμένους ακολουθώντας διαδρομές πίστεως και πολιτισμού, όπως αυτές χαράχτηκαν από Οσίους και Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας.
Με έμπνευση την πορεία του Οσίου Αθανασίου, του ιδρυτού του Μετεωρίτικου Μοναχισμού, ο οποίος γεννήθηκε, ανδρώθηκε και ξεκίνησε την πορεία του από την ιστορική Υπάτη, κολυμβήθρα του Χριστιανισμού της Εκκλησίας της Φθιώτιδας, με την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Συμεών, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της εξόρμησης, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου, ταξιδεψαν επί τριήμερο, σε τόπους ιστορικούς και αγιασμένους, στα Άγια Μετέωρα και στην Δυτική Μακεδονία.
Πρώτη στάση του ενδιαφέροντος αυτού ταξιδιού αποτέλεσε η Μονή Οσίου Βαρλαάμ Μετεώρων, η οποία είναι γνωστή και ως Μονή των Αγίων Πάντων, στην Καλαμπάκα. Πρόκειται για μια ανδρική μοναστική κοινότητα στα Μετέωρα, που είναι χτισμένη στην κορυφή ενός, από τους πολλούς, επιβλητικούς βράχους, ο οποίος κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον ΙΔ΄ αιώνα από τον ασκητή-αναχωρητή Βαρλαάμ, του οποίου και το όνομα φέρει, ενώ πρώτοι κτήτορες της Μονής τον ΙΣΤ΄ αιώνα ήταν οι ιερομόναχοι Νεκτάριος και Θεοφάνης, αδελφοί κατά σάρκα, από την Ήπειρο.
Στη συνέχεια μεταβήκαμε στον νομό Γρεβενών και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Σπήλαιο του εν λόγω νομού, όπου και πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική επίσκεψη στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπηλαίου, μεταβυζαντινή Μονή, που ιδρύθηκε το 1633 και βρίσκεται στη βορειοανατολική είσοδο του χωριού.
Ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό αυτό μοναστήρι, το οποίο πρόσφατα συντηρήθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ μας μίλησαν και για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η συγκεκριμένη Μονή στον Μακεδονικό Αγώνα του 1912-1913, όπως και για τη συμβολή των κατοίκων, αλλά και τη βοήθεια της Παναγίας στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Επόμενος προορισμός, μέσα από μια πλούσια σε βλάστηση διαδρομή, ήταν το χωριό Δοξαράς του αυτού νομού, όπου απολαύσαμε το μεσημεριανό γεύμα σε εστιατόριο της περιοχής.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μηλιάς Γρεβενών αποτέλεσε τη μετέπειτα στάση. Στο νεόκτιστο εκείνο Μουσείο, πραγματοποιήθηκε εκτενής ξενάγηση από τον Φώτη Μπόκα, γεωλόγο, στα σπάνια και ασυνήθιστα ευρήματα της παλαιοντολογικής εποχής, με αποκορύφωμα τους δύο χαυλιόδοντες, που βρέθηκαν στην περιοχή, οι οποίοι, είναι οι μεγαλύτεροι σε μήκος σε όλο τον κόσμο.
Ο ακόλουθος προορισμός ήταν ο νομός Κοζάνης και η επίσκεψη στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου Σιατίστης. Πρόκειται για μία γυναικεία Μονή, η οποία χτίστηκε περίπου στα μέσα του ΙΗ΄ αιώνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, θρησκευτικό, εθνικό και κοινωνικό, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και του απελευθερωτικού Αγώνα.
Το βράδυ της πρώτης ημέρας της εκδρομής βρίσκει το Σχολείο στην Καστοριά, που αποτελούσε και τη βάση της τριήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψης στην περιοχή.
Η δεύτερη ημέρα της εκδρομής ξεκίνησε με συνάντηση με τον Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικο στην πλατεία Ομονοίας, και την περιήγηση στις Μονές και στα αξιοθέατα της πόλης. Επισκεφτηκαν τον Βυζαντινό ΙΝ Παναγίας Κουμπελίδικης, όπου ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, Αρχιμ. π. Στέφανος Σχοινάς, ενημερωσε για την ιστορία της Μονής. Στη συνέχεια, κατηφορίζοντας στους δρόμους της Καστοριάς και απολαμβάνοντας όμορφα και ιστορικά τοπία, καθώς και οικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής φτάσαμε στον Μεταβυζαντινό ΙΝ της Παναγίας του Μοζεμβίκη, η οποία είναι γνωστή ως ο Άγιος Μηνάς.
Πρόκειται για έναν ναό μικρό, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Μηνά, που είναι ο πολιούχος Άγιος της Καστοριάς.
Μετά την έξοδο από τη Μονή βρεθήκαν στις όχθες της λίμνης, όπου απόλαυσαν το καταπράσινο τοπίο, μεταβαίνοντας ακολούθως στο «Σπήλαιο του Δράκου».
Μαθητές και εκπαιδευτικοί με τη συνοδεία των ξεναγών, ανά ομάδες, περιηγηθηκαν στο Σπήλαιο. Μάλιστα, σταλακτίτες και σταλαγμίτες διαφόρων σχημάτων στολίζουν τις δέκα μικρές και μεγάλες αίθουσες του σπηλαίου, ενώ οι επτά υπόγειες λίμνες, σε ένα μήκος τριακοσίων μέτρων επισκέψιμης διαδρομής, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία που αφήνουν ανεξίτηλη σφραγίδα ομορφιάς σε κάθε επισκέπτη της Καστοριάς.
Μετέπειτα στάση της ενδιαφέρουσας αυτής εκδρομής αποτέλεσε η Βυζαντινή Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, που χτίστηκε το 1083 επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.
Στη συνέχεια, επισκεφτηκαν το Ανοιχτό Μουσείο του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού, έναν αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη της Καστοριάς, στη νότια πλευρά της λίμνης και ξεναγηθήκαμε από τον υπεύθυνο του χώρου. Το Ανοικτό Μουσείο Δισπηλιού, αποτέλεσμα ανασκαφής ενός λιμναίου οικισμού της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, δημιουργήθηκε το 1997-1999 ως συμπλήρωμα των ανασκαφών του γειτονικού Νεολιθικού Οικισμού που διενεργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1992 μέχρι σήμερα. Το Ανοικτό Μουσείο, μάλιστα, εμπνέεται από την ανασκαφή του Δισπηλιού, αλλά χρησιμοποιεί και στοιχεία του νεολιθικού πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.
Επόμενος προορισμός μας ήταν ο νομός Φλώρινας και πιο συγκεκριμένα τα Ασπρόγεια Φλωρίνης, το χωριό των καπεταναίων του Μακεδονικού Αγώνα, ένα γραφικό και ιστορικό χωριό που ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, αλλά και τόπος καταγωγής του Μητροπολίτη Συμεών. Στη συνέχεια μεταβήκαμε όλοι στον ΙΝ της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ασπρογείων, εκεί όπου βαπτίσθηκε ο Ποιμεναρχης μας.
Η Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας, η οποία ιδρύθηκε από Κλεισουριώτη ιερομόναχο και βρίσκεται χτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα, κάτω από το χωριό Κλεισούρα, αποτέλεσε τη μετέπειτα στάση. Πρόκειται, μάλιστα για Μονή, όπου ασκήτεψε η νεοφανής Αγία Σοφία της Κλεισούρας.
Η επόμενη επίσκεψη, έλαβε χώρα στη Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς.
Η τρίτη ημέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος μας βρίσκει στα λεωφορεία με προορισμό τις Αρχαίες Αιγές, τη σημερινή Βεργίνα, για περιηγήσεις αρχαιολογικού πλέον ενδιαφέροντος. Το Σχολείο πραγματοποίησε επίσκεψη ανά ομάδες τόσο στο Πολυκεντρικό Νέο Μουσείο των Αιγών όσο και στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, που αποτελεί τη Βασιλική Πρωτεύουσα των Αρχαίων Μακεδόνων. Οι τρεις ξεναγοί μας, μάς ταξίδεψαν στον χρόνο, στα μονοπάτια της ιστορίας του Βασιλείου των Μακεδόνων και οι μαθητές μας με μεγάλη έκπληξη ήρθαν, έστω νοερά, σε επαφή με την ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά, τη γνώση του παρελθόντος, αλλά και τη ζωή και τον πλούτο της εποχής εκείνης. Ο θησαυρός των αρχαίων αντικειμένων μάς μάγεψε, καθώς αποτέλεσε μια εκπαιδευτική εμπειρία που μας ταξίδεψε πίσω στις μέρες δόξας του Μακεδονικού Βασιλείου και μας παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας.
Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στη Βέροια.