Πολιτική

Γιάν. Σαρακιώτης: Τρία χρόνια αδιαφορίας από το Υπ. Υποδομών για το Κόμμα…

Τη γενικευμένη αγωνία των κατοίκων της περιοχής του Κόμματος Λαμίας απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων επανέφερε στη Βουλή, μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υποδομών, ο βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Τομεαρχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως τόνισε, κατά την πρωτολογία του, ο κ. Σαρακιώτης: «Οι εικόνες της απόλυτης καταστροφής, που προκάλεσε στις 12 Δεκεμβρίου 2021 η υπερχείλιση του Σπερχειού στην περιοχή του Κόμματος Φθιώτιδας, έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη των κατοίκων, οι οποίοι συνεχίζουν έως και σήμερα να ζουν υπό το καθεστώς της ανασφάλειας και της αγωνίας για την πιθανή επανεμφάνιση ενός παρόμοιου ακραίου καιρικού φαινομένου, καθώς είχαν καταστραφεί σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ενώ κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές.

Οι κάτοικοι έκτοτε έχουν προχωρήσει σε σειρά ενεργειών όπως κατάθεση τακτικής αγωγής την 1η Ιουνίου 2023 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λαμίας, έχουν καταθέσει σειρά εγγράφων όπου ζητούν ενημέρωση από την Ε.Υ.Δ.Ε. για επιμέρους τεχνικά ζητήματα, καθώς και το σχέδιο εφαρμογής της εκδοθείσης την 7η Απριλίου 2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας. Έχουν αποστείλει σειρά εγγράφων προς το Υπουργείο Υποδομών χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση από την πλευρά σας και έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας, τις οποίες έχουν διαβιβάσει στο Υπουργείο, ενώ έχουν φθάσει ακόμη και μέχρι την Ευρωπαία Εισαγγελέα. Από το Υπουργείο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις, που έχουν λάβει χώρα κατά κύριο λόγο στη Λαμία. Είναι αναγκαία η άμεση παροχή απαντήσεων προς τους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια την περιοχή εξαιτίας του φόβου παρόμοιων καιρικών φαινομένων και έχουν εγκατασταθεί είτε στη Λαμία είτε σε άλλες περιοχές. Καθώς ο κίνδυνος επανεμφάνισης μιας παρόμοιας καταστροφής δεν μπορεί να αποφευχθεί, ζητούμε απαντήσεις για τα συγκεκριμένα προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα προς την κατεύθυνση της θωράκισης και της αποφυγής καταστροφών αντίστοιχων του παρελθόντος, στα οποία έχει προβεί η Κυβέρνηση στην περιοχή του Κόμματος».

Στις ως άνω επισημάνσεις ο Υφυπ. κ. Ταχιάος απάντησε ότι «έχει πραγματοποιήσει πολλές συσκέψεις για το θέμα» και «το Υπουργείο βρίσκεται σε μια διαδικασία αξιολόγησης του φαινομένου», ενώ ακόμη «μελετά έργα» για την αντιμετώπιση του φαινομένου!

Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε: «Αναφέρατε ότι “δε θα κάνετε μια επιπόλαιη αξιολόγηση” και ότι “συζητάτε” και “μελετάτε”!.. Έχουν περάσει 3 χρόνια, κ. Υπουργέ! Ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, βάρκες πήγαν για να σώσουν τους κατοίκους στο Κόμμα και εσείς ακόμη μελετάτε; Σε πόσα χρόνια θα υλοποιήσετε επιτέλους μια δράση; Η ερώτησή μου είναι σαφής: Ποια είναι συγκεκριμένα τα αντιπλημμυρικά έργα προς την κατεύθυνση της θωράκισης και της αποφυγής καταστροφών; Και δεν απαντήσατε τίποτα. Κανένα έργο δεν έχετε αναφέρει. Και επειδή είπατε ότι “πάντοτε το Κόμμα είχε τέτοια φαινόμενα”, μαρτυρίες υπερήλικων κατοίκων αναφέρουν ότι “ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν δει τέτοια φαινόμενα”. Ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σε ειδική συνεδρίαση στις 5-3-2024 του Περιφερειακού Συμβουλίου έκανε λόγο για δυσμενείς υδρολογικά συνθήκες που δημιουργούν τα έργα και οι παρεμβάσεις στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και ανέφερε ότι: “Τέτοιου είδους και μεγέθους πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν τον οικισμό του Κόμματος, παρουσιάστηκαν μόνο μετά τα εν λόγω έργα και παρεμβάσεις”. Ο Αντιπεριφερειάρχης διαψεύδει πλήρως όσα αναφέρετε. Επιπροσθέτως, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας εξέδωσαν πράξη βεβαίωσης παράβασης, μέσω της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, προτείνοντας την επιβολή προστίμου, το οποίο – ω του θαύματος! – σχετιζόταν με τη μη εξασφάλιση αντιπλημμυρικής προστασίας και τη μη θωράκιση των παρακείμενων περιοχών, καθώς και τη μη εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής των επιφανειακών υδάτων. Περιέργως το Υπουργείο Περιβάλλοντος διέγραψε το πρόστιμο!»

Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις προτάσεις των κατοίκων του Κόμματος σημειώνοντας: «Οι κάτοικοι αναφέρουν για τα πεπραγμένα σας: “Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των πλημμυροπαθών, οι ίδιοι οι μελετητές πρότειναν ως λύση τη διάνοιξη τριών πολύ μικρών – για το μέγεθος του προβλήματος – τρυπών και οι υπηρεσίες του Υπουργείου έσπευσαν να την εγκρίνουν ως μονοσήμαντη. Η διάνοιξη αυτών των τριών τρυπών είναι ίσως χειρότερη και από τις κατασκευαστικές επιλογές, που έγιναν στην περιοχή και αυτό γιατί σπαταλήθηκαν χρήματα για έργο μηδαμινής αποτελεσματικότητας”. Έχουν περάσει 3 χρόνια και όσες παρεμβάσεις έχετε κάνει κρίνονται από τους κατοίκους ως “μηδαμινής αποτελεσματικότητας”. Πείτε μας τελικά: Πρέπει να μετεγκατασταθούν όλοι οι κάτοικοι του Κόμματος ή θα μπορέσει έστω και ένας να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε;»

Σχετικές αναρτήσεις

Περιμένουμε τον Υπουργό στη Φθιώτιδα να μας δείξει την “όαση μη εγκληματικότητας”

efthia

Οι θέσεις του βουλευτή Γιώργου Κοτρωνιά για την ΠΕΛ

efthia

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης ζητάει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ.

efthia
Φόρτωση....