Αυτοδιοίκηση

Δήμος Μακρακώμης: Η πολιτική μας είναι προσανατολισμένη στη συνέπεια λόγων και έργων

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημοτικής Αρχής Μακρακώμης στο χθεσινό δημοσίευμα του υποψήφιου Δημάρχου Κώστα Καραγιάννη, ότι ο Δήμος Μακρακώμης παρουσιάζει έλλειμμα για το 2022 ύψους 1.367.573 ευρώ.

Με σημερινή ανακοίνωση-απάντηση στις αιτιάσεις του υποψηφίου Δημάρχου, η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Χαντζή αναφέρει:

«Το τρίπτυχο διαφάνειασεβασμός στο δημόσιο χρήμαχρηστή διαχείριση, αποτελεί από την πρώτη ημέρα της σημερινής Δημοτικής Αρχής Μακρακώμης, υπό τον δήμαρχο Γιώργο Χαντζή, αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα και κατάκτηση για τα κοινά του τόπου μας.

– Διοικούμε από την πρώτη στιγμή με:

– νηφάλιο και ουσιαστικό προγραμματισμό,

– ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους,

– ευελιξία στον σχεδιασμό,

– προνοητικότητα,

– σοβαρότητα,

– υπευθυνότητα,

– πνεύμα συνεργασίας, ομαδικότητα και λογοδοσία,

έχοντας έναν και μοναδικό στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των πόλεων-κοινοτήτων μας και των δημοτών μας.

Όλα αυτά, ασφαλώς γίνονται με πολλή δουλειά, κόστος και αυστηρή προσήλωση στο τρίπτυχο που προαναφέρθηκε τόσο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, όσο και από την πλευρά των υπηρεσιών.

Τα τελευταία 4 χρόνια σημαδεύτηκαν από την τριπλή – οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή – κρίση, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας, στη ζωή εργαζομένων και πολιτών, στις τιμές, στο κόστος λειτουργίας του Δήμου. Αντιμέτωποι με αυτόν τον πρωτόγνωρο συνδυασμό προβλημάτων, κληθήκαμε να δράσουμε πάντα εντός των νόμιμων πλαισίων και δυνατοτήτων μας, να επενδύσουμε στις πόλεις και τις κοινότητες, να εμπιστευτούμε το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου και τους εργαζόμενους, και να ενεργοποιήσουμε τις ζωογόνες δυνατότητες των φορέων μας.

Η τωρινή «ανακάλυψη» του υποψηφίου δημάρχου κ. Κ. Καραγιάννη, περί δήθεν «σκανδαλώδους λογιστικού ελλείμματος ύψους 1,3 εκατ. ευρώ» στον ισολογισμό του Δήμου Μακρακώμης για το 2022, και η αποσπασματική «περιφορά» του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, υπηρετεί μόνο έναν μόνο σκοπό:

Την απαξίωση του πρωτοφανούς έργου που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 4 χρόνια στο Δήμο μας και την προεκλογική δυσφήμιση της σημερινής Δημοτικής Αρχής στα μάτια των δημοτών – ψηφοφόρων. 

 

Οι αλήθειες που «κρύβει» ο κ. Καραγιάννης

Παρά το γεγονός ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, το θέμα του Ισολογισμού του 2022 συζητείται κανονικά στην Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και επειδή ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ από τους δημότες μας.

Εξάλλου, υπάρχει συνεχής ενημέρωση, αφού όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη σύνταξη του Ισολογισμού έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», ενώ κάθε τρίμηνο ενημερώνονται τόσο η Οικονομική Επιτροπή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο όπου τις αποφάσεις ψήφιζε και η μείζονα αντιπολίτευση. Άλλωστε, αντίστοιχη ενημέρωση θα υπάρξει σύντομα και κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, είναι άξιο απορίας  ότι ενώ  ο κ. Καραγιάννης «ανακάλυψε» το λογιστικό έλλειμμα στον ισολογισμό του 2022, δεν είδε τα ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ του Δήμου Μακρακώμης στον ίδιο ισολογισμό και τα οποία στις 31/12/2022 ανέρχονταν σε 3.054.606 ευρώ! 

Σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 2.880.000 ευρώ!

Ας αφήσουμε όμως τα 2.880.000 ευρώ που έχει σήμερα ο Δήμος Μακρακώμης σε τραπεζικές καταθέσεις και στα ταμεία του, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ στο Δήμο, και ας δούμε αυτό που …… είδε και ο κ. Καραγιάννης, δηλαδή το «λογιστικό έλλειμμα των 1,367 εκατ. ευρώ» του ισολογισμού του 2022 και πως αυτό προέκυψε. 

Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο αποτυπώνεται  στον ισολογισμό του Δήμου Μακρακώμης για το 2022, ήταν  εξωγενείς και αφορούσαν:

 

1.ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

2021: 960.873,46 €

2022: 2.364.219,40 €

ΔΙΑΦΟΡΑ  1.403.345,94 €

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ:  235.195,70 €

ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΤΟΥΣ  2022:  1.168.150,23 €

 

2.ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

2021: 155.068,82 €

2022: 200.932,59 €

ΔΙΑΦΟΡΑ: 45.863,77 €

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ: 1.214.014,00 €

 

3.ΓΕΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ: 144.000,00 € (Αναλώσιμα – λόγω αύξησης των τιμών  όλων των προϊόντων)

 

Για όλα τα ανωτέρω που ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι πρόκειται για χρηματιστηριακά προϊόντα και ούτε η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, παρόλα αυτά προβήκαμε ως οφείλαμε ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ και λόγου αυτών εμφανίστηκε το ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο Δήμος Μακρακώμης τα τελευταία 4 χρόνια, αναλαμβάνοντας μέρος του κοινωνικού κόστους στάθηκε στο πλευρό των ανήμπορων συμπολιτών μας, όχι μόνο δεν προχώρησε σε ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ των ανταποδοτικών τελών, αλλά απεναντίας μείωσε τα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η πολιτική μας είναι προσανατολισμένη στη συνέπεια λόγων και έργων, προσομοιάζοντας στον τρόπο που ένας καλός οικογενειάρχης φροντίζει για το σήμερα και το αύριο της ευημερίας της οικογένειάς του. Έτσι φροντίζουμε εμείς γι’ αυτόν εδώ τον τόπο και οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και μας το ανταποδίδουν».

Κ. Καραγιάννης: Σκανδαλώδες έλλειμμα του Δήμου Μακρακώμης για το 2022

 

Ας δούμε με την ευκαιρία τι υποστήριξε χθες ο κ. Καραγιάννης:

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μακρακώμης (11/7/2203 – ΑΔΑ: Ψ1ΒΙΩΛ2-ΡΥΩ) παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ισολογισμού του Δήμου για το έτος 2022.

Το αποτέλεσμα εκπλήσσει δυσάρεστα, μιας και που αποκαλύπτει έλλειμμα της τάξης του 1.367.573,31 €.

Δημιουργούνται εύλογα, πολλά ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής που οδήγησαν στην εκτίναξη του ελλείμματος, από το πλεόνασμα των 110.000 € το οποίο παρέλαβε το 2019 από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Παπαευθυμίου, στο έλλειμμα του 1.367.000 € το 2022.

Ερωτήματα  που παραμένουν αναπάντητα, αφού οι εξηγήσεις που προσπάθησε ανεπιτυχώς να δώσει η Δημοτική Αρχή κάθε άλλο, παρά ξεδιάλυναν το τοπίο.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως:

  1. Η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε ως αιτία το αυξημένο κόστος του ρεύματος, για το οποίο όμως έλαβαν επιχορηγήσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και θα μπορούσαν να το έχουν αντιμετωπίσει εγκαίρως, πριν το έλλειμμα φτάσει σε τέτοιο δυσθεώρητο ύψος.
  2. Δόθηκαν γενναίες έκτακτες επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα όπως ο Ιανός, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος από έκτακτα έξοδα τεχνικών παρεμβάσεων και αποκλίνει από τους στόχους του.
  3. Λόγω της πανδημίας, δόθηκε η δυνατότητα από την Κυβέρνηση να προσληφθούν δεκάδες εποχικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα και όχι μόνο, με κόστος το οποίο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι από τον Δήμο.

            Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως ο Δήμος για ότι έκανε αυτά τα χρόνια έλαβε επιπλέον χρήματα από το Κράτος σε σχέση με τα προηγούμενα και παρά τα μειωμένα έξοδά του εν καιρώ πανδημίας (κλειστά σχολεία και υπηρεσίες, αναστολή εκδηλώσεων κ.α.), κατόρθωσαν τα παραδώσουν ταμείο με έλλειμμα της τάξης 1.367.000 €.

Επίσης, με δήλωση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2023 με ότι αυτό συνεπάγεται.

            Σε καιρούς που η χρηστή διοίκηση θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, ο Δήμος Μακρακώμης καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακής, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύει το έλλειμμα, διαχείρισης των οικονομικών του συναλλαγών.

            Η Δημοτική Αρχή αντί να προνοήσει και να βρει έγκαιρα λύση στο διαφαινόμενο έλλειμμα, όπως έκαναν αρκετοί Δήμοι της χώρας, αδράνησε.

            Προτίμησε για μία ακόμη φορά, να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί (όπως κρύβει και τους λογαριασμούς του νερού που ακόμα δεν έχουν σταλεί) και κατόπιν εορτής, να το παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

            Οι αιρετοί υπηρετούν τους δημότες και έχουν νομική και ηθική υποχρέωση να διαχειρίζονται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, σύνεση και απόλυτη διαφάνεια την περιουσία και τα χρήματα των Δημοτών.

            Στοιχεία που για πολλοστή φορά λείπουν από την σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία κατόρθωσε να οδηγήσει τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Μακρακώμης στο σκανδαλώδες έλλειμμα των 1.367.531€».

Σχετικές αναρτήσεις

Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Λαμιέων

efthia

Κάλεσμα Γιάννη Αποστόλου στους δημότες για τη συνεδρίαση της Δευτέρας

efthia

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Φυσικού Αερίου στο κέντρο της Λαμίας

efthia
Φόρτωση....