Ιστορία

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας

Στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας στις 18 Ιουνίου του 1944, πραγματοποιήθηκε διήμερο εκδηλώσεων.

Αρχικά έγινε Ιστορικός Περίπατος εντός της Κοινότητας Σπερχειάδας και στην συνέχεια παρουσιάστηκε στον Παλιό Άγιο Νικόλαο ο Φάκελος Τεκμηριωτικού Υλικού για την Αναγνώριση της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική Πόλη.

Ο Ιστορικός Περίπατος συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Μακρακώμης, την Κοινότητα Σπερχειάδας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, Τμήμα ΓΑΚ Φθιωτιδας και το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τον επιμελήθηκε η Δρ. Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, η  Βασιλική Κόκκοτα, φιλόλογος, MSc Δημόσια Ιστορία και η Σοφία Βακιρτζιδέλη, βιβλιοθηκονόμος ΜΑ, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας με την πολύτιμη βοήθεια του Βασίλη Κανέλλου.

Παράλληλα με τον περίπατο ο Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Πάρης προιστάμενος του ΙΝ Αγίου Νικολάου, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτρης Κυρίτσης Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδας – Γαρδικίου και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Καραμέρης προιστάμενος ΙΝ Αγίου Δημητρίου Σπερχειάδας υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες και τους μίλησαν για τα διασωθέντα κειμήλια του Παλαιού Αγίου Νικολάου μετά την πυρπόληση του.

Ακολούθησε η παρουσίαση του φακέλου Τεκμηριωτικού Υλικού για την Αναγνώριση της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική Πόλη όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Φθιώτιδας, τον Δήμαρχο Μακρακώμης Γιώργο Χαντζή, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπερχειάδας Φώτη Γκόγια, την Δρ. Βασιλική Λάζου, την Σοφία Βακιρτζιδέλη, την Εκπρόσωπο του Συλλόγου Νέων της Κοινότητας Σπερχειάδας “Ο Άγιος Νικόλαος” και πρώην πρόεδρο Ιφιγένεια Τζιβελέκα, τον Δρ. Αριστομένη Συγγελάκη, καθώς και την μαθήτρια του Λυκείου Σπερχειάδας Ζέτα Αγγελακοπούλου, η οποία παρουσίασε το πολιτιστικό πρόγραμμα του ΓΕΛ Σπερχειάδας για το Ολοκαύτωμα.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ο επίσημος εορτασμός της επετείου του Ολοκαυτώματος, όπου τελέσθηκε στον Παλαιό ΙΝ Αγίου Νικολάου Όρθρος & Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών. Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν η Βασιλική Πιλάτου και τον πανηγυρικό (ιστορικό) της ημέρα εκφώνησε η Σοφία Βακιρτζιδέλη βιβλιοθηκονόμος ΜΑ, προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους – Τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Σανίδας, ο Περόεδρος της Κοινότητας Σπερχειάδας Φώτης Γκόγιας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικος Παπανάγνου, ο Διοικητής του ΑΤ. Σπερχειάδας Γιώργος Σταθοκώστας, ο Εκπρόσωπος της ΠΥ Μακρακώμης Νίκος Φραγκάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και Συλλόγων.

Σχετικές αναρτήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

efthia

Εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

efthia

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Βασίλη Ραχούτη στα Καμένα Βούρλα

efthia
Φόρτωση....