Φθιώτιδα

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η 8η Μάρτη, καθιερωμένη ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι εφέτος ημέρα πολέμου με τον αόρατο και πολύ επικίνδυνο εχθρό, τον covid-19 .

Σε αυτό τον πόλεμο οι εορτάζουσες είναι στην πρώτη γραμμή, ως νοικοκυρές, σύζυγοι, μητέρες, εργαζόμενες.

Μάλιστα σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία. Τις βλέπουμε να πρωταγωνιστούν στις δομές υγείας επιδεικνύοντας την αυταπάρνηση και το αίσθημα ευθύνης που τις διακρίνει και μας δίνουν σιγουριά ότι ο πόλεμος αυτός θα κερδηθεί. Η ζωή, που αυτές από τη φύση τους δημιουργούν, θα νικήσει για μια ακόμη φορά.

H efthia.gr έλαβε αρκετά μηνύματα για τη σημερινή ημέρα και τα δημοσιεύει στη συνέχεια…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών – Βουλευτής Φθιώτιδας): Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα.

Στο πρόσωπο που αποτελεί το θεμέλιο και την ψυχή της οικογένειας, το βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Η γυναίκα σήμερα έχει κατακτήσει ρόλους που παλαιότερα φαίνονταν αδιανόητο να κατέχει. Επιβεβαιώνει καθημερινά τις ανεξάντλητες δυνατότητές της και την ανεκτίμητη προσφορά της σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Τιμούμε τους αγώνες και τις μεγάλες θυσίες των γυναικών για τη θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε όλους τους τομείς, καθώς και το δύσκολο και καθημερινό αγώνα που συνεχίζει να δίνει η κάθε γυναίκα ξεχωριστά, για να ανταποκριθεί στον πολλαπλό της ρόλο.

Ειδικά φέτος ο συμβολισμός είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς οι γυναίκες βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο στην προμετωπίδα του αγώνα κατά της πανδημίας, αφού αποτελούν την πλειοψηφία των ατόμων που εργάζονται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Έχουμε όλοι χρέος να εργαστούμε σκληρά για να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, να εξαλείψουμε την ανισότητα, τις διακρίσεις, καθώς και  κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών, φαινόμενα που δυστυχώς συναντώνται ακόμη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση αναπτύσσει δέσμη πρωτοβουλιών σε κοινωνικό, πειθαρχικό και νομικό επίπεδο, με στόχο τόσο την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης, όσο και την αυστηρότερη τιμωρία των θυτών από τη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, στηρίζει τους πολύπλευρους, διαρκείς αγώνες κάθε γυναίκας με πολιτικές προστασίας της μητρότητας, στήριξης του θεσμού της οικογένειας, εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Εύχομαι ολόψυχα, σε όλες τις γυναίκες, χρόνια πολλά!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – βουλευτής Φθιώτιδας): Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, συναντήθηκε διαδικτυακά με γυναίκες από τη Φθιώτιδα  στο πλαίσιο του σεμιναρίου “Γυναίκες της Υπαίθρου σε Δράση: Το πρόγραμμα LEADER και η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΟΑΣΕ, εμψυχωτές Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών των Γυναικών στην ελληνική περιφέρεια”.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο που καλείται να παίξει η γυναίκα στις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. «Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, έδωσαν και δίνουν καθημερινό αγώνα για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες αυτής της περιόδου στο σπίτι, στην εργασία, στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις»

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε και για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού αλλά και για το κίνημα #METOO το οποίο βοήθησε τις γυναίκες  να διώξουν τα μαύρα σύννεφα του φόβου και να μιλήσουν ανοιχτά για τις τραυματικές τους εμπειρίες. «Οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Για πολλές, το σπίτι, μετατράπηκε σε κολαστήριο και οι ίδιες αναγκάζονται να εγκλωβίζονται μαζί με τους κακοποιητές τους».

Ειδική αναφορά από τον κ. Οικονόμου έγινε στις  γυναίκες της Φθιώτιδας:  «Οι συντοπίτισσες μου έχουν αποδείξει πως δίνουν τον καθημερινό τους αγώνα αναλαμβάνοντας πραγματικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ενισχύοντας την τοπική οικονομία και κρατώντας ζωντανό τον τόπο μας». Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε την πρόθεσή του για μία σύγχρονη κοινωνική πολιτική που δεν θα βασίζεται στη διανομή κοινωνικών επιδομάτων, αλλά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ευκολότερη πρόσβαση της γυναίκας σε αυτές.

Στα προγράμματα LEADER έχουν ενταχθεί σε όλη την Ελλάδα περί τις 3000 επενδύσεις στον Τουρισμό, στην Μικρή Βιοτεχνία, στις Οικοτεχνίες αλλά και έργα δημοσίου χαρακτήρα. «Το γεγονός αυτό, δείχνει την ζωντάνια, την δυναμική και την δημιουργικότητα της περιοχής. Δείχνει την θέληση των γυναικών για δουλειά και προκοπή. Δείχνει την επιμονή των τριών Δημάρχων (Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δελφών, Λαμίας) και της Ομάδας Τοπικής Δράσης ΟΑΣΕ, για να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό δυναμικό να αξιοποιήσουν τους πόρους του προγράμματος LEADER.», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Με την ευχή η ελληνική ύπαιθρος να παραμείνει ζωντανή και δημιουργική ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ευχήθηκε χρόνια πολλά στις γυναίκες «Με την ελπίδα ότι κάθε ημέρα θα είναι και ένα βήμα υπέρ της ισότητας» είπε χαρακτηριστικά.

 

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας): «Είναι στενάχωρο να συνειδητοποιείς ότι το 2021 υπάρχει, ή – ορθότερα – χρειάζεται να υπάρχει ακόμη η «Ημέρα της Γυναίκας» και μάλιστα να βλέπεις καθημερινά ότι ακόμη και στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, υπάρχουν μικρές και μεγάλες εστίες διάκρισης, καταπίεσης, εκφοβισμού και βίας οποιασδήποτε μορφής.

Ναι, η κοινωνία μας έχει κάνει βήματα και μάλιστα πολλά. Βήματα που πρέπει να επισημαίνουμε, όχι για λόγους συλλογικής μας αυταρέσκειας, αλλά για να μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθούμε. Γιατί ο δρόμος αυτός είναι ακόμη δυστυχώς μακρύς και όχι ανεμπόδιστος. Κολλά σε νοοτροπίες, θεσμικό πλαίσιο, αλλά και σε συνειδητές αντιστάσεις.

Για να τον φτάσουμε στο τέρμα, αξίζει – και ενδεχομένως αρκεί – να θυμόμαστε πάντα δύο πράγματα.

Αρχικά το απλό και αυτονόητο.

Γυναίκα = άνθρωπος. Γιατί μόνο έτσι θα εμπεδωθούν η ισότητα στις ευκαιρίες, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση.

Και ύστερα, το ακόμη πιο απλό και αυτονόητο.

Άνθρωπος = άνθρωπος. Γιατί, όπως φαίνεται εμφατικά και στην εποχή μας, συχνά και το κακό δεν κάνει διακρίσεις φύλου. Και η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και η ανθρωπιά παραμένουν ζητούμενα συνολικά για την κοινωνία μας.

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις, να ευχηθώ στις αγαπημένες μας! Στη Μαρία μου, στη μητέρα μου, σε φίλες, συγγενείς, συνεργάτιδες, σε κάθε γυναίκα Στερεοελλαδίτισσα: Χρόνια πολλά!

Να είστε ευτυχισμένες, δυνατές, λαμπερές. Το αξίζετε, μία προς μία και όλες μαζί! Σας αγαπούμε και σας ευχαριστούμε!»

 

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργανώνονται εκδηλώσεις, αφιερώματα, ακόμη και βραβεύσεις επιφανών γυναικών, ως αναγνώριση για το έργο και την προσφορά τους, σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής ζωής.

     Η συγκεκριμένη γιορτή, ωστόσο, είναι αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα, που καθημερινά καλείται να ανταποκριθεί με συνέπεια σε όλους τους ρόλους της στην κοινωνία και να προσφέρει αγάπη, φροντίδα και στήριξη στους ανθρώπους της. Κάθε γυναίκα που κυνηγάει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της στον επαγγελματικό τομέα ή που απλά αγωνίζεται να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά, τη γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της, την πολύτεκνη μητέρα ή την γυναίκα που δεν έχει επιλέξει το δρόμο της μητρότητας, τη γυναίκα καριέρας ή εκείνη που μένει σπίτι για να φροντίσει την οικογένεια της.

    Το τελευταίο διάστημα, το δημόσιο διάλογο απασχολούν φαινόμενα βίας και κακοποίησης οποιασδήποτε μορφής, κατά των γυναικών είτε σε εργασιακό, είτε σε προσωπικό, ακόμα και ενδοοικογενειακό περιβάλλον.

    Έχοντας συμπληρώσει πάνω από έναν αιώνα, από όταν γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να μη θεωρούνται δεδομένα. Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για ίση αντιμετώπιση στην εργασία, την κοινωνία, την οικονομία, καθώς και να έρχονται αντιμέτωπες με περιστατικά βίας στο σπίτι, τους χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αλλού αυτή εκδηλώνεται.

   Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή γιορτή αποτελεί την αφορμή να τονιστεί η άμεση ανάγκη περιφρούρησης των αυτονόητων δικαιωμάτων κάθε γυναίκας για ισότητα και διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας, αυτονομίας και αξιοπρέπειας. Είναι η αφορμή να επιδείξουμε σεβασμό σε κάθε γυναίκα που έχει στερηθεί ή στερείται τα δικαιώματα αυτά και να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος, για ένα μέλλον δικαιοσύνης και ισότητας.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): «Οι σημερινές συνθήκες έχουν υποβάλλει σε δοκιμασίες τις σύγχρονες κοινωνίες. Δοκιμασίες που συνδέονται τόσο με την πανδημική κρίση, η οποία έχει επιτείνει και θα συνεχίσει να βαθαίνει τις κοινωνικό-οικονομικές ανισότητες, όσο και με διαχρονικά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Ζητούμενο πάντοτε είναι η επίτευξη της νίκης, της υπέρβασης, της κατάκτησης. Όλα αυτά είναι γένους θηλυκού και σε πολλές περιπτώσεις γίνονται κατορθωτά αποκλειστικά από τη σύγχρονη γυναίκα.

Τη γυναίκα της πρώτης γραμμής της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, μιας και σε επίπεδο Ε.Ε. αποτελεί το 76% των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και το 86% των εργαζομένων στον τομέα προσωπικής φροντίδας, αλλά και της κατά 11,5% μικρότερης αμοιβής από τους άντρες συναδέλφους της που εργάζονται σε ανάλογες θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ…

Τη γυναίκα που πρωταγωνιστεί στον τομέα των αποκαλούμενων «βασικών υπηρεσιών» με το 93% των παιδοκόμων και βοηθών δασκάλων, το 95% των οικιακών βοηθών και καθαριστών και το 82% των ταμιών σε σούπερ μάρκετ να είναι γένους θηλυκού.

Τη γυναίκα που συνεχίζει να αντέχει, παρά τις συνέπειες του έμφυλου χάσματος, με ισχυρό δυστυχώς αποτύπωμα στην Ελλάδα, με το 75% να ασχολείται µε απλήρωτες εργασίες φροντίδας καθημερινά, έναντι μόλις 16,11% των αντρών και η οποία αφιερώνει παράλληλα σχεδόν διπλάσιο χρόνο στην οικογένεια της συγκριτικά με τους άνδρες.

Τη γυναίκα που προσφάτως και στη θέα όλων αυτών που προσβάλλουν την υπόστασή της και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της, είναι εκείνη που κάνει με θάρρος το πρώτο βήμα, δίνοντας το παράδειγμα. Λέγοντας όχι μόνο ένα #metoo, αλλά ένα #mefirst. Μιλώντας και παρακινώντας. Ώστε ο φόβος να φύγει, δείχνοντας το δρόμο προς την ελπίδα για μία πιο ισότιμη κοινωνία».

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Καθηγητής Χειρουργικής – τ. Υφυπουργός Υγείας):  Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειές επιδείνωσαν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

Περίπου το 84% των εργαζόμενων γυναικών μεταξύ 15 και 64 ετών απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και αντιμετωπίζουν απώλεια θέσεων εργασίας. Η καραντίνα έχει επίσης επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους κλάδους της οικονομίας με παραδοσιακά γυναικείο χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλευτικής, της γραμματειακής υποστήριξης και της οικιακής εργασίας.

Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τις ζωές τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Προσωπικά πιστεύω ότι η γυναίκα δεν είναι μια οντότητα υπό προστασία διότι και δυναμισμό έχει και ισότιμη με τους άνδρες είναι και αξιοπρέπεια έχει. Τη γυναίκα πρέπει πρωτίστως να τη σεβόμαστε και να την αγαπάμε. Γιατί είναι η σύντροφός μας, η σύζυγός μας, η μάνα των παιδιών μας.

ΣΟΥΛΑ ΣΤΙΒΑΚΤΗ (Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας): Ήταν 8 Μαρτίου του 1857 όταν πραγματοποιήθηκε μία από τις πρώτες διαμαρτυρίες γυναικών, με σκοπό τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Όταν οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη αποφάσισαν να διαδηλώσουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, δεν ήξεραν ότι θα έδιναν το έναυσμα για αντίστοιχες διεκδικήσεις ανά τον κόσμο. Ότι θα έγραφαν ιστορία…

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλώς μία ημέρα εορτασμού. Είναι ημέρα μνήμης και υπενθύμισης των αγώνων και των θυσιών όλων αυτών των γυναικών που οραματίστηκαν ένα καλύτερο αύριο, που διεκδίκησαν ισοτιμία και ισότητα, που ύψωσαν φωνή και ανάστημα!

Όμως όλες αυτές οι κατακτήσεις εξακολουθούν να τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, αφού ο ρόλος και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία αποτελεί πάντοτε ένα ζητούμενο. Με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν στις μέρες μας μόλις το 1/4 περίπου των θέσεων στην βουλή σε όλο τον κόσμο, η πολιτική εκπροσώπηση αποδεικνύει ξεκάθαρα το χάσμα που υφίσταται μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο φύλων.

Πρόκειται για μία συνεχή μάχη που δεν παρατηρείται μόνο στον επαγγελματικό στίβο, αλλά και στον έγγαμο βίο και σε κάθε έκφανση της ζωής των γυναικών, όπου εξακολουθεί να τίθεται θέμα ισχύος από ριζωμένες πατριαρχικές απόψεις. Απόψεις που οδηγούν σε σεξουαλική παρενόχληση, βία, υποτίμηση και απαξίωση της γυναικείας φύσης και του πολύτιμου ρόλου των γυναικών. Συμπεριφορές για τις οποίες θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει ευαισθητοποίηση, αλλαγή νοοτροπίας, σεβασμός και εκτίμηση των γυναικών, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική και ουσιαστική ισότητα των δύο φύλων!

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η γυναίκα ΜΠΟΡΕΙ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ακόμη κι αν ζει σε έναν κόσμο αντρών με ακραίο σωβινισμό, εκείνη θα βρίσκει τρόπο να εξελίσσεται και να αφήνει το αποτύπωμά της. Μπορεί ο αγώνας να παραμένει αδιάκοπος, όμως η ΓΥΝΑΙΚΑ παραμένει έμπνευση, πρότυπο αλλά και θαύμα αφού εκτός από ελπίδα γεννά την ίδια τη ζωή! Και η ζωή είναι γυναίκα…

Τιμή και υπόκλιση σε όλες τις γυναίκες αυτού του πλανήτη, είτε πρόκειται για εμβληματικές προσωπικότητες, είτε για γυναίκες της διπλανής πόρτας, είτε για το είδωλό μας στον καθρέφτη…

Χρόνια μας Πολλά!!!

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Δήμαρχος Στυλίδας): Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας για ακόμη μια χρονιά, μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων , αλλά και να αγωνιστούμε για μεγαλύτερη δυναμική προς την ισότητα παγκοσμίως.

            Η γυναίκα σήμερα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη διαχείριση των κρίσεων, στον τομέα της υγείας και το αποδεικνύει καθημερινά η δυναμική παρουσία της στον αγώνα για την αντιμετώπιση του covid-19, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, είναι εργαζόμενη, επιστήμων και πάνω από όλα μητέρα.

            Στηρίζουμε τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν και να αποκαλύψουν περιστατικά κάθε μορφής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και καταναγκασμού σε βάρος τους και επιδιώκουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων, σε θέματα προάσπισης της αξιοπρέπειας των γυναικών σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της ζωής τους.

            Ως Δήμαρχος Στυλίδας και πάνω απ΄ όλα ως γυναίκα, στηρίζω την πορεία κάθε γυναίκας στην εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό ή την εκπαίδευση και ενστερνίζομαι τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η σύγχρονη γυναίκα, η γυναίκα που στηρίζει την οικογένειά της, η γυναίκα που εργάζεται, η γυναίκα που ταξιδεύει, η γυναίκα που είναι παρούσα πολιτικά και κοινωνικά.

            Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θέλουμε την πολιτεία αρωγό και προσυπογράφουμε ότι η ανθρωπιά, η ανάπτυξη, η ίδια η Δημοκρατία, περνούν μέσα από την ισότητα των φύλων.

Για αυτό αγωνιζόμαστε σταθερά!

 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων – π. Δήμαρχος Λαμιέων): Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας αποδώσουμε το σεβασμό, την αναγνώριση και την αγάπη στις γυναίκες που διαχρονικά κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Η προσφορά, η ευαισθησία, η δράση και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν την διαμόρφωση μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.
Γι’αυτό και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η μεγαλύτερη συμμετοχή της στην κοινωνική, επαγγελματική, οικονομική και πολιτική ζωή για ένα πιο δημοκρατικό και ανθρώπινο μέλλον.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ:  Η 8η  Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα μνήμης και αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.

        Η ημέρα αυτή αποτελεί –πρέπει να αποτελεί- φόρο τιμής και αναγνώρισης στους μακροχρόνιους επίπονους αγώνες των γυναικών για εργασιακή και πολιτική ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και οι αγώνες αυτοί συνδέονται άρρηκτα και σηματοδοτούν τους λαϊκούς αγώνες για την αποτελεσματική κατοχύρωση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στη χώρα μας αποφασιστική υπήρξε η συμβολή των γυναικών στους μεγάλους αγώνες του λαού μας για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

       Σήμερα, στη δήθεν «μεταμνημονιακή» εποχή, με την επιδείνωση της φτώχειας, την έκρηξη της ανεργίας, την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική εξαθλίωση να συνεχίζονται, οι γυναίκες βιώνουν την ανασφάλιστη εργασία, τις εξευτελιστικές αμοιβές, την οικονομική ανέχεια που τους στερεί την αξιοπρέπεια και τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την επιβίωση των οικογενειών τους. Αμέτρητα, εξάλλου, είναι τα φαινόμενα βίας σε όλες της τις εκφάνσεις, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική σε βάρος τους. Η βία κατά των γυναικών –παλιά μάστιγα- δεν έχει χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία ή μορφωτικό επίπεδο. Θύμα της βίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα, κυρίως όμως οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι γυναίκες χωρίς οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική στήριξη.

       Το κύμα αποκαλύψεων και καταγγελιών σεξουαλικής βίας στους χώρους του αθλητισμού, του θεάματος, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Όταν αυτό αγγίξει τους χώρους που ζουν και εργάζονται χιλιάδες καθημερινές γυναίκες που τους είναι ακόμα πιο δύσκολο να δημοσιοποιήσουν την παρενόχληση και κακοποίηση τους, θα μετατραπεί σε τσουνάμι.

       Παράλληλα σήμερα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία και τον εγκλεισμό. Μετατρέπει την καραντίνα σε ευκαιρία ψήφισης νομών που βοηθούν την εργασιακή απορρύθμιση, ιδιωτικοποιούν και περικόπτουν κι άλλο τις δαπάνες στο κοινωνικό κράτος, αυξάνουν την καταστολή.

       Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία πρωτοστατεί στην ανάδειξη και αναγνώριση του ρόλου των γυναικών. Μετατρέποντας την ιδεολογία σε στάση ζωής, στηρίζει τη γυναικεία εκπροσώπηση στους αυτοδιοικητικούς φορείς και αγωνίζεται, ώστε η τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει έμφαση και ιδιαίτερο βάρος σε θέματα κοινωνικών υποδομών, όπως οι παιδικοί σταθμοί, να αντισταθεί στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των  δημόσιων αγαθών της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, να διευρύνει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φροντιστήριο, να στηρίξει τη μητρότητα, τις μονογονεϊκές οικογένειες, να φροντίσει για την περίθαλψη άστεγων και κακοποιημένων γυναικών.

       Οι γυναίκες είναι πρωτοπόρες, είναι πηγή έμπνευσης, αντίστασης και ανατροπής των συνθηκών κοινωνικής εξαθλίωσης. Ως κόρες, μάνες, σύζυγοι, εργαζόμενες στέκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν καθημερινά τις δικές τους μάχες για δικαιώματα, ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Η 8η Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών, πλάι στους άντρες συντρόφους τους, για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλον τον κόσμο, από την περίοδο της φεουδαρχίας, της αποικιοκρατίας μέχρι και σήμερα, περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού -ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε αυτούς τους αγώνες, επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καθώς και, τις τελευταίες δεκαετίες μετά τις ανατροπές, το μεγάλο πισωγύρισμα που έγινε στις χώρες αυτές, όπως και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.

Στη χώρα μας οι γυναίκες, συμμετέχοντας στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές, αλλά και στη μεγάλη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για μια Ελλάδα του λαού της, ενάντια στους ντόπιους δυνάστες του και στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους των αστών, άρχισαν να κατακτούν την ισοτιμία τους παλεύοντας δίπλα δίπλα με τους άντρες-αντάρτες, μαχητές, συντρόφους- και με το όπλο στο χέρι, αλλά και από κάθε μετερίζι του αγώνα. Το ΕΑΜ, την περίοδο της Κατοχής, για πρώτη φορά διασφάλισε το δικαίωμα της γυναίκας να ψηφίζει, όπως και για τους νέους από 18 χρονών, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή της στα κοινά, τη συμμετοχή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Αυτή η περίοδος ανάτασης του λαού μας αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο. Είναι φάρος που θα φωτίζει και θα δείχνει τον δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών, μέσα από τους κοινούς αγώνες αντρών και γυναικών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Σήμερα οι γυναίκες, όπως και οι άντρες, αντιμετωπίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα όποια δικαιώματα είχαν κατακτηθεί υπονομεύονται ή παίρνονται πίσω. Η ανεργία, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η μερική απασχόληση και τα ελαστικά ωράρια, η τηλεργασία, οι μισθοί πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της μητρότητας, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του γυναικείου οργανισμού στους τόπους δουλειάς. Όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους που υπηρετεί η πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, αλλά και των ανδρών συναδέλφων τους, όπως τα στοιχειώδη κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, περιορίζονται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης είτε της “δίκαιης ανάπτυξης” για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Με αφορμή την 8η Μάρτη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλούμε τις γυναίκες, με την ιστορική πείρα των αγώνων της μεγάλης δεκαετίας 1940-1949, να συμμετάσχουν στους αγώνες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και των εργατικών σωματείων, με το ταξικό εργατικό κίνημα, και να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Είναι ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας της γυναίκας και τη γυναικεία χειραφέτηση. Τα ιδεολογήματα του νεοφεμινισμού και της “αυτοδιάθεσης”, απλώς συσκοτίζουν το πρόβλημα, κρύβουν τις αιτίες και τους υπαίτιους της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος, της ανισοτιμίας, της ταξικής υπερεκμετάλλευσης της γυναίκας, ουσιαστικά σιγοντάρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ως Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καλούμε τις γυναίκες να αντιπαλέψουν, μαζί με τους εργαζόμενους άνδρες της Φθιώτιδας, τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων. Να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτά, όπως γίνεται με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας με τον όποιο τρόπο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που προκαλούν τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Τις καλούμε να συμπορευτούν με το τιμημένο ΚΚΕ που πρωτοστατεί στους αγώνες όπως και τότε που οργάνωσε, καθοδήγησε και υπήρξε η ψυχή στους μεγάλους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και τους κατοπινούς κοινωνικούς – λαϊκούς αγώνες.

Το Παράρτημά μας θα συμμετάσχει στο αγωνιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαμίας και της Ομάδας Λαμίας της ΟΓΕ που πραγματοποιούν εκδήλωση τη Δευτέρα 17.30 στην Πλ. Ελευθερίας, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα για τη μη διασπορά της πανδημίας.

ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ (Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Δήμου Λοκρών): Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι γυναίκες που δούλευαν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν η αρχή του αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, για μια δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση μέσα στην κοινωνία. Ως υπενθύμιση του σκοπού αυτού, καθιερώθηκε η 8η ημέρα του Μάρτη ως η “Ημέρα της Γυναίκας”.

Ωστόσο, 164 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται. Το 1893 δόθηκε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας αλλά μόλις το 2015 στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας. Ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άντρες και έχουν μικρότερες πιθανότητες πρόσληψης. Στην Ελλάδα, 85% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Παγκοσμίως, 132.000.000 κορίτσια δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ υπάρχουν χώρες στις οποίες η αδυναμία εκπαίδευσης είναι το λιγότερο καταπατημένο δικαίωμα. Σε χώρες της Αφρικής, 30% των κοριτσιών παντρεύονται σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών. Στην Ινδία κάθε μέρα βιάζονται 88 γυναίκες. Πάνω από 200.000.000 γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.

Η επικαιρότητα στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, φέρνει γυναίκες και άντρες μαζί, στην πρώτη γραμμή, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κρίση αυτή παραμέρισε τις διακρίσεις και απέδειξε ότι το ευαίσθητο φύλο δεν είναι εύθραυστο. Είναι παρόν σε έναν πόλεμο που δε χρειάζονται όπλα, αλλά ικανότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα.

Κάθε γυναίκα δικαιούται ίση επαγγελματική μεταχείριση. Δικαιούται να εργάζεται χωρίς εκβιασμούς και σεξιστικές συμπεριφορές. Δικαιούται μια κοινωνία που θα δείχνει το πρόσωπο της χωρίς φόβο, μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, χρώματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Για τον σκοπό αυτό, οφείλουμε να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε ψυχολογικό ή σωματικό βιασμό. Οφείλουμε να μην επιτρέπουμε την εμπορευματοποίηση της θηλυκότητας της γυναίκας. Οφείλουμε να εξουδετερώσουμε τα ταμπού, που προσδιορίζουν εδώ και χρόνια τη θέση της και τις επιλογές της.

Οφείλουμε να ξεφορτωθούμε τα στερεότυπα και να σκεφτούμε πρωτότυπα, ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε έναν κόσμο ίσων ευκαιριών.

Εύχομαι σύντομα να μην υπάρχει ανάγκη να γιορτάζεται η ημέρα αυτή. Όταν πια θα έχει γίνει βαθιά η συνειδητοποίηση ότι γυναίκες και άντρες είναι ισότιμοι.

Άλλωστε το μόνο που μας χωρίζει είναι ένα Υ χρωμόσωμα.

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΝΔ: Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα τιμούμε  το μεγαλείο της γυναικείας φύσης και τους πολλαπλούς ρόλους της, της μητέρας, της κόρης, της συντρόφου, της εργαζόμενης.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ανισότητα που υπάρχει ακόμα ,σίγουρα έχει  γίνει  πρόοδος ,έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η ΔΕΕΠ  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και ο τομέας Γυναικών της ΔΕΕΠ  εκφράζουν τις θερμές ευχές σε όλες τις Γυναίκες .

«Ο ρόλος της γυναίκας δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της μητρότητας .Εξαπλώνεται σε όλο τον χώρο της ανθρώπινης δραστηριότητας .Και της επιτρέπει να συμβάλει σε αυτήν με κάθε θετικό στοιχείο της προσωπικότητός της και μάλιστα ισοτίμως».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ( 8/3/1992)

Σχετικές αναρτήσεις

Κλείνει αύριο η οδός Αινιάνων στη Λαμία

efthia

H Λαμία γεμίζει φως και Χριστουγεννιάτικη Μαγεία

efthia

Λειτουργικό & Ποιμαντικό εβδομαδιαίο Πρόγραμμα του Μητροπολίτη Συμεών

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο