Πολιτική

Οι «γοργοί ρυθμοί» δεν αφορούν την οικονομική ανάπτυξη αλλά την κατάρρευση της Δημ.Υγείας

Με ομιλία του στη Βουλή τοποθετήθηκε στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής Φθιώτιδας και Συντονιστής Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι Βουλευτές της Ν.Δ. μιλούν διαρκώς για μια “εξαιρετική κατάσταση” και “πόσα χρήματα έχουν δοθεί στα δημόσια νοσοκομεία” και όλοι αναρωτιόμαστε: Από πότε έχουν να επισκεφθούν ένα δημόσιο νοσοκομείο; Το πάθημα της πανδημίας δε σας έγινε μάθημα. Χάσαμε περισσότερους από 37.000 συμπολίτες μας και δυστυχώς συνεχίζετε στην ίδια αδιέξοδη πολιτική. Διεθνώς οι προτεραιότητες όλων των κρατών στον κρίσιμο τομέα της Υγείας είναι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών στις εν λόγω δημόσιες υπηρεσίες. Στη χώρα μας, όμως, οι προτεραιότητες είναι τελείως διαφορετικές: Απογευματινά χειρουργεία για την πραγματοποίηση επεμβάσεων με τιμοκατάλογο και προκύπτει εδώ το ερώτημα, κ. Υπουργέ “για ποιο λόγο κάποιος πληρώνει 30-40 χρόνια ασφάλιση για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να του πουν ότι δεν έχει σημασία που πλήρωνες τόσα χρόνια, έλα και πλήρωσε ξανά για να χειρουργηθείς;” Ανατροπή στην εργασιακή σχέση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησής τους. Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών σε σειρά φαρμάκων, αλλά και νέα εμπόδια σε καινοτόμα φάρμακα όπως τα ογκολογικά. Αφού, όπως υποστηρίζετε, “η χώρα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς”, για ποιο λόγο προχωράτε σε αυτές τις αυξήσεις; Για ποιο λόγο καταγράφεται ρεκόρ 8ετίας στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τα νοσοκομεία; Γιατί δεν πληρώνετε, αφού η οικονομία “πάει εξαιρετικά”;»

Στη συνέχεια τόνισε: «Σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ο.Ο.Σ.Α. και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, με 1.874 ευρώ κατά κεφαλήν δαπάνη, η χώρα μας διέθεσε λιγότερο από το μισό του μέσου όρου (!) των συνολικών δαπανών για την Υγεία σε ολόκληρη την Ε.Ε.. Επίσης, οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας (62%), αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε. που φθάνει το 81%».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, εντός του οποίου η Κυβέρνηση φέρνει αυτές τις αλλαγές: «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται στο 26%, ήτοι σε 2.600.000 πολίτες. Επιπροσθέτως, το ποσοστό των αναφερόμενων ως μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα αγγίζει το 9%, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2%. Παρ’ όλα αυτά, εσείς επιλέγετε να κάνετε βήματα πίσω, αντί να ενισχύσετε τις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία. Ο κ. Μανιαδάκης, πρώην συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη, έχει γράψει ότι “οι Έλληνες πληρώνουν δυσανάλογα ακριβά για υπηρεσίες Υγείας. Οι οικογένειες, που καταστρέφονται οικονομικά κάθε χρόνο στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, θα μπορούσαν να γεμίσουν μια πόλη στο μέγεθος των Χανίων”. Παράλληλα, προτείνει την εξάλειψη των οικονομικών εμποδίων στην πρόσβαση στην υγεία, ώστε αυτή να καταστεί ισότιμη για όλους τους πολίτες, ενώ εσείς βάζετε νέα εμπόδια. Δεν τα λέει ο κ. Πολάκης, ένας δικός σας άνθρωπος τα λέει! Και εσείς κάνετε τα ακριβώς αντίθετα!»

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεκτάθηκε στα ζητήματα των υπηρεσιών υγείας στην ελληνική περιφέρεια υπογραμμίζοντας: «Πανελλαδικά, ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού, που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας, παρουσίασε μείωση 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ στη Στερεά Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,2%. Και όμως, καθυστερείτε να προχωρήσετε στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ, οι οποίες θεσπίστηκαν με το νόμο του 2017 της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το 2018, ιδρύθηκε η πρώτη ΤΟΜΥ στη Λαμία και έκτοτε, ενώ το 2019 μπήκαν τα θεμέλια για να ανοίξει και η δεύτερη ΤΟΜΥ στη Λαμία, ακόμη περιμένουμε. Δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Ο πρώην Υπουργός Υγείας της Ν.Δ. κ. Πλεύρης απάντησε σε ερώτηση το 2022 ότι “είναι δέσμευση της χώρας μας και θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα αυτών των δομών εντός του έτους”!.. Του 2022!»

Επίσης, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε και στα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει και η δευτεροβάθμια περίθαλψη αναφέροντας: «Η κατάσταση με το Νοσοκομείο Λαμίας δεν είναι καλύτερη. Από τους 75 γιατρούς το 2015 φθάσαμε τους 115 το 2019 και σήμερα βρισκόμαστε πάλι σε λιγότερους από 80. Επιστροφή στα σκληρά μνημονιακά χρόνια. Η Πνευμονολογική διέθετε 7 γιατρούς το 2019 και σήμερα υπηρετεί 1, ο οποίος συνταξιοδοτείται άμεσα. Η Παιδιατρική είχε 6 γιατρούς το 2019 και σήμερα υπηρετεί 1 και ψάχνουμε για μπλοκάκια αριστερά και δεξιά».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην επιστολή 4 έγκριτων πανεπιστημιακών για τη νόσο του κινητικού νευρώνα στην οποία αναφέρουν: «Η ασθένεια δεν μπορεί να περιμένει εξαιτίας του προβλήματος με το μοναδικό φάρμακο, που χορηγείται σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορεί, επειδή ο χειρισμός μιας εταιρείας ήταν κακός, να τιμωρείται μία από τις πιο επιβαρυμένες κοινότητες ασθενών. Πρέπει να διατηρηθούν προγράμματα έγκαιρης πρόσβασης για ασθενείς με ALS και άλλα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα». Καταθέτοντας ανακοίνωση της εταιρείας στα πρακτικά της Βουλής, ο κ. Σαρακιώτης πρόσθεσε: «Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στις ΗΠΑ και στον Καναδά το συγκεκριμένο φάρμακο θα χορηγείται σε όσους το λάμβαναν δωρεάν. Αναμένουμε αν θα προβείτε σε κάποια ενέργεια ώστε και οι Έλληνες ασθενείς να μπορέσουν να λάβουν ξανά το φάρμακο και αυτή τη φορά δωρεάν».

Σχετικές αναρτήσεις

«Άναψαν τα αίματα» για την ακρίβεια σήμερα στη Βουλή

efthia

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας το Σαββάτο στη Λαμία

efthia

Περισσότερος μονόλογος απολογητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης … πεθαίνεις!

efthia
Φόρτωση....