Ιστορία

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

Τρεις μέρες γεμάτες συγκίνηση και ιστορική μνήμη, με την ολοκλήρωση των τριήμερων εκδηλώσεων το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου στη μαρτυρική Υπάτη, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων και η Δημοτική Κοινότητα Υπάτης, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Φθιώτιδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Υπάτης.

Οι εκδηλώσεις είχαν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της μνήμης από τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 17 Ιουνίου 1944, όπου τα γερμανικά στρατεύματα σκόρπισαν τον όλεθρο στην Υπάτη.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος στα σημαντικότερα σημεία της Υπάτης, αναδεικνύοντας τις τραγικές στιγμές του Ολοκαυτώματος, από το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» με επιμέλεια της Δρ. Βασιλικής Λάζου, Διδάσκουσας Τμήματος Πολιτικών ΑΠΘ και της Σοφίας Βακιρτζηδέλη Βιβλιοθηκονόμου ΜΑ, Προϊσταμένης Γενικών Αρχείων του Κράτους, Τμήμα Φθιώτιδας, παρουσία και της Αντιδημάρχου Τουρισμού-Απασχόλησης Ευθυμίας Αργυροπούλου, και το βράδυ της Δευτέρας με μουσική εκδήλωση και κορυφαίες ερμηνευτικές αποδόσεις έργων σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, συγγραφέων και συνθετών, από τη Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λαμίας και τη Δημοτική Παιδική – Νεανική Χορωδία Δήμου Λαμιέων στο Μνημείο Ηρώων, δημιουργώντας μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα.

Στις τριήμερες εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Υπαταίων και Φίλων της Υπάτης «Ο Άγιος Ηρωδίων», οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»,  η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας και το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας

efthia

Εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

efthia

Επιμνημόσυνη δέηση για τον Βασίλη Ραχούτη στα Καμένα Βούρλα

efthia
Φόρτωση....