Πολιτική

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

«Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, κάποια στιγμή έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και γίνονται και αλλαγές προσώπων», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη όταν δέχονται πιεστικές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ενός άμεσου ανασχηματισμού, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται από  το πρωί στο Μαξίμου, για τον πρώτο μετεκλογικό πρωινό καφέ. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων ακόμη και εντός της εβδομάδας.

«Από αύριο έτσι κι αλλιώς έχει πολλή δουλειά», δήλωσε χθες το βράδυ στους πολιτικούς συντάκτες αναχωρώντας ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η ξεκούραση μπορεί να περιμένει».

Στην ερώτηση αν στα σχέδιά του είναι ένας ανασχηματισμός, απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας μόνο πως «είναι ώρα για πολλή δουλειά».

«Πρέπει να υπάρχουν λιγότερες αστοχίες»

Είχαν περάσει λίγα λεπτά από τη δήλωση του Πρωθυπουργού πως έχει λάβει το μήνυμα και πως οι ευρωεκλογές γίνονται πλέον η αφετηρία μιας νέας διαδρομής, αλλά και πως θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση ώστε να λυθούν τα προβλήματα.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως πρέπει να υπάρχουν λιγότερες αδυναμίες, και μικρότερες αστοχίες επιβεβαίωσε για πολλούς τις σκέψεις του Πρωθυπουργού για ευρύ ανασχηματισμό ένα χρόνο μετά από τις εκλογές του 2023.

Αρκετοί εκτιμούν πως οι κινήσεις του μπορεί να είναι άμεσες, ενώ δεν είναι σίγουρο πως θα μεταβεί στην Ιορδανία για το προγραμματισμένο του ταξίδι την Τρίτη.

 

«Προέχει η ανάλυση του αποτελέσματος»

Σε πρώτη φάση πάντως, θα πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου να αναλύσει προσεκτικά τα μηνύματα της κάλπης και να καταλάβει που ακριβώς εστιάζεται η κριτική των πολιτών ανάλογα με τις περιοχές όπου υποχώρησαν τα ποσοστά της. Πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με τη Θεσσαλία; Με την ακρίβεια; Έχει να κάνει και σε τι ποσοστό με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Στα πηγαδάκια αργά το βράδυ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας πολλοί δεν έκρυβαν ότι ίσως είναι η ώρα για αλλαγές τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αρκετοί θεωρούν πως απαιτείται ενίσχυση, γενικότερες βελτιώσεις στον τομέα της επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου και κυρίως συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη αισθητά.

Όπως έλεγε έμπειρος βουλευτής, ανασχηματισμός χωρίς αλλαγή πολιτικής είναι σαν τα θαύματα που κρατούν τρεις ημέρες, λίγη διαφορά θα κάνει για τους πολίτες, ενώ ανώτερο κομματικό στέλεχος έλεγε στο CNN Greece πως είναι ίσως ευτυχές πως οι πολίτες έστειλαν τώρα το μήνυμα στην Κυβέρνηση διότι υπάρχει χρόνος για επιδιόρθωση αστοχιών.

 

Αξιολογούνται οι πάντες

Το σίγουρο είναι πως ο Πρωθυπουργός θα αξιολογήσει πλέον τους πάντες. Το Μέγαρο Μαξίμου και τη λειτουργία του, προφανώς τους Υπουργούς που έχουν χαρτοφυλακια που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη, στελέχη που μπορεί να έδειξαν υπεροψία ή και στελέχη τα οποία σε αυτή την προεκλογική μάχη “δεν τα έδωσαν όλα” και δεν πέτυχαν του στόχους που είχαν τεθεί.

 

Τα μηνύματα στο Μαξίμου

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο πως οι πολίτες θέλουν αυτό το κόμμα να κυβερνήσει για αυτό και την ανέδειξαν καθαρά στην πρώτη θέση με ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και τρίτου κόμματος.

Πέρα όμως από αυτή τη διαπίστωση, η Κυβέρνηση ανοιχτά παραδέχεται πως το κόμμα δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχε θέσει και δεν επιλέγει ως αφήγημα για να καλύψει αυτό το γεγονός πως η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών.

Όπως ξεκάθαρα δεν πέτυχε το στόχο του να περιορίσει τις διαρροές προς τα δεξιά, παρά την γαλάζια εκστρατεία που ξεκίνησε ακόμη και πριν το Πάσχα στην Μακεδονία και παρά τις εκτιμήσεις σε ανώτατο επίπεδο για περιορισμό των ποσοστών Βελόπουλου μέχρι και λίγες ημέρες πριν την κάλπη.

 

Η χαλαρή ψήφος, η δυσαρέσκεια και η ακρίβεια

Οι αναλύσεις είναι πολλές, πρώτα από όλα η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως σε ένα μέρος της παραδοσιακής γαλάζιας βάσης επικράτησε ο εφησυχασμός, λόγω της μεγάλης διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η εκλογική κόπωση.

Από την άλλη θεωρούν πως σίγουρα υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, το ζήτημα της ακρίβειας. Εδώ το Μαξίμου θα πρέπει να αναλύσει τι πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει ώστε να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι όντως βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε μέσο.

«Είναι δεδομένο ότι πρέπει να ακούσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών. Να ανταποκριθούμε στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους», τόνιζαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές.

Πονοκέφαλος η μεγάλη αποχή

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος όμως για το Μαξίμου είναι το υψηλό ποσοστό αποχής, μόνο 4 στους 10 πολίτες προσήλθαν στις κάλπες.

Το μήνυμα που έλαβε η Κυβέρνηση και το είπε καθαρά ο Πρωθυπουργός είναι ότι «σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο».

Όπως λένε πολλά γαλάζια στελέχη, κάποιοι πολίτες θέλησαν να στείλουν το μήνυμα στην Κυβέρνηση, αλλά “δεν τους πήγαινε το χέρι” να ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα, οι άλλες δυνάμεις δεν κέρδισαν από την αποχή, οι πολίτες αυτοί έστειλαν το μήνυμα και αναμένουν να δουν αν έφτασε στον προορισμό του και αν έγινε αντιληπτό. Στην πράξη. Την αποχή πρέπει να την κοιτάξουμε στα μάτια λένε κορυφαίοι Υπουργοί.

Η δουλειά απο αύριο συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση με στόχο να λυθούν τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών τονίζουν ανώτατα κομματικά στελέχη. Ο ανασχηματισμός προσθέτουν, είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού.

Σχετικές αναρτήσεις

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκαν οι νέοι υπουργοί της Κυβέρνησης

efthia

Γ. Σαρακιώτης: «Ελπιδοφόρο μήνυμα η πρωτιά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ στις ηλικίες 17-35 ετών»

efthia

Με την ίδια σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής

efthia
Φόρτωση....