Οικονομία

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απρίλη

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Παρασκευής (29/03) στο Μέγαρο Μαξίμου.

 «Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τέταρτη φορά. Όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, από την 1η Απριλίου θα λαμβάνουν 830 ευρώ. Μιλάμε για μία αύξηση 50 ευρώ, που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα», ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στόχος της κυβέρνησης ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας»

«Η συνολική αύξηση μαζί με τις προηγούμενες φτάνει το 27% για τον κατώτατο, καθώς το 2019 ήταν 650 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει στο τέλος της τετραετίας o μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Μάλιστα, τόνισε ότι «πρόκειται για μόνιμα μέτρα που αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά που θα ισχύουν και μετά το πέρας της ακρίβειας. Η απόφαση είναι μελετημένη, χωρίς να θίγει αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα. Στηρίζει το εισόδημα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Στόχος να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό».

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές»

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στη Βουλή πριν από την καταψήφιση χθες (28/03) της πρότασης δυσπιστίας:

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανταγωνίζονται σε τοξικότητα όσο οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές (…) Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον, ο καθένας στο ρόλο του (…) Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας (…) Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου».

«Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή. Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κατώτατο μισθό – Τι ισχύει για όσους έχουν τριετίες

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει κατοχυρώσει τριετίες, τα ποσά ενδέχεται να διαμορφωθούν ως εξής:

 • 1 τριετία: 902 ευρώ, από 858 ευρώ
 • 2 τριετίες: 984 ευρώ, από 936 ευρώ
 • 3 τριετίες: 1.066 ευρώ, από 1.014 ευρώ
 • Έγγαμοι: + 83 ευρώ

Στόχος τα 950 ευρώ

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:

 • 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022
 • 713 ευρώ τον Μάιο του 2022
 • 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023

Αυξήσεις και σε 19 επιδόματα

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικούς και επισιτιστικούς κλάδους, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητοι αποδοχές, η αφορμή του εργοδότη, η παροχή, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα:

 1. Επίδομα τακτικής επιδότησης ανεργίας:Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως του αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο. Προβλέπεται προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 2. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτασαν ποινή στερητική της ελευθερίας:Το επίδομα ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 3. Ειδικό εποχικό βοήθημα:Το επίδομα για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Για τους σμυριδεργάτες, ορίζεται στο 70% των 50 κατ. ημερομισθίων, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Σε άλλα εποχικά ( δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης) ορίζεται στο 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
 4. Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: Το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
 5. Ειδικό βοήθημα ΔΥΠΑ:Το συγκεκριμένο επίδομα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους.
 6. Επιχορήγηση προϊόντων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ):Το ποσό ισούται με το 50% του 80% του νόμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
 7. Αποζημίωση για τους μαθητές – σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν:Για τους προπτυχιακούς φοιτητές το ποσό ισούται με το 30πλάσιο του νόμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
 8. Αποζημίωση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας:Το πρόγραμμα προβλέπει αμοιβή που καταβάλλεται στους ωφελούμενους ίση με τον κατώτατο μισθό.
 9. Αποζημίωση προγράμματος κοινωφελών χαρακτήρα:Προβλέπεται η καταβολή καθαρών αμοιβών οι οποίοι αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
 10. Επιδότης νέων θέσεων εργασίας:Οι αμοιβές συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Παράλληλα, από την αύξηση του κατώτατου επηρεάζονται επίσης, η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής αδείας, το βοηθητικό τέλος της ανεργίας, το βοηθητικό τρίμηνο παραμονής στη μητρώα ανέργων, αλλά και τα επιδόματα επίσχεσης, φερεγγυότητας και η αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑΣ.

Σχετικές αναρτήσεις

Στη Βουλή οι νέοι κανόνες για καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων

efthia

Άμεση επιστροφή φόρου με την εξόφληση ΕΝΦΙΑ

efthia

Χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησης δανείων στα νοικοκυριά οι τράπεζες

efthia
Φόρτωση....