Φθιώτιδα

Στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο εμπαιγμός δεν περνάει

Στις 11/5/2024, η Υπουργός Εργασίας κ. Μιχαηλίδου στην πρωινή εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου της εκπομπής για «το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ»,  δήλωσε τα εξής:  «Μιλάμε για το σύνολο των εργαζομένων (…) οι οποίοι εργάζονται απευθείας στην ΛΑΡΚΟ και (…) σε υποεργολαβίες που εργάζονται και πάλι εμμέσως στην ΛΑΡΚΟ (…) οπότε ερχόμαστε με ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο και δε μένει κανένας μα κανένας στο δρόμο (…)»

Στις 13/5/24 υπήρξε συνάντηση  μεταξύ των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην συνάντηση συμμετείχαν  οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. Κατά τη συνάντηση  ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου (…)».

Στις 14/5/2024 ενημερώσαμε τα αρμόδια υπουργεία για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την  μη απορρόφηση των συναδέλφων στην συντήρηση, την μισθοδοσία όλων των εργαζομένων και την  όλων των

Στις 21/5/24 πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας και μας είπε «θα το δούμε θετικά άμεσα». 

Στις 27/5/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και επιβεβαιώθηκε ότι «για την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΛΑΡΚΟ, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί ή τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της ή να καταβληθούν τα εγκεκριμένα από το ΥΠΟΙΚ κονδύλια. Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δεν μπορούν να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι στην συντήρηση που απασχολούνται με σύμβαση έργου, αλλά θα υπάρξουν νέες απολύσεις συμβάσεων έργου και  στάση πληρωμών στις συνολικές αναγκαίες  που περιλαμβάνουν από την μισθοδοσία του συνόλου του προσωπικού, έως και την διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών και η ασφάλεια των κατοίκων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ».

Στις 28/5/24 πραγματοποιήθηκε νέα παράσταση  διαμαρτυρίας και συνάντηση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Στις συναντήσεις τους δείξαμε τους νόμους που έχουν συντάξει, τα αδιέξοδα που  προκύπτουν από «παραλείψεις» και προτείναμε την λύση που μπορεί να υπάρξει εάν υπάρχει πολιτική βούληση.

Μας είπαν «θα το δούμε θετικά και άμεσα, το Υπουργείο Ενέργειας είναι αρμόδιο να το λύσει. Θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί του και θα σας ενημερώσουμε». 

Στις 29/5/24 μας ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών και μας είπε ότι «το Υπουργείο Ενέργειας είναι αρμόδιο να το λύσει».  

Στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ο εμπαιγμός δεν περνάει. 

Η τακτική από « τον  Άννα στον Καϊάφα» έχει οδηγήσει 45 συναδέλφους να είναι ήδη χωρίς εισόδημα 2 εβδομάδες, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και άλλες απολύσεις, ενώ παράλληλα το σύνολο των εργαζομένων θα μείνουν  απλήρωτοι, τα προβλήματα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και καταπέκταση των κατοίκων της περιοχής θα γίνουν μη διαχειρίσιμα.

Επιδιώκοντας την εξάντληση κάθε περιθώριο διαλόγου,  την Πέμπτη 30/5 θα πραγματοποιηθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειας και στην συνέχεια κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ όπου παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις θα υπάρξει και ο ανάλογος  σχεδιασμός  δράσης  για το επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή 31/5 στις 10.00πμ στο κινηματογράφο Ίλιον του Οικισμού  ΛΑΡΚΟ θα πραγματοποιηθεί νέα Γ.Σ. για συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και αποφάσεις. 

Η ερώτηση προς την Κυβέρνηση είναι απλή: 

Ισχύει  ή δεν ισχύει η δέσμευση των αρμόδιων Υπουργών και του Πρωθυπουργού;

Εάν ναι, να λυθούν τώρα τα προβλήματα.

Εάν όχι να μας ερμηνεύσουν το «η κυβέρνηση θα σεβαστεί όπως έχει υποχρέωση την προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου» , που δεσμευτικέ ο πρωθυπουργός.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων της Αττικής να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης στις παραστάσεις διαμαρτυρίας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

 

Σχετικές αναρτήσεις

Το πρόγραμμα κουνουποκτονίας της εβδομάδας στη Φθιώτιδα

efthia

Επίσκεψη Σταϊκούρα στο εργοτάξιο της Ογκολογικής κλινικής στη Λαμία

efthia

Το Λειτουργικό Πρόγραμμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδας από 24 έως 30 Ιούνη 2024

efthia
Φόρτωση....