Περιφέρεια

Τι αποφάσισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που έγινε στη Λαμία, προ ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε το ζήτημα της άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου, παρουσία του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Σάββα Κεφαλά και του Γραμματέα Λουκά Αλεξίου, στους οποίους δόθηκε ο λόγος, προκειμένου να αποτυπώσουν την κατάσταση και να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την παρατεταμένη ανομβρία και επεσήμανε τις κατεπείγουσες παρεμβάσεις και τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται, όπως τα νέα πλωτά και χερσαία αντλιοστάσια και το σύστημα τηλεμετρίας για τον πλήρη έλεγχο της διάθεσης του αρδευτικού νερού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης υπενθύμισε την απόφαση να ξεκινήσει νωρίτερα η αρδευτική περίοδος, ώστε να διατεθεί ορθά και δίκαια το αρδευτικό νερό. Πρόσθεσε, ότι οι γεωπόνοι της Π.Ε. Βοιωτίας έχουν ήδη καταγράψει προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές και καλλιέργειες, ώστε να διεκδικηθούν απολύτως τεκμηριωμένα οι όποιες απαλλαγές και αποζημιώσεις των καλλιεργητών.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:

  • Προχώρησε σε σύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Στερεάς Ελλάδας, στην οποία προεδρεύει ο Εντεταλμένος ΠΣ Κοινωνικής Μέριμνας Ευάγγελος Χαϊνάς και μετέχουν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, των Επιμελητηρίων, των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων φορέων και υπηρεσιών από την Στερεά Ελλάδα.
  • Γνωμοδότησε θετικά, υπό όρους και σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ίδρυση οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στις ΠΑΥ Β.3 – ΕΡΑΤΕΙΝΗ, Β.4 – ΓΑΛΑΞΙΔΙ και Β.5 – ΑΝΤΙΚΥΡΑ των Π.Ε. Φωκίδας και Βοιωτίας.
  • Ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας με την επωνυμία: «ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΝ Π.Ε.», στην οποία μετέχει επίσης ο Δήμος Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας και η ΔΕΥΑ Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας.
  • Τροποποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα, όπως τα ακόλουθα:
  • «Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού Κόμβων Οδικού Δικτύου Π.Ε. Βοιωτίας».
  • «Συντήρηση – Βελτίωση Κτηριακού Συγκροτήματος Στέγασης ΑμεΑ στα Καλύβια του Δήμου Καρύστου».
  • «Γεωργό-Οικονομο-Τεχνική Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου Ληλάντιου Πεδίου».
  • «Στεγανοποίηση Κτηρίου (ΣΑΛΕ) Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου».
  • «Διοργάνωση Φεστιβάλ Αστροφυσικής και Παρατήρησης Νυχτερινού Ουρανού».

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο  Φάνης Σπανός δήλωσε: «Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη αρδευτική περίοδο και ενημερώσαμε το Περιφερειακό μας συμβούλιο για όλες μας τις παρεμβάσεις και τα έργα, που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται, όπως τα νέα αντλιοστάσια και το σύστημα τηλεμετρίας, που θα μας επιτρέψει να έχουμε πλήρη έλεγχο, ώστε να είναι και απολύτως δίκαιη η διάθεσή του αρδευτικού νερού.

»Παρεμβαίνουμε με κάθε μέσο και σε συνεννόηση με τους καλλιεργητές της Κωπαΐδας, ώστε να ολοκληρωθεί η αρδευτική περίοδος με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στην παραγωγή. Επισημαίνεται ότι οι γεωπόνοι μας καταγράφουν ήδη τα προβλήματα ανά περιοχή και καλλιέργεια, για να υποστηρίξουμε τους παραγωγούς μας σε ζητήματα και αιτήματα απαλλαγών και αποζημιώσεων.

»Πέραν αυτού, στη σημερινή μας συνεδρίαση, συγκροτήσαμε την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Στερεάς Ελλάδας και γνωμοδοτήσαμε επί της εγκατάστασης υδατοκαλλιεργειών στη Φωκίδα και τη Βοιωτία, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις άλλες αναπτυξιακές προοπτικές ορισμένων περιοχών. Τροποποιήσαμε επίσης το Τεχνικό μας πρόγραμμα για να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις».

 

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας επισκέφθηκε παιδικές κατασκηνώσεις της Στερεάς

efthia

Σβήστηκε η φωτιά που προήλθε από κεραυνό κοντά στο Κλαυσί

efthia

Τα δρομολόγια των Κ.Α.Μ. για την εβδομάδα από 22 έως 28 Ιούλη

efthia
Φόρτωση....