Ύπαιθρος

Χρηματοδοτική στήριξη για τους μελισσοκόμους της Λαμίας ζητάει η Περιφέρεια

Άμεσα μέτρα στήριξης των συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας και των μελισσοκόμων του Δήμου Λαμιέων ζήτησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας Κων/νος Αποστολόπουλος, με κοινή τους επιστολή προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υφυπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στην επιστολή τους αναφέρουν :

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με την τελευταία υπ. αριθμ.26/150398 ( ΦΕΚ 3028/Β’/ 28-0502024) απόφασή  «Χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και τη Σλοβενία», δυστυχώς βλέπουμε  ότι δεν συμπεριλήφθηκαν γεωργοί και μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη έως ολοκληρωτική καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα  «Daniel » και «Elias».

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους καλλιεργητές σύκου της Β. Εύβοιας και στους γεωργούς που δραστηριοποιούνται  στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να διορθωθεί η ανωτέρω αδικία με  συνεχείς ενημερώσεις μας προς εσάς, με τις υπ. Αριθ. Πρωτ. 263733/08-12-2024 & 106104/15-05-2024 επιστολές μας, για χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης στους πληγέντες συκοπαραγωγούς της   Β. Ευβοίας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους ενώ την είχαν στα ξηραντήρια  (λιάστρες) και οι οποίες δεν καλύπτονται  ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., βλέπουμε να μην δίνεται λύση στο μείζον  πρόβλημα που έχει προκύψει.

Επίσης, ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς   και συνεχώς αναπτυσσόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, με άριστης ποιότητας  και υψηλής διατροφικής  αξίας παραγόμενα  είδη μελιού  αλλά και των άλλων παράγωγων  προϊόντων της μέλισσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδας έχει εξαιρετική βιοποικιλότητα χάρη στην οποία  παράγονται πολυάριθμες ποικιλίες μελιού, ίσως ορισμένες από τις οποίες να είναι και σπάνιες, ενώ την εποχή της κρίσης πολλοί νέοι μας  στράφηκαν σε αυτό το κλάδο του πρωτογενούς τομέα.

Ο Δήμος  Λαμιέων, είναι όμορος με τους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας της Π. Ε Φθιώτιδας.

Ενώ οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελιού  στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδας είναι δικαιούχοι  της χρηματοδοτικής  στήριξης έκτακτης ανάγκης -και καλώς είναι-δυστυχώς οι αντίστοιχοι του Δήμου Λαμιέων αισθάνονται αδικημένοι καθώς βλέπουν να μην δικαιούνται τη χρηματοδοτική στήριξη έκτακτης ανάγκης παρότι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις τα μελισσοσμήνη τους γειτνιάζουν.   

Κλείνοντας οι κ. Βουρδάνος και Αποστολόπουλος τονίζουν :

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη λύσης του προβλήματος προκειμένου να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι συκοπαραγωγοί της Β. Εύβοιας και οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται  στην παραγωγή μελιού στο Δήμο Λαμιέων , να τύχουν χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης  για να συνεχίσουν να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Βόρειας Εύβοιας»  και τις ποικιλίες μελιού, που φιλοξενούνται και κοσμούν τις ξένες αγορές. Το ανωτέρω πρόβλημα είναι καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές- εκτιμητές του ΕΛΓΑ.                   

Σχετικές αναρτήσεις

Παράταση μέχρι 15 Ιούνη για τα ακαθάριστα οικόπεδα

efthia

Ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα σε κάθε ενεργό μελισσοκόμο

efthia

Ενημέρωση αγροτών από τον βουλευτή Γ. Κοτρωνιά

efthia
Φόρτωση....