Φθιώτιδα

Έκτακτη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Φθιώτιδας στη Λαμία

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΣΟΠΠ Φθιώτιδας, όπου εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, και συγκεκριμένα :

  1. Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα κ.λπ.) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων.
  2. Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που διενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός οικισμών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν. 3852/2010, άρθρ. 94 παρ. 1).
  3. Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
  4. Συντονισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  5. Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  6. Ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ‘’ΙΟΛΑΟΣ’’, με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.
  7. Λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.
  8. Διασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
  9. Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  10. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές

       Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αποστολόπουλος, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Αλεξάνδρα Πλατιά, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Ζώης Πολύζος,  η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Αθανασία Ζωβοΐλη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας Χρήστος Μουτσώκος, ο βοηθός του ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας Βασίλης Γόνης, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας Λουκάς Μούτσελος, ο Διευθυντής ΕΜΑΚ Λαμίας Θέμης Λιάσκος, η εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Γιάννα Παληού, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Στυλίδας Βασίλης Μπίχας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Ανδρέας Κολοκυθάς, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων Κώστας Ξεφλούδας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων Γιάννης Μυλωνής, ο Αντιδήμαρχος Στυλίδας Δημήτρης Ψάρρης, ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης Αλέξανδρος Υφαντής, ο Αντιδήμαρχος Δομοκού Γιώργος Λελεντζής, ο Αντιδήμαρχος Λοκρών Κώστας Μπακανδρίτσος.

        Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ηλίας Σανίδας δήλωσε : «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία όχι μόνο η της ανθρώπινης ζωής αλλά και της περιουσίας των πολιτών της Περιφερειακής μας Ενότητας.  Με την κλιματική αλλαγή να οδηγεί σε καταστάσεις που ορισμένες φορές είναι δύσκολες να προβλεφθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σήμερα δήλωσαν την ετοιμότητά τους».

Σχετικές αναρτήσεις

Επίσκεψη Πανουργιά Παπαϊωάννου στα έργα αποχέτευσης Μεξιατών και Βαρδατών

efthia

Εκδήλωση σήμερα στη Λαμία για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ

efthia

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 4η ανθοκομική έκθεση Σπερχειάδας

efthia
Φόρτωση....