Ανακοινώσεις

Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής….

Την Τετάρτη 3/4/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας.

Ένας «απλός ανυποψίαστος» εργαζόμενος θα περίμενε στο Υπουργείο Εργασίας (τον ανώτερο κρατικό φορέα υπεράσπισης των εργαζομένων) να συζητηθούν τα αιτήματά του και η επιχειρηματολογία του. Σε κάθε περίπτωση ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος,  υποψιασμένος ή όχι, θα  περίμενε «ο ναός των εργασιακών δικαιωμάτων» να κρατήσει τουλάχιστον τα προσχήματα, όταν τίθενται ζητήματα παραβίασης νόμων και τροπολογιών εις βάρος εργαζομένων, τοπικών κοινωνιών, εθνικής οικονομίας.

Και όμως, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το Υπουργείο Εργασίας έχει μετατραπεί σε Υπουργείο ανεργίας. Χωρίς κανένα απολύτως πρόσχημα εκπροσωπεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αρχικά ζητήσαμε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να το μελετήσουμε, να το συζητήσουμε με τους εργαζόμενους και να τοποθετηθούμε.

Μας είπαν «δεν είναι δυνατόν αυτό, δεν διαπραγματεύεται, μόνο να σας το παρουσιάσουμε μπορούμε».

Από το περιεχόμενο της παρουσίασης επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας, αποκαλύφθηκε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την συναίνεση μας να μας πετάξουν έξω από την ΛΑΡΚΟ  σαν στημένες λεμονόκουπες.

Οι τραγικές συνέπειες που θα έχουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ανεργίας, αποκαλύφθηκαν περίτρανα μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο σε ερωτήσεις  συνδικαλιστικών.

Αποκαλύφθηκε ότι: «όποιος εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ εργάζεται και σε άλλον εργοδότη για κάποιες ώρες ή παράλληλα είναι αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας», δηλαδή όποιος τρέχει όλοι την μέρα για να τα βγάλει πέρα, δηλαδή όλοι, δεν δικαιούται πρόγραμμα. Αλλά ακόμη  και όποιος δικαιούται , δεν έχει εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, όπως πληρωμή υπερωριών, τριετίες, αυξήσεις επί της ειδικότητας, επίδομα γάμου, ανθυγιεινό κλπ, δεν μπορεί να αυξηθεί το χρονικό διάστημα απασχόλησης, δεν μπορεί να μετατραπεί σε σταθερή εργασία αορίστου χρόνου  με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεν πίστευαν τα αυτιά μας όταν από το υπουργείο ακούσαμε το επιχείρημα  «δεν επιτρέπεται να εργάζεστε αλλού, αλλά μην φοβάστε, δεν διασταυρώνονται ακόμη τα στοιχεία με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες».

Δηλαδή μας πρότειναν να γίνουμε απατεώνες ή να εργαζόμαστε αδήλωτοι για να πάρουμε τα χρήματα του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η τοποθέτηση των σωματείων κινήθηκε με ψυχραιμία στο παρακάτω πλαίσιο:

  • Καλέσαμε το Υπουργείο Εργασίας να πιέσει έτσι ώστε να εφαρμοστεί το άρθρο 21 του ν.4664/2020, που προβλέπει  την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με όλους τους εργαζόμενους μέσα στην εργασία μέχρι την μεταβίβαση της στον νέο ιδιοκτήτη (όπως έγινε και στον Σκαραμαγκά).
  • Το Υπουργείο Εργασίας να υπερασπιστεί τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις και να καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος που διεκδικούμε στα δικαστήρια.
  • Να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να έχουν καθαρό μυαλό στην πιο κρίσιμη, περίοδο για αυτά (εξετάσεις).
  • Να υπερασπιστεί το δικαίωμα να μην μπουν σε περιπέτειες δεκάδες εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες και είναι σε προγραμματισμένη θεραπεία έχοντας βασιστεί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  • Το Υπουργείο Εργασίας να αναδείξει ότι το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και η απόλυση των εργαζομένων θα παρασύρει στο λουκέτο 3 εργοστάσια αμμοβολής, σούπερ μάρκετ, φροντιστήρια, μαγαζιά, ελεύθερα επαγγέλματα, εκατοντάδες συνολικά επιπλέον σημερινοί εργαζόμενοι θα μείνουν και αυτοί άνεργοι.
  • Το Υπουργείο Εργασίας να αναδείξει με όλα τα μέσα την αλήθεια. Η κυβέρνηση χρέωσε τον κρατικό προϋπολογισμό 110 εκατομμύρια ευρώ για να δώσει την ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια. Ο νέος ιδιοκτήτης θα γίνει δισεκατομμυριούχος και το αντίτιμο  για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες είναι να εξαφανιστούν 1600 άμεσες και 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.
  • Να αναδείξει ότι από τον Μάρτιο του 2020 που μπήκε ειδικός διαχειριστής, μέχρι τον Αύγουστο του 2022 που η κυβέρνηση σταμάτησε την παραγωγή, η ΛΑΡΚΟ είχε εισπράξει από την πώληση της παραγωγής 350 εκατομμύρια, ενώ η μισθοδοσία των εργαζομένων για αυτό το χρονικό διάστημα αντιστοιχεί σε 50 εκατομμύρια. Είναι μέγα ψέμα ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που με την εργασία μας φέραμε 350 εκατομμύρια έσοδα, τα 50 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στην μισθοδοσία μας, δεν είναι από τα έσοδα και είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Το υπουργείο εργασίας και η ΔΥΠΑ, πρέπει να λειτουργεί με γνώμονα την ορθή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού (χρήματα από τη φοροαφαίμαξη του λαού) και για αυτό τους καλέσαμε να αναδείξουν ότι από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και σήμερα η μισθοδοσία των εργαζομένων αντιστοιχεί σε 20 εκατομμύρια, ενώ η ΛΑΡΚΟ έχει εισπράξει από πώληση προϊόντων και ρύπων 40 εκατομμύρια. Είναι μέγα ψέμα ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την πώληση των προϊόντων που έχουμε παράξει πληρωνόμαστε. Η  «οικονομική αιμορραγία στον κρατικό προϋπολογισμό» δεν είναι οι εργαζόμενοι, είναι το σχέδιο της κυβέρνησης. Θέλουν να μας στείλουν στα προγράμματα ανεργίας  επιβαρύνοντας με  56 εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι εργαζόμενοι ζητάμε να πληρωθούμε από το ταμείο που έχει η ΛΑΡΚΟ και μέχρι την μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη,  με το ίδιο ταμείο, να γίνει  συντήρηση και επαναλειτουργία.

Μετά την τοποθέτηση μας υπήρξε εκνευρισμός από την πλευρά του υπουργείου και αβάσιμες απειλές.

Κρατώντας την ψυχραιμία μας, τους δηλώσαμε ότι οι  εργαζόμενοι διεκδικούμε την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της.

Θα απευθυνθούμε στον Πρωθυπουργό, θα αγωνιστούμε όσο χρειαστεί, στις 13/5 θα έχουμε νέα σύμβαση μέχρι να επαναλειτουργήσει η ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ θα ξαναλειτουργήσει.

Επόμενος σταθμός η απεργιακή συγκέντρωση 17/4/2023 και η συναυλία αλληλεγγύης με τους  Γιώργο Νταλάρα και τη Φωτεινή Βελεσιώτου στη Λάρυμνα!

Μέχρι τη νίκη!

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

 

Σχετικές αναρτήσεις

Με ευθύνη του Ισραήλ και των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

efthia

Το ΕΚΠΕ Φθιώτιδας μετέχει στο συλλαλητήριο της Τετάρτης

efthia

Η Λαμία υποδέχεται το Σαββάτο τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....