Ελλάδα

Έρχεται η κακοκαιρία «Alexis»

Τα πρώτα χιόνια του χειμώνα του 2023 αναμένεται να πέσουν το βράδυ του Σαββάτου στη χώρα μας, με τη θερμοκρασία να σημειώνει ραγδαία πτώση και τον καιρό να θυμίζει επιτέλους χειμώνα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας ονόμασε «Alexis» φέρει και στην Ελλάδα εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού το Σάββατο, όχι επικίνδυνη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αλλά με θυελλώδεις ανέμους έως και 9 μποφόρ στο Αιγαίο και στο Ιόνιο και «αναμενόμενα» χιόνια.

 Η θερμοκρασία θα σημειώσει, ενδεικτικά, στην Αθήνα πτώση από τους 21 στους 14 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, αλλά από την Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί και πάλι.

Αύριο Παρασκευή θα είναι μια μέρα μετάβασης, με λίγες βροχές στο ανατολικό Αιγαίο και στην Δυτική Ελλάδα από το βράδυ. Το σοβαρό είναι το σύστημα του Σαββάτου, καθώς θα φέρει κατ’ αρχάς βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Θα βρέξει και στην Αθήνα και το πρωί, αλλά και το βράδυ ξανά. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι οι πολύ θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο, που στο Ιόνιο γρήγορα θα στραφούν σε πολύ θυελλώδεις βορειοδυτικούς ανέμους.

Τα χιόνια «κατεβαίνουν» στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας και ίσως και λίγο πιο χαμηλά σε ημιορεινές περιοχές και πρόσκαιρα στα ορεινά και του νομού Θεσσαλονίκης. Στον Παρνασσό ή στα ορεινά των Καλαβρύτων, βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή θα χιονίσει κανονικά. Θεαματική και η πτώση θερμοκρασίας. Στην Αθήνα το Σάββατο θα έχουμε 21-22 βαθμούς με βροχερό καιρό, όμως την Κυριακή θα έχει 14 βαθμούς με το ζόρι η Αθήνα αλλά με λιακάδα.

Σύμφωνα με τον προγνώστη της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου, «σφοδροί άνεμοι θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της χώρας σρχικά νοτιάδες και από την Κυριακή βοριάδες. Οι μέγιστες εντάσεις (πολύ ισχυρός-παγερός Βαρδάρης και πάλι στη Θεσσαλονίκη) θα σημειωθούν χοντρικά από το Σάββατο το απόγευμα, κυρίως τη νυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και τις πρωινές ώρες της Κυριακής καθώς θα πέσουν στη συνέχεια.

Οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις την νύχτα του ερχόμενου Σαββάτου στα βόρεια δεν αποκλείεται να κατέβουν και σχετικά αρκετά χαμηλά (ακόμα και στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης και αυτά της Χαλκιδικής) ενώ με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πιο αξιόλογη από πλευράς χιονοπτώσεων σε περιοχές ορεινές της βόρειας Ελλάδας, δείχνει να είναι η νέα επιδείνωση του καιρού την Τρίτη 28 Νοεμβρίου», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Μαρουσάκης: «Πολικό ποτάμι φέρνει επικίνδυνη κακοκαιρία»

Από την πλευρά του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε μια μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων.

«Τα ποτάμια αέρα (σ.σ πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

«Το πολικό ποτάμι στρέφεται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την Κυριακή αλλά και το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, πολικές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας. Ένα δεύτερο ποτάμι αέρα ξεχύνεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή της Κύπρου. Είναι στην ουσία αυτά τα δύο ποτάμια αέρα που διατρέχουν το βόρειο ημισφαίριο και που ελέγχουν – καθορίζουν την εναέρια καιρική κυκλοφορία. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο ποτάμια θυμώσουν παράγουν επικίνδυνες κακοκαιρίες. Έτσι λοιπόν και τώρα αυτά τα δύο ποτάμια μοιάζουν αρκετά θυμωμένα, παρόλα αυτά η διάταξη που αυτά φέρουν θα μας γλιτώσει από τα χειρότερα», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη μέχρι και την Παρασκευή η χώρα μας θα βρίσκεται κάτω από την επίδραση του βαρομετρικού χαμηλού που βρίσκεται προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής, νότια της Ιταλίας, και που στην ουσία το πολικό ποτάμι θα εμποδίσει να κινηθεί βορειότερα, παραδίδοντάς το στο υποτροπικό για να το εκτονώσει προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Επομένως μέχρι και την Παρασκευή θα επιμείνει το φθινοπωρινό μοτίβο με τον καιρό του νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας ήπιες θερμοκρασίες και βροχές που θα είναι περισσότερες και εντονότερες στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.

Το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Αξιόλογες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βουνά της κεντρικής και πιο πολύ της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Την Κυριακή θα κατέβει ναι μεν κρύο με παγερούς βοριάδες, η κακοκαιρία όμως σε ό,τι αφορά στις βροχές και τα χιόνια θα έχει φύγει μακριά μας με τον ήλιο να κυριαρχεί σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, αν και θα είναι με…δόντια.

Σχετικές αναρτήσεις

Κεραμέως: Πώς θα δίνεται το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο

efthia

Αυτές είναι οι πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης του ΟΣΕ

efthia

Εκπνέει αύριο Μεγ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

efthia
Φόρτωση....