Υγεία

Αυτές είναι οι 8 συνήθειες που επιβραδύνουν τη γήρανση έως και έξι χρόνια

Η διατήρηση του σωματικού βάρους, του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, υγιές πρόγραμμα ύπνου και διατροφής και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σου χαρίσουν 6 χρόνια.

Οι επιστήμονες κατονόμασαν οκτώ μέτρα υγείας που μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματος κατά έξι χρόνια.

Η διατήρηση του σωματικού βάρους, του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, ενώ παράλληλα διατηρείται υγιές πρόγραμμα ύπνου και διατροφής, η τακτική σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης κατά περίπου έξι χρόνια, λένε Αμερικανοί ειδικοί.

Μια μελέτη δείχνει ότι η τήρηση αυτών των μέτρων προάγει την καλή υγεία της καρδιάς, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της βιολογικής γήρανσης έως και έξι χρόνια.

Τα ευρήματα, που βασίζονται σε δεδομένα από περισσότερους από 6.500 ενήλικες με μέση ηλικία τα 47, παρουσιάζονται στο συνέδριο Επιστημονικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) στη Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι άνθρωποι με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία ήταν περίπου έξι χρόνια νεότεροι βιολογικά – ο ρυθμός με τον οποίο γερνούσαν κάθε χρόνο στη ζωή – από την πραγματική τους ηλικία.

«Αυτά τα ευρήματα μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τη σχέση μεταξύ χρονολογικής ηλικίας και βιολογικής ηλικίας και πώς ακολουθώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο», δήλωσε ο Donald Lloyd-Jones, ο πρόεδρος της συγγραφικής ομάδας για το Life’s Essential 8, το εργαλείο αξιολόγησης της υγείας του AHA.

«Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο, αλλά το πιο σημαντικό, θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο υγιείς, ώστε να μπορούμε πραγματικά να απολαμβάνουμε και να έχουμε καλή ποιότητα ζωής για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», δήλωσε ο Lloyd-Jones, πρώην εθελοντής πρόεδρος της AHA.

Το Life’s Essential 8 στοχεύει να ορίσει την υγεία της καρδιάς με βάση τέσσερα τροποποιήσιμα μέτρα τρόπου ζωής και τέσσερις τροποποιήσιμους δείκτες υγείας.

Για να μετρήσουν τη φαινοτυπική ή βιολογική ηλικία ενός ατόμου, οι ερευνητές έλεγξαν τον μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων και τη φλεγμονή του.

Η φαινοτυπική επιτάχυνση ηλικίας είναι η διαφορά μεταξύ της βιολογικής ηλικίας του ατόμου και της πραγματικής ηλικίας, με υψηλότερες τιμές να υποδηλώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση.

Αφού έλαβαν υπόψη τους κοινωνικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η υψηλότερη βαθμολογία Life’s Essential 8 – που σημαίνει καλή καρδιαγγειακή υγεία – συσχετίστηκε με μια βιολογική ηλικία περίπου έξι ετών νεότερη.

Τα 8 μέτρα υγείας που κατονομάστηκαν από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία:

Κάντε υγιεινή διατροφή, να είστε πιο δραστήριοι, όχι κάπνισμα, κοιμηθείτε πολύ, διατηρήστε ένα υγιές βάρος, έλεγχος της χοληστερόλης, προσέξτε το σάκχαρο του αίματος, διαχειριστείτε την αρτηριακή πίεση.

Σχετικές αναρτήσεις

Τουλάχιστον 7 ώρες ύπνο χρειαζόμαστε οι περισσότεροι

efthia

10 εκ. € για ενίσχυση της Α/θμιας Φροντίδας Υγείας στη Στερεά

efthia

Δράση για την πρόληψη αύριο στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας

efthia
Φόρτωση....