ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Αύριο Τρίτη η κλήρωση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Γυναικών 2025

Αύριο Τρίτη 5 Μάρτη στις 14:00 θα διενεργηθεί στο σπίτι του ποδοσφαίρου στη Νιόν η κλήρωση των προκριματικών ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών 2025, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ελβετία (2-27 Ιουλίου, 2025).

Ακολουθεί ενημέρωση για τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης μέχρι την πρόκριση στην τελική φάση (Ελβετία, 2-27 Ιουλίου 2025).

Οι 51 Εθνικές Ομάδες που θα συμμετάσχουν στην κλήρωση έχουν χωριστεί σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την πορεία τους στο 1o Women’s Nations League.

Από την κλήρωση θα καθοριστούν 4 όμιλοι των 4 ομάδων έκαστος στη League A και στη League B.

Η League C θα περιλαμβάνει τέσσερις 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων και 1 όμιλο των τριών ομάδων.

Αναλυτικά ο διαχωρισμός των Εθνικών Ομάδων ανά κατηγορία:

League A
Pot 1: Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία
Pot 2: Αυστρία, Δανία, Αγγλία, Ιταλία
Pot 3: Βέλγιο, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία
Pot 4: Τσεχία, Φινλανδία, Πολωνία, Ιρλανδία

League B
Pot 1: Πορτογαλία, Σκωτία, Ελβετία, Ουαλία
Pot 2: Κροατία, Ουγγαρία, Σερβία, Βοσνία
Pot 3: Βόρ. Ιρλανδία, Σλοβακία, Ουκρανία, Τουρκία
Pot 4: Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Κόσοβο, Μάλτα

League C
Pot 1: Αλβανία, Λευκορωσία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβενία
Pot 2: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο,
Pot 3: Ανδόρρα, Κύπρος, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Σκόπια.
Pot 4: Γεωργία, Μολδαβία, Νησιά Φερόε, Αρμενία
Την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Women’s EURO 2025 θα κατακτήσουν οι 4 επικεφαλής των ομίλων της League A, οι 4 ομάδες που θα πάρουν την 2η θέση στους ομίλους της League A καθώς και η διοργανώτρια του τουρνουά Ελβετία, η οποία θα αγωνιστεί τυπικά στη League B των προκριματικών.

Tα εναπομείναντα 7 εισιτήρια για την τελική φάση θα καθοριστούν από τους αγώνες πλέι οφ που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους.

Αναλυτικά η διαδικασία:

1ος γύρος πλέι οφ

Οι 8 ομάδες της League A (4 που θα πάρουν την 3η θέση και 4 που θα πάρουν την 4η θέση) θα αγωνιστούν με τις 8 ομάδες της League C (5 που θα πάρουν την 1η θέση και 3 καλύτερες που θα πάρουν τη 2η θέση). Oι 8 νικητές προκρίνονται στον 2ο γύρο των play-off.

Οι 6 ομάδες της League B (4 επικεφαλής και 2 καλύτερες 2ες ομάδες) θα αντιμετωπίσουν 6 ομάδες της ίδιας κατηγορίας (4 ομάδες που θα πάρουν την 3η θέση και 2 χειρότερες 2ες). Οι 6 νικήτριες ομάδες προκρίνονται στον 2ο γύρο των play-off.

2ος γύρος πλέι οφ

Στον 2ο γύρο, οι 14 ομάδες που προκρίθηκαν από τον 1ο  γύρο, θα κληρωθούν σε 7 ζευγάρια από γκρουπ δυναμικότητας, τα οποία θα προκύψουν από τις επιδόσεις τους στα Women’s European Qualfiers. Οι 7 νικητές των play-off προκρίνονται στην τελική φάση μαζί με την οικοδέσποινα Ελβετία και τις 8 ομάδες που ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην 1η και την 2η θέση της League A.

***  Η Ελβετία ως διοργανώτρια της τελικής φάσης, έχει εξασφαλισμένη συμμετοχή στην τελική φάση της διοργάνωσης. Τυπικά θα συμμετάσχει στη League B στη φάση των ομίλων, επομένως αν κατακτήσει κάποια από τις προνομιούχες θέσεις, οι διασταυρώσεις των play-off θα τροποποιηθούν.

Προβιβασμός και υποβιβασμός ομάδων

League A: Οι ομάδες που θα κατακτήσουν την 1η, 2η και 3η θέση παραμένουν στη League A της διοργάνωσης ενώ οι ομάδες που θα βρίσκονται στην 4η θέση των ομίλων υποβιβάζονται στη League B.
League B: Οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν την πορεία τους στην 1η θέση των ομίλων προβιβάζονται στην League Α ενώ οι ομάδες που θα κατακτήσουν την 2η και 3η θέση παραμένουν στη League B της διοργάνωσης. Οι ομάδες που θα βρίσκονται στην 4η θέση των ομίλων υποβιβάζονται στη League C.
League C: Οι ομάδες που θα ολοκληρώσουν την πορεία τους στην 1η θέση των ομίλων προβιβάζονται στην League B ενώ οι ομάδες που θα κατακτήσουν την 2η, 3η και 4η θέση παραμένουν στη League C της διοργάνωσης.
Οι αγώνες της φάσης των European Qualifiers θα διεξαχθούν από τον Απρίλη ως του Ιούλη του 2024.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες:
1η-2η αγωνιστική: 3-9 Απριλίου 2024
3η-4η αγωνιστική: 29 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2024
5η-6η αγωνιστική: 10-16 Ιουλίου 2024
Κλήρωση play-off: 19 Ιουλίου 2024
1ος γύρος Play-off: 23-29 Οκτώβρη
2ος γύρος play-off: 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου
Κλήρωση τελικής φάσης: 16 Δεκεμβρίου 2024

Τελική φάση: 02-27 Ιουλίου 2025, Ελβετία

Περιορισμοί στην κλήρωση

Μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, δεν μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο προκριματικό όμιλο οι εξής ομάδες: το Κόσοβο με την Βοσνία και το Κόσοβο με την Σερβία.
Η Βουλγαρία και τα Σκόπια, λόγω της συμμετοχής τους σε όμιλο 3ων ομάδων στο 1ο Women’s Nations League,  δεν μπορούν να κληρωθούν σε όμιλο 3ών στα Women’s European Qualifiers, επομένως θα τοποθετηθούν σε όμιλο των 4ων ομάδων.
Χώρες με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους τελούν υπό μερική εξαίρεση, και δεν μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο με παραπάνω από 1 ομάδες.

Αναλυτικά:
***  Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να κληρωθεί με μια εκ των Ισλανδία, Πορτογαλία.
***  Το Καζακστάν μπορεί να κληρωθεί με μια εκ των Ανδόρρα, Αγγλία, Γαλλία, Νησιά Φερόε, Ισλανδία, Μάλτα, Βόρεια Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ισπανία Ουαλία.
***  Η Ισλανδία μπορεί να κληρωθεί με μια εκ των Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρο, Γεωργία, Ισραήλ, Καζακστάν.
***  Σε περίπτωση που κληρωθούν στον ίδιο όμιλο περισσότερες από τις προβλεπόμενες στους περιορισμούς ομάδες, αυτομάτως τοποθετούνται στον επόμενο διαθέσιμο όμιλο.

Σχετικές αναρτήσεις

Οι διαιτητές των τελευταίων αγώνων του 2ου ομίλου Γ’ Εθνικής

efthia

Αρχίζουν οι αγώνες των πρωταθλητών ΕΠΣ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική

efthia

Α’ Εθνική – πλέι οφ: Οι αριθμοί της 7ης αγωνιστικής

efthia
Φόρτωση....