Πολιτική

Γ. Σαρακιώτης: «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο»

Επί της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη τοποθετήθηκε στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, αναφέροντας παράλληλα την πρόταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη σύσταση δύο Προκαταρκτικών Επιτροπών για το ίδιο θέμα.

Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, ο τότε Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας τόνισε την υποχρέωσή μας «να μη μείνει τίποτε και κανένας στο σκοτάδι [και] τίποτε να μην ξεχαστεί, καμία ευθύνη να μην κρυφτεί». Οφείλουμε, λοιπόν, και θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εύρεσης των υπευθύνων, σε κάθε εγχείρημα να αποτραπεί η συγκάλυψη του δυστυχήματος, που βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα».

Για τον ως άνω λόγο, τόνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχει εξόχως “αντιευρωπαϊκό” χαρακτήρα, με σφοδρή κριτική εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όμως – ω του θαύματος – η Ν.Δ. έσπευσε αμέσως να προσυπογράψει και να στηρίξει», ενώ πρόσθεσε: «Εδώ βρίσκεται και η συνολική ευθύνη του πολιτικού συστήματος να επιδείξει ειλικρινή προσήλωση στο στόχο της διερεύνησης των εγκληματικών ευθυνών και όχι στη διεξαγωγή μιας ατέρμονης διαδικασίας, που δεν θα αφορά εν τέλει τόσο την κοινωνία όσο φυσικά και τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες μας παρακολουθούν με αγωνία και στις οποίες λογοδοτούμε. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από ιστορικής και βολικό από πολιτικής άποψης να συζητήσουμε επί παντός επιστητού, γενικά και αόριστα για το τι έγινε στο σιδηρόδρομο από το 1997 μέχρι σήμερα, αλλά είναι βέβαιο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα χάσουμε την ουσία».

Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες και παραλείψεις όπως: «Ο διορισμός ενός παντελώς ανεπαρκούς Σταθμάρχη κατά παρέκκλιση κάθε σύννομης διαδικασίας από “κάποιο” υπουργικό γραφείο, το οποίο ποτέ δε μάθαμε. Το ρουσφέτι της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που μιλά για υπέρβαση του ορίου ηλικίας και για ανεπαρκείς γνώσεις. Η μη αποκατάσταση της ζημιάς στις εγκαταστάσεις τηλεδιοίκησης στη Λάρισα επί 4 συναπτά έτη, μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου του 2019. Μια ζημιά, η επισκευή της οποίας υπολογιζόταν σε μόλις 30 με 40 χιλ. ευρώ και εν τέλει, η αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου κόστισε 57 ανθρώπινες ζωές. Και εδώ είναι το μείζον, καθώς ακόμη και αυτός ο παντελώς ανίκανος σταθμάρχης, αν είχε επιδιορθωθεί η βλάβη, θα μπορούσε να “δει” το τρένο και να αποφευχθεί η τραγωδία. Παραλείψεις και αστοχίες όπως οι ελλιπείς και λανθασμένες μελέτες, όσον αφορά τη σύμβαση 717, οι οποίες χρονολογούνται από την περίοδο 2013-2014. Οι οικονομικές ατασθαλίες, σχετικά με τη σύμβαση 717 και η διασπάθιση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, οι οποίες περιγράφονται και στην ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, που έχει έρθει στη Βουλή».

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ επεσήμανε στη συνέχεια: «Είναι δυνατόν να υπάρχει ποινική δικογραφία από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, στην οποία περιγράφονται αξιόποινες πράξεις του Υπουργού της Ν.Δ. κ. Καραμανλή και συγκεκριμένα το έγκλημα της κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη ζημιά να υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και η Βουλή να παραμένει άπραγη; Η λογική “να καθαρίσουμε τον κ. Καραμανλή” όπως καθάρισαν τον τόπο του δυστυχήματος πριν την ολοκλήρωση των ερευνών για τα αίτιά του, δεν πρέπει να βρει έδαφος σε αυτή την αίθουσα. Δεν μας επιτρέπει η ευσυνειδησία και το δημοκρατικό μας καθήκον να επιβεβαιώσουμε τον Υπουργό Εργασίας και το μισό υπουργικό συμβούλιο, του οποίου τα μέλη υποστηρίζουν ότι “δεν ενδιαφέρεται σήμερα κανείς για τα Τέμπη”. Είναι ανεπίτρεπτο να “δικαιώσουμε” τον κ. Καραμανλή όταν ανέφερε: “φυσικά και θα κατεβώ στις εκλογές, δεν θα φορτωθώ εγώ τα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων” ή τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., ο οποίος “είχε βαρεθεί να εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων”».

«Απέναντι σε αυτή την αναλγησία και την απουσία ενσυναίσθησης» ο κ. Σαρακιώτης κάλεσε για την υπερψήφιση των δύο προτάσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία «τόσο για την αμαρτωλή σύμβαση 717, όσο και για τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία», προσθέτοντας: «Θυμόμαστε όλοι τον κ. Γεραπετρίτη να διαβεβαιώνει εντός της Βουλής στις 15 Μαρτίου ότι “το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως [τη μοιραία βραδιά]” και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, στις 20 Απριλίου, να τον διαψεύδει. Ίδια τακτική μικροπολιτικής διαχείρισης και στη ζωντανή μετάδοση της παρουσίας του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Παπαδόπουλου, όταν αποκαλύφθηκε ότι η “τηλεδιοίκηση του κ. Γεραπετρίτη” ήταν τελικά ένας τοπικός πίνακας χειρισμών και οι συνδικαλιστές της Ν.Δ. έτρεχαν on camera να φιμώσουν τους συναδέρφους τους».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Ο σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να εκτονώσουμε την κοινωνική πίεση προς το πολιτικό σύστημα. Αντιθέτως, αποστολή μας οφείλει να είναι η σε βάθος διερεύνηση των ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών. Ένα έγκλημα, που δεν πρέπει να ξεχαστεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

Σχετικές αναρτήσεις

Τροπολογία Σαρακιώτη για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών των δικαστικών υπαλλήλων

efthia

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia
Φόρτωση....