Περιβάλλον

«Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας 2019-2023

Το 2023 φτάνει στο τέλος του φέρνοντας μαζί και την ολοκλήρωση των διαχειριστικών δράσεων που υλοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Οι ομιλητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών στην ημερίδα με τίτλο «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας 2019-2023» που διοργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, στην Αίθουσα του βιοκλιματικού κτιρίου διοίκησης ΔΕΥΑ Λαμίας, μέσα σε μια ελπιδοφόρα και δημιουργική ατμόσφαιρα για το μέλλον των Προστατευόμενων Περιοχών.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας πραγματοποίησε ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διαχείρισης Ερευνητικών Έργων & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Ζορμπάς. Ομοίως απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους του Μητροπολίτη Συμεών, ο Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Αγγέλης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Ρίζος και ο διευθυντής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Αντώνης Τερζής, ο γεωπόνος και τέως πρόεδρος του πρώην Φορέα Διαχείρισης Οίτης, Σπύρος Ρίζος και η δασολόγος MSc και προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης, Ευαγγελία Δόντα.

Ακολούθησε παρουσίαση με τον απολογισμό των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ από την βιολόγο MSc, Αύρα Σταμέλλου εκπαιδευτικού και τέως στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις για την προστασία της άγριας χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του βιολόγου υπ. Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Οικονομίδη, η οποία αφορούσε τις διαχειριστικές δράσεις που ολοκληρώθηκαν για τη διατήρηση του ενδημικού φυτού της Oίτης, Βερονίκη της Οίτης (Veronica oetaea). Επισημάνθηκε η σημαντική μείωση του πληθυσμού του είδους, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στις αυξημένες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται στην περιοχή κατά την τελευταία δεκαετία, μη δίνοντας την ευκαιρία στο είδος να ολοκληρώσει τον σύντομο κύκλο ζωής του. Από τα αποτελέσματα του έργου, σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου μείωσης του πληθυσμού του είδους είναι η δημιουργία τράπεζας σπόρων.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την προστασία και διατήρηση των πληθυσμών του Αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra) στην Οίτη (ΦΩΤΟ). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τη διερεύνηση για την λήψη διαχειριστικών μέτρων που παρουσίασαν οι Δρ του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ Ηλίας Καρμίρης και Χρήστος Αστάρας, εφόσον οι υφιστάμενες συνθήκες και εφαρμόσιμες πρακτικές (ανταγωνισμός του Αγριόγιδου με άλλα φυτοφάγα είδη και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις) δε μεταβληθούν δραστικά στο μέλλον, θα χρειαστεί να ληφθούν μόνο ήπια διαχειριστικά μέτρα.

Στη συνέχεια, η Δρ Βιολογικών Επιστημών Μαρία Δημάκη από την εταιρεία ECOSTUDIES PC, η οποία παρουσίασε τις δράσεις για την δακτυλίωση ειδών ορνιθοπανίδας, τόνισε ότι η παρατήρηση ενός νεαρού Χρυσαετού (ενός έτους) στην Οίτη, καθώς και ενός Κισσόκουκου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας  θεωρούνται πολύ σημαντικές, καθώς και τα δύο είδη θεωρούνται ευάλωτα και σπάνια. Ειδικά ο Κισσόκουκος, ήταν σπάνιο πτηνό στη χώρα μας και από ότι φαίνεται η κατανομή του έχει αρχίσει να επεκτείνεται.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το κοινό με τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις του έδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του για τα έργα που γίνονται στις Προστατευόμενες Περιοχές της Μονάδας Διαχείρισης.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαλείφει την προστασία της φύσης από τη γεωργία

efthia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε τη Συνθήκη για τους ωκεανούς. Η Ελλάδα;

efthia

Ώρα μηδέν για το νερό: Πώς η ξηρασία απειλεί και την Ελλάδα

efthia
Φόρτωση....