ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Η Ελλάδα κόντρα σε Αγγλία, Φινλανδία και Ιρλανδία στη League B

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι η κλήρωση των ομίλων στις τέσσερις Λίγκες (League A, B, C και D) του Nations League 2024-2025, με την Ελλάδα (που «ανέβηκε» κατηγορία στο προηγούμενο τουρνουά), να κληρώνεται στο 2ο γκρουπ της League B μαζί με την πανίσχυρη Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία την οποία αντιμετώπισε και στα πρόσφατα προκριματικά του EURO 2024.

Οι υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας θα ξεκινήσουν το τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου 2024 με την 1η αγωνιστική και θα ολοκληρωθούν στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου 2024 με την 6η αγωνιστική.

Η κλήρωση δεν έκανε το… χατίρι στην Εθνική Ελλάδας, καθώς το 3ο και το 4ο γκρουπ στη League 2 έδειχναν αρκετά πιο «βατά», όμως στην πρώτη περίπτωση μπήκε «αυτόματα» απ’ το Pot 4 το Καζακστάν λόγω χιλιομετρικής απόστασης μαζί με τις Αυστρία, Νορβηγία, Σλοβενία, ενώ στον 4ο όμιλο μπήκε απ’ το Pot 4 (όπου βρισκόταν και η Ελλάδα) η Τουρκία που θα αντιμετωπίσει την Ουαλία, την Ισλανδία και το Μαυροβούνιο.

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει στον 2ο όμιλο της League Β την Αγγλία η οποία είναι το απόλυτο φαβορί στο γκρουπ κι επί της ουσίας θα διεκδικήσει τη 2η θέση με την σκληροτράχηλη Φινλανδία και την πάντα ανταγωνιστική Ιρλανδία.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο νικητής του ομίλου προβιβάζεται στη League A, ο 2ος παίζει πλέι οφ ανόδου με κάποιον 3ο της League A, ο 3ος παίζει πλέι οφ παραμονής με κάποιον 2ο της League C και ο 4ος υποβιβάζεται στη League C.

Επιπλέον, μέσω της επόμενης έκδοσης του Nations League 2024/25 η «γαλανόλευκη» ομάδα θα κυνηγήσει μία δεύτερη ευκαιρία για να πάρει μέρος στα τελικά του Μουντιάλ 2026, σε περίπτωση που δεν πετύχει το συγκεκριμένο στόχο μέσω της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κάθε χώρα θα αντιμετωπίσει άλλες τρεις, εντός κι εκτός έδρας σε συνολικά έξι αγωνιστικές, ενώ το νέο UEFA Nations League 2024-2025 θα επεκταθεί με έναν επιπλέον γύρο νοκ άουτ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2025.

Η βασική διαφοροποίηση είναι το γεγονός πως οι νικητές και οι δευτεραθλητές του ομίλου της League A θα συμμετάσχουν σε προημιτελικούς εντός και εκτός έδρας, με τους νικητές αυτών να προκρίνονται στο Final Four της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα, οι που θα καταλάβουν την 4η θέση στην League A και Β υποβιβάζονται αυτόματα στη Β και C αντίστοιχα. Οι δύο χειρότερες τέταρτες ομάδες της League C υποβιβάζονται στη League D.

Επίσης, οι τέσσερις νικητές των ομίλων στην League Β και την League C καθώς και οι δύο νικητές των ομίλων στην League D, προβιβάζονται αυτόματα στις κατηγορίες Α, Β και C αντίστοιχα.

Οι δε τρίτες ομάδες της League A και οι δευτεραθλήτριες της League B, καθώς και οι τρίτες ομάδες της League B και οι δευτεραθλήτριες της League C, θα παίξουν διπλούς αγώνες (εντός και εκτός έδρας) για τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό τους.

Τέλος, θα υπάρξουν αγώνες πλέι οφ μεταξύ των δύο καλύτερων τέταρτων ομάδων της League C και των δύο δευτεραθλητών της League D.

Στη League A ξεχωρίζει στον 1ο  όμιλο η… μόνιμη «μάχη» ανάμεσα στην Κροατία και την Πορτογαλία, ενώ στον 2ο όμιλο η Ιταλία θα… ανταμώσει με τη Γαλλία και το Βέλγιο. Στο 3ο γκρουπ κυριαρχεί το παραδοσιακό ντέρμπι της Ολλανδίας με τη Γερμανία, ενώ θεωρητικά πιο «εύκολο» έργο θα έχει η Ισπανία στον 4ο όμιλο.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΤΟΥ NATIONS LEAGUE 2024-2025

LEAGUE A
1ος όμιλος: Κροατία, Πορτογαλία, Πολωνία, Σκωτία
2ος όμιλος: Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισραήλ
3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βοσνία
4ος όμιλος: Ισπανία, Δανία, Ελβετία, Σερβία

LEAGUE B
1ος όμιλος: Τσεχία, Ουκρανία, Αλβανία, Γεωργία
2ος όμιλος: Αγγλία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ελλάδα
3ος όμιλος: Αυστρία, Νορβηγία, Σλοβενία, Καζακστάν
4ος όμιλος: Ουαλία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Τουρκία

LEAGUE C
1ος όμιλος: Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Σλοβακία, Εσθονία
2ος όμιλος: Ρουμανία, Κόσοβο, Κύπρος, Λιθουανία/Γιβραλτάρ
3ος όμιλος: Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Βόρεια Ιρλανδία, Λευκορωσία
4ος όμιλος: Αρμενία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία, Λετονία

LEAGUE D
1ος όμιλος: Λιθουανία ή Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν
2ος όμιλος: Μολδαβία, Μάλτα, Ανδόρα

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Φάση Ομίλων
-1η αγωνιστική: 5-7 Σεπτεμβρίου 2024
-2η αγωνιστική: 8-10 Σεπτεμβρίου 2024
-3η αγωνιστική: 10-12 Οκτωβρίου 2024
-4η αγωνιστική: 13-15 Οκτωβρίου 2024
-5η αγωνιστική: 14-16 Νοεμβρίου 2024
-6η αγωνιστική: 17-19 Νοεμβρίου 2024

Κλήρωση πλέι οφ: Νοέμβριος 2024
Πλέι οφ: 20-25 Μαρτίου 2025
Προημιτελικοί League A: 20-25 Μαρτίου 2025
Τελικό τουρνουά: 4-8 Ιουνίου 2025

***   Εκκρεμεί η αναμέτρηση Λιθουανία-Γιβραλτάρ για τα πλέι οφ του Nations League 2022-2023. Ο νικητής του αγώνα, ο οποίος θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάρτη θα συμμετάσχει στην League C και ο ηττημένος στη League D.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Παναθηναϊκός έχασε 1-0 στη Λεωφόρο από τον Άρη και τις ελπίδες του

efthia

Η… Τούμπα έβαλε… φωτιά στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής

efthia

Αποφασιστικός ο Ολυμπιακός νίκησε 4-1 τον ΠΑΣ Λαμία

efthia
Φόρτωση....