Φθιώτιδα

Η Λαμία υποδέχθηκε με λαμπρότητα την Ολυμπιακή Φλόγα «Paris 2024»

Με το άναμμα του βωμού στην πλατεία Αθανασίου Διάκου, από την Ολυμπιονίκη Νίκη Μπακογιάννη, η Λαμία υποδέχθηκε με τιμές και κάθε επισημότητα την Ολυμπιακή Φλόγα “Paris 2024”.

Το πανανθρώπινο ολυμπιακό ιδεώδες που παραμένει άσβεστο μέχρι και σήμερα, «φώτισε» τη Φθιωτική πρωτεύουσα, στο μεγάλο ταξίδι που έχει ξεκινήσει μέχρι να καταλήξει στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων.

Στο τελετουργικό, η Ολυμπιακή Φλόγα που έφτασε στην ανατολική είσοδο της πόλης, μεταφέρθηκε αρχικά από λαμπαδηδρόμους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που περιελάμβανε και δυο Λαμιώτες και συγκεκριμένα τον δυο φορές χρυσό Ολυμπιονίκη στις Στρατιωτικές Ολυμπιάδες (CISM) και 3ο στους Παγκόσμιους Αγώνες των ΑμεΑ στην Τοξοβολία και Ταξίαρχο εν ενεργεία Ρωμαίο Ρουμελιώτη και τον Δημοσιογράφο και παλαιό αθλητή της Αναγέννησης Λαμίας Φάνη Παπαθανασίου.

Στη συνέχεια η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους λαμπαδηδρόμους του Δήμου Λαμιέων, την Ανθή Μυλωνάκη, 2η ολυμπιονίκη στην υδατοσφαίριση στην Αθήνα 2004 και τη Νίκη Μπακογιάννη, 2η ολυμπιονίκη στην Ατλάντα 1996 όπου άναψε και το βωμό.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, δήλωσε σχετικά: «…Καλωσορίζουμε στην πόλη μας τον εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» κύριο Ρεϊνώ και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κύριο Βασιλειάδη,

Υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη μας, στην πλατεία Αθανασίου Διάκου. Εδώ όπου τιμάμε τον  ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης στη μάχη  της Αλαμάνας. Μια μάχη που αποτελεί για τον νεώτερο Ελληνισμό  παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Σε μια τοποθεσία που βρίσκεται πλησίον στο σημείο της μάχης των Θερμοπυλών, της αυτοθυσίας του Λεωνίδα αλλά και στο σημείο ηρωισμού της νεότερης ιστορίας μας, τον Γοργοπόταμο, όπου η ανατίναξη της γέφυρας καταγράφηκε ως μια από τις σημαντικότερες πράξεις ενωμένης αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Λαμία της Ιστορίας αλλά και των Μύθων, του Λάμου, του Ηρακλή, του Διόνυσου, της Αφροδίτης, υποδέχεται το Φως του Αθλητισμού, του Αγώνα, της Ελευθερίας και του Πολιτισμού.

Το Φως που πριν πέντε ημέρες άναψε στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας. Το Φως που ταξιδεύει για τη γαλλική πρωτεύουσα για να φωτίσει δρόμους φιλίας, ειρήνης και ενότητας ανάμεσα σε όλους τους λαούς του πλανήτη και να υπενθυμίσει την Αμφικτιονική Ιδέα που γεννήθηκε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Να υπενθυμίσει τον τρόπο συμβίωσης των λαών, τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις των πόλεων, να υπενθυμίσει ότι οι λαοί προκόβουν με τη συμφιλίωση, τη συνεργασία και την ομόνοια.

Από τη Λαμία, την πρωτεύουσα της Ρούμελης, το κέντρο της Ελλάδας ενώνουμε τα χέρια με όλους τους λαούς του κόσμου και δυναμώνουμε τη φωνή μας για να στείλουμε το μήνυμα της Ειρήνης, της Συναδέλφωσης και του «Ευ Αγωνίζεσθαι».

Με την προσδοκία οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Παρίσι 2024» να αποτελέσουν και μια ολυμπιακή εκεχειρία για τους λαούς όλου του κόσμου ας ευχηθούμε καλό ταξίδι στην Ολυμπιακή Φλόγα…».

Η αναχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε από την Παρασκευή Λάμπρου, Πρωταθλήτρια Ελλάδος στη ρυθμική γυμναστική special Olympics Hellas και τον Αποστόλη Αντωνόπουλο, 8ο ολυμπιονίκη στην κολύμβηση 4Χ200 ελεύθερο στην Αθήνα 2004.

***   Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου και του εκπροσώπου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» Μαξίμ Ρεϊνώ καθώς και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Αθανάσιο Βασιλειάδη.

Σχετικές αναρτήσεις

Στα έργα του λιμανιού Στυλίδας και της Αποχέτευσης του Δήμου ο Χρήστος Σταϊκούρας

efthia

Νέο διοίκηση στο Παράρτημα Λαμίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

efthia

Συνάντηση Δημήτρη Κουτσούμπα με σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....