Πολιτική

Η Φθιώτιδα βιώνει – και αυτή – τις συνέπειες της στασιμότητας στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων

Στο θέμα των ανυπολόγιστων καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Φθιώτιδα και στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ  Γιάννης Σαρακιώτης, με αφορμή την ομιλία του ως εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων».

Όπως επεσήμανε αρχικά: «Από το Βήμα της Βουλής, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειες των ανθρώπων, οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Οι ισοπεδωμένες περιοχές της χώρας μας υπενθυμίζουν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο ότι βιώνουμε μια νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα, καθώς η κλιματική κρίση δεν αποτελεί μια απλή πρόβλεψη του απώτερου μέλλοντος, αλλά είναι παρούσα εδώ και χρόνια».

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε στις καταστροφές, οι οποίες προκλήθηκαν στη Φθιώτιδα και στην ανάγκη άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων προς τους πλημμυροπαθείς, προσθέτοντας: «Η Σοφιάδα, το Βαρδαλή, το Νέο Μοναστήρι, η Μεγάλη Βρύση λίγο έξω από τη Λαμία και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή θάφτηκαν κάτω από τα λασπόνερα, βιώνοντας τη στασιμότητα στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και την απουσία κεντρικού σχεδιασμού. Αποτελεί πρώτιστο καθήκον της συντεταγμένης Πολιτείας να προβεί σε αναγκαίες οργανωτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά το 2016, ενώ παράλληλα, οφείλει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας Εθνικής Αρχής για την Πολιτική Προστασία, όπως προβλεπόταν και στο πόρισμα Γκολντάμερ το 2019».

Υπενθυμίζοντας τις καθυστερήσεις και τις οργανωτικές ανεπάρκειες μετά τον «Ιανό» το 2020, τόνισε: «Δεν επιτρέπεται στην Κυβέρνηση ένας νέος γύρος καθυστερήσεων και γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως συνέβη μετά τον “Ιανό”. Οι υπάρχουσες θεσμικές διαδικασίες και η συνολική οργανωτική δομή έχουν αποδειχθεί παρωχημένες και κατώτερες των περιστάσεων […] Είναι ανεπίτρεπτο για την Πολιτεία να διαπράξει τα ίδια σφάλματα, με πλημμυροπαθείς να αποζημιώνονται κατά το ήμισυ, με καθυστέρηση τριών ετών και τις δημόσιες υποδομές σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων να παραμένουν ανολοκλήρωτες και όλοι να αναμένουμε απλά την επόμενη καταστροφή».

Εν συνεχεία,  παρέθεσε τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ όσον αφορά την κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «συνιστά μια ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ένα αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς το οποίο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει διαχρονικά προσηλωμένος, ενώ αποτελεί και στάδιο προς την περαιτέρω απλοποίηση τέτοιου είδους διαδικασιών, μέσω της εναρμόνισης των θεσμικών πλαισίων των κρατών-μελών».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε: «Πανευρωπαϊκά, η βιομηχανική πολιτική έχει επανέλθει στο επίκεντρο της συζήτησης για τις αναπτυξιακές στρατηγικές των κρατών, καθώς η Ε.Ε. έχει εκ νέου αναγνωρίσει την αναγκαιότητα επέκτασης και ενδυνάμωσης της βιομηχανίας, με προμετωπίδα τα ζητήματα της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Γνώμονας των πρωτοβουλιών σε επίπεδο της εκάστοτε Κυβέρνησης οφείλει να είναι η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου προϊόντος, η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγικής ταυτότητας και του εξαγωγικού προσήμου των ελληνικών προϊόντων και η δημιουργία μόνιμων και υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Όπως σημείωσε, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Σαρακιώτης: «Την άνοιξη του 2021, είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση για τη λανθασμένη απόφαση της μεταφοράς στον υποστελεχωμένο Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και το φθινόπωρο του 2022 γίναμε μάρτυρες, σε μια ακόμη περίπτωση δημόσιας πολιτικής επί ημερών σας, λύσεων outsourcing και εξωτερικών συνεργατών με μπλοκάκια […] Η σημερινή συζήτηση συνιστά μια καλή ευκαιρία να υπογραμμίσουμε για μια ακόμη φορά, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, την ανάγκη υιοθέτησης ενός εθνικού σχεδίου για την βιομηχανική πολιτική, χωρίς αποσπασματικές και ασύνδετες μεταξύ τους παρεμβάσεις».

Σχετικές αναρτήσεις

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia

Εισήγηση Γ. Κοτρωνιά στη Βουλή για το Σ/Ν του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

efthia
Φόρτωση....