Ελλάδα

Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους…

Βαρύ το κλίμα στο μνημόσυνο, σήμερα,  στον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών με αφορμή τη μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπου χάθηκαν 57 ζωές.

Γονείς, φίλοι, και συγγενείς των 57 θυμάτων αλλά και άλλοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς στο σημείο του δυστυχήματος.

Με την οδύνη αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους αφήνουν λουλούδια δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, όπου οι άνθρωποί τους άφησαν την τελευταία τους πνοή, ενώ άλλοι ανάβουν ένα κερί στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στο σημείο και φέρει τα ονόματα των θυμάτων.

Στο μνημόσυνο που τελέστηκε η φωνή του ιερέα που διάβαζε τα ονόματα των 57 νεκρών λύγισε πολλές φορές ενώ στο τέλος όλοι οι συγγενείς φώναξαν με τη δύναμη της ψυχής τους «Αθάνατοι» και αμέσως ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Συγκλονιστική η στιγμή που μια μητέρα προσέγγισε το ένα από τα αυτοσχέδια μνήματα και σπαρακτικά φώναξε για το παιδί της «αγάπη μου, δεν το πιστεύω ότι δε θα σε ξαναδώ.. Πού είσαι;».

 

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας 23χρονου

Ο πατέρας του 23χρονου Ντένη, ενός από τα 57 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας, που βρέθηκε ανήμερα της «μαύρης» επετείου στο σημείο μηδέν για να τιμήσει τη μνήμη του γιου της και να ζητήσει για ακόμη μια φορά δικαίωση, ραγίζει καρδιές.

«Αυτό μας έχει μείνει, η φωτογραφία», είπε στην κάμερα του MEGA. «Μας τον πήραν. Τα συναισθήματα έχουν χαθεί. Εμείς ζητάμε να δικαστούν όλοι αυτοί που έκαναν το έγκλημα. Και αυτό που έγινε με την ασυλία, χαίρομαι, γιατί όλοι τους θα πάνε εκεί που πρέπει κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει γιατρειά, απλά είναι μία πληγή ανοιχτή κάθε μέρα».«Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους»

«Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Αν δεν την βρούμε εδώ τη δικαίωση θα τη βρούμε αλλού. Δεν συγχωρείται η δολοφονία των παιδιών μας, μια προδιαγεγραμμένη δολοφονία. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό» είπε με σπασμένη φωνή η μητέρα του 23χρονου.

Το παρών δίνουν και διασώστες, οι οποίοι έσπευσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους το βράδυ του δυστυχήματος. Ένας από αυτούς ήταν ο Βασίλης Ηλιόπουλος εθελοντής διασώστης στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. «Σαν ομάδα εκείνο το βράδυ βρεθήκαμε εδώ και ζήσαμε τον κακό χαμό. Ήταν απόκοσμη η εικόνα που αντικρίσαμε, ήταν μια κατάσταση που δεν είχαμε ξαναζήσει. Καμένες σάρκες, λιωμένα σώματα.

Όταν φτάσαμε είχαν μαζέψει όλους τους τραυματίες και τους μετέφεραν στην Λάρισα. Κι αυτό που είχαμε να κάνουμε εμείς ήταν να βγάλουμε κομμάτια ή σορούς από το καμμένο βαγόνι. Η χειρότερη κατάσταση ήταν τα ξημερώματα, όταν ήρθαν γονείς κρατώντας μια φωτογραφία στα χέρια, ζητώντας να μάθουν κάποια πληροφορία», περιέγραψε ο κ. Ηλιόπουλος, τονίζοντας ότι η παρουσία της ομάδας είναι για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα.

Νωρίτερα στο σημείο πήγε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δήμητρης Κουτσούμπας, ο οποίος άφησε 57 τριαντάφυλλα και αποχώρησε, σεβόμενος την απαίτηση των συγγενών να μην παραστούν επίσημοι.

Στις 10:00 το πρωί, οι καμπάνες στις εκκλησίες της Λάρισας χτύπησαν πένθιμα 57 φορές. Τόσες φορές δηλαδή όσες και τα θύματα που άδικα έχασαν τη ζωή τους εκείνο το φρικτό βράδυ.

 

 «Πριν ήμουν ανεξάρτητη, τώρα έχω ανάγκη ακόμη και νερό να μου φέρουν»

                                                                                                                                                                

Γροθιά στο στομάχι είναι οι μαρτυρίες επιζήσαντων και συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

Γροθιά στο στομάχι ειναι οι μαρτύριες όσων επεζήσαν της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, που όπως λένε, οι εφιάλτες τους στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα.

Μία εξ αυτών η Ντίνα Μαγδαλιανίδη που μιλά για τη ζωή της πριν το δυστύχημα, για το βράδυ της σύγκρουσης, αλλά και τα ανοιχτά τραύματα στο σώμα της και την ψυχή της. «Πρώτη φορά έπαιρνα το τρένο», δήλωνει η Ντίνα Μαγδαλιανίδη στην ΕΡΤ. «Μου έδιναν πολλά φάρμακα, οπότε το μόνο που θυμόμουν, ήταν ένα τρένο να καίγεται», υπογραμμίζει η πολυτραυματία. «Βγήκα και έπεσα πάνω σε σιδερά με τα ποδιά και σύρθηκα προς ένα χωράφι εκεί πέρα.(..) Οι πρώτες μου σκέψεις, όπως και στο ατύχημα, ήταν η οικογένεια μου», προσθέτει η ίδια.

Η Ντίνα Μαγδαλιανίδη δεν μπορεί πλέον καν να αυτοεξυπηρετηθεί. «Μου άφησε κάποιες μόνιμες βλάβες, γιατί είχα παρά πολλά κατάγματα σε όλο μου το σώμα, ακόμα και σε σπονδύλους, στον αυχένα, στη μέση, αλλά το χειρότερο ήταν το πόδι μου, που είχε σχεδόν ακρωτηστιαστει στο ατύχημα», αναφέρει η Ντίνα Μαγδαλιανίδη. «Εκεί που ήμουν ανεξάρτητη, είχα μάθει να τα κάνω όλα μονή μου, να δουλεύω, να περνάω τον χρόνο μου, ξαφνικά χρειάζομαι κάποιον ακόμα και για να μου φέρει το νερό. Δεν μπορώ να είμαι λειτουργική», συμπληρώνει η ίδια.

Πόνος αβάσταχτος, θλίψη παντοτινή, ένα κενό που δεν θα γεμίσει ποτέ για τους συγγενείς των θυμάτων. Ταυτόχρονα όμως οργή, ερωτηματικά και αναμονή για την απόδοση δικαιοσύνης. Η Ελένη Βασάρα αποχαιρέτησε για πάντα την φοιτήτρια κόρη της Αγάπη Τσακλίδου. Πονάει κάθε μέρα και μιλά στον ΣΚΑΪ για τον αγώνα διαρκείας που δίνει μέχρι οι ένοχοι να τιμωρηθούν.

«Εγώ έχασα το μονάκριβο παιδί μου, το καταλαβαίνετε; Μπορείτε να το διανοηθείτε; Δηλαδή πήγε το παιδί για ένα βράδυ και δε γύρισε. Γιατί δε γύρισε; Ένα θέμα που υπάρχει βέβαια και εμάς τους συγγενείς μας απασχολεί πολύ και μας εξοργίζει, είναι ότι οι κατηγορίες για πολλούς από αυτούς είναι πλημμεληματικές. Δηλαδή είναι αδιανόητο να ακούμε για κατά συρροή ανθρωποκτονία από αμέλεια. Εγώ αυτά σκέφτομαι και οργίζομαι και αδυνατώ να πιστέψω, πώς έχασα το παιδί μου», αναφέρει η Ελένη Βασάρα, μητέρα της 23χρονης Αγάπης.

Ο Χρήστος Χούπας έχασε την 28χρονη Ελπίδα του. Ένα κορίτσι που θα αποφοιτούσε πέρσι από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν πρόλαβε. «Για το πώς είμαι και πως είναι οικογένεια μου είναι αυτονόητο. Τι να απαντήσω; Φρικτά είμαστε. Παλεύουμε και μοχθούμε να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που ευθύνονται. Ενδεχομένως κάποια άτομα από απανθρακώθηκαν κι άλλα που εξαϋλώθηκαν, ενδεχόμενο σήμερα να ζούσαν. Και να ήταν απλώς τραυματίες. Ναι, αλλά να ζούσαν. Άρα λοιπόν τι μετέφερε (η αμαξοστοιχία);», τονίζει ο Χρήστος Χούπας, πατέρας της 28χρονης Ελπίδας.

 

Μηνύματα για τη θλιβερή επέτειο

 

Χρήστος Σταϊκούρας (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών:  Σήμερα είναι μία ημέρα θλίψης και περισυλλογής για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις δομές του. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, την 28η Φεβρουαρίου 2023, αποτέλεσε εθνική τραγωδία, που μας συγκλόνισε όλους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκ μέρους και του συνόλου των εργαζομένων του, εκφράζει την οδύνη της για τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας, κυρίως νέων παιδιών, τη βαθιά θλίψη της προς τις οικογένειες των θυμάτων και την ειλικρινή συμπαράστασή της προς εκείνες και εκείνους που  ταξίδευαν με τα μοιραία τρένα εκείνο το βράδυ.

Προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους διασωθέντες, καθώς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταθέτουμε την ισχυρή δέσμευσή μας απέναντι σε ένα διπλό καθήκον:

1ον Την ανεξάρτητη από τη δικαστική έρευνα, διερεύνηση από τον Εθνικό  Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) των συστημικών προβλημάτων  ασφαλείας που οδήγησαν στο δυστύχημα, με σκοπό να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην αποτροπή σιδηροδρομικών ατυχημάτων στο μέλλον.

2ον Την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Ήδη, τον τελευταίο χρόνο, με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου, ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις που αφορούσαν στην εγκατάσταση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα με το απαιτητικό έργο της αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν στο δίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2023, από την κακοκαιρία «Daniel».

Κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών είναι η συνολική αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του.

ΜέΡΑ25 Φθιώτιδας:  Ήταν Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πέρσι τέτοιο καιρό, όταν αργά το βράδυ έφτανε η είδηση για ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τα Τέμπη, που θα κατέληγε στο θάνατο 57 ψυχών. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό δυστύχημα της αμαξοστοιχίας που ξεκίνησε από την Αθήνα και δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να διεκδικούν το αυτονόητο: Να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε άρον-άρον την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις ευθύνες του εγκλήματος των Τεμπών, χωρίς στην πραγματικότητα να αποδίδει πουθενά καμία ευθύνη, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών της Κυβέρνησης.

Παράλληλα, στο μέτωπο των φοιτητικών κινητοποιήσεων, τους τελευταίους δύο μήνες, παρακολουθούμε σύσσωμη την φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα να δίνουν έναν γενναίο και σπουδαίο αγώνα για να υπερασπιστούν τη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δρομολογεί την παράκαμψη του Άρθρου 16 του Συντάγματος, με την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κατά παράβαση του Συντάγματος και με εκατοντάδες καθηγητές/τριες να στέκονται απέναντι.

Το ίδιο και οι αγρότες στα μπλόκα όλης της χώρας. Μετά την μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου αγρότες απ’ όλη την Ελλάδα βρέθηκαν έξω από την Βουλή και διαδήλωσαν για ένα βιώσιμο μέλλον για τις ζωές και την εργασία τους.

Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι κάθε μήνα αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, υπό το βάρος της ακρίβειας και των αυξήσεων στους λογαριασμούς, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, σε όλες τις βασικές ανάγκες. Τα κοινωνικά μέτωπα στην κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν.

Απέναντι σε όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα, ήρθε η ώρα να απαντήσουμε. Δημιουργώντας μια πλατιά συμμαχία από κοινωνικές δυνάμεις. Κόμβος σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι η μεγάλη Πανεργατική Απεργία, της Τετάρτης 28 Φλεβάρη.

Δεν αρκεί να αμυνόμαστε στις πολιτικές της κυβέρνησης και στις εξελίξεις που αυτές προκαλούν. Χρειάζεται να αρθρώσουμε μια εναλλακτική ατζέντα προτάσεων που θα μπορεί άμεσα να απαντήσει στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολλών και των ευάλωτων.

– Τέλος στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις με κατάργηση του Ηρακλή

– Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ.

– Δραστική μείωση του ταξικού ΦΠΑ

– Στέγη για όλες και όλους με την ίδρυση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας

– Συλλογικές Συμβάσεις παντού!

– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού.

– Δημόσια Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

– Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

– Ικανοποίηση των Αιτημάτων των Αγροτών.

– Κατοχύρωση Βασικού Εισοδήματος για όλες/όλους.

– Να μη κλείσει η ΛΑΡΚΟ, καμία θέση εργασίας χαμένη.

– Στελέχωση του νοσοκομείου Λαμίας, του Κέντρου Υγείας Αταλάντης και των περιφερειακών δομών υγείας.

– Όχι στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Αταλάντης και στη φυγή των υπηρεσιών από τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε όλες και όλους, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Να δημιουργήσουμε μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα αρθρώσει λόγο ενάντια στην κυβέρνηση και θα παλέψει για την ικανοποίηση βασικών αναγκών σήμερα.

Οικολόγοι  Πράσινοι:  Πόσο κοστίζουν 57 ζωές; Πόσο κοστίζει ο πόνος 57 οικογενειών; Πόσο κοστίζουν 57 αναπάντητα γιατί;
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι μία: Απονομή δικαιοσύνης και τιμωρία των ενόχων όποιοι κι αν είναι. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για να ξεπληρωθεί το χρέος στους 57 συνανθρώπους μας, για να δικαιωθούν τα δάκρυα των οικογενειών τους, για να μην ξανασυμβεί.
Η κακιά η ώρα, είναι συγκάλυψη.
Τα κροκοδείλια δάκρυα και τα ψεύτικα λουλούδια μπροστά στις στημένες κάμερες, είναι συγκάλυψη.
Οι ζωγραφισμένες ψευτοοθόνες της τηλεδιοίκησης που τάχα λειτουργούσε, είναι συγκάλυψη.
Το σκάψιμο και το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος, είναι συγκάλυψη.
Η εξαφάνιση των 3 βαγονιών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, είναι συγκάλυψη.
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που δεν κάλεσε κομβικά πρόσωπα γνώστες του θέματος και έκλεισε την υπόθεση άρον άρον, είναι συγκάλυψη.
Η σιωπή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι συγκάλυψη.
Το κλειδί 118 που εκείνο το μοιραίο βράδυ μπήκε σε λάθος θέση και έστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία κατά μέτωπο στην εμπορική, δεν το γύρισε ένα χέρι, το γύρισαν πολλά χέρια τα πιο πολλά απ’ αυτά με γνωστά ονοματεπώνυμα.
Παρόλες τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορούν να κρυφτούν οι ένοχοι, μέλη της κυβέρνησης του και των μηχανισμών του κόμματος του, αυτοί που με τις ενέργειες τους, για την ακρίβεια με την έλλειψη ενεργειών τους προετοίμασαν τις συνθήκες για το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.
Είναι αδιανόητο ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς να μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου, επειδή η ηθελημένη εγκατάλειψη και υποβάθμιση του άφησε το σιδηρόδρομο έρμαιο στο ανθρώπινο λάθος, να λειτουργήσει με τη λογική «πάμε κι όπου βγει».
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε αταλάντευτα με την πλευρά του δίκιου, με την πλευρά των θυμάτων, με την πλευρά των οικογενειών τους, με όλους τους συμπολίτες μας που θέλουν να χυθεί άπλετο φως στα σκοτάδια της συγκάλυψης και της ένοχης ομερτά. Είμαστε και θα είμαστε με την πλευρά της αλήθειας, αυτής ακριβώς που τρέμουν οι ένοχοι και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μην αποκαλυφθεί.
Ευελπιστούμε ότι και η δικαιοσύνη, έστω και καθυστερημένα, θα ταχθεί με την σωστή πλευρά της ιστορίας και θα αναζητήσει την αλήθεια.
Για την Κλαούντια, τον Άγγελο, την Αναστασία, τον Νικήτα, τον Κυπριανό, την Ελισάβετ, την Ιονέλα, τον Γιώργο, την Μαρία, την Θώμη, τον Ιορδάνη, για όλες και όλους που δεν απάντησαν ποτέ στο τηλέφωνο.

Σχετικές αναρτήσεις

Κεραμέως: Πώς θα δίνεται το πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο

efthia

Αυτές είναι οι πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης του ΟΣΕ

efthia

Εκπνέει αύριο Μεγ. Δευτέρα η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

efthia
Φόρτωση....