Ύπαιθρος

Ο αγώνας θα συνεχιστεί – Στα μπλόκα οι τελικές αποφάσεις

«Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν τα μπλόκα μας. Σε συντονισμό πανελλαδικό θα καθορίσουμε τα βήματά μας», δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Την άποψη ότι ο αγώνας των αγροτών πρέπει να συνεχιστεί και τα μπλόκα να δυναμώσουν, εξέφρασε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μαρούδας τόνισε ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων μας. Θα πάμε στα μπλόκα, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας στα μπλόκα. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν και άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης» των αγροτών, υπογράμμισε.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών καταγγέλλουν ότι η πρόταση Μητσοτάκη για το αγροτικό ρεύμα κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι

Διαφορετική άποψη διατύπωσε ο Γιάννης Παναγής, του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, ο οποίος ανέφερε πως «έγινε εποικοδομητικός και εν πολλοίς ουσιαστικός διάλογος», τονίζοντας και εκείνος, ωστόσο, πως «τις απαντήσεις θα δώσουν οι ίδιοι οι αγρότες».

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, διατέθηκε μία αίθουσα εντός του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου οι 15 εκπρόσωποι των αγροτών να συσκεφθούν και να λάβουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κρίσιμη συνέλευση των αγροτών για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα  στον Πλατύκαμπο.

 

Τα μέτρα – «ασπιρίνες» που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και η προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στους αγρότες ότι θα δοθούν 40 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Μαρτίου και τα υπόλοιπα 42 εκατομμύρια εν ευθέτω χρόνω.

Αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια», ενώ πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «η πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα δύο πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες, που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς, και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια, για το ένα τρίτο της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά».

Η συγκεκριμένη πρόταση, όμως, σχολιάζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κάνει διαχωρισμό ανάλογα με το ποιοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ποιοι όχι.

Σε κάθε περίπτωση, στον Πλατύκαμπο θα συζητηθούν εκτενώς οι προτάσεις Μητσοτάκη, ενώ συσκέψεις θα γίνουν σχεδόν σε όλα τα μπλόκα, ώστε οι αγρότες να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σχετικές αναρτήσεις

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

efthia

Πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας κοπαδιών από επιθέσεις λύκου

efthia

Ιστορική νίκη για το εθνικό μας προϊόν την ελιά Καλαμών!

efthia
Φόρτωση....