ΔιεθνήΠοδόσφαιρο

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με δύο νίκες επί της Φερεντσβάρος

Η εφετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού θα έχει συνέχεια. Η θεαματικά μεταμορφωμένη επί τα βελτίω ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ νίκησε τη Φερενστβάρος και στην έδρα της στο δεύτερο αγώνα των πλέι οφ, επίσης με 1-0 όπως στο «Γ. Καραϊσκάκης» και αύριο το μεσημέρι (23/2, 14:00) θα είναι στην κλήρωση της φάσης των «16», στο UEFA Europa Conference League.

Το συγκρότημα του Βάσκου τεχνικού έκανε το «3Χ3» με εκείνον στον πάγκο, ενώ ταυτόχρονα το γκολ του Ελ Κααμπί στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα, που συνεχίζει στη διοργάνωση με δυο ομάδες καθώς ο ΠΑΟΚ βρισκόταν ήδη στους «16» από τον Δεκέμβριο.

Το στοίχημα για τον Ολυμπιακό στην αρχή του αγώνα ήταν να ξεπεράσει χωρίς πολύ μεγάλες… συγκινήσεις την πίεση που θα ασκούσαν στο ξεκίνημα οι Ούγγροι, τομέας που οι «ερυθρόλευκοι» τα κατάφεραν παρατάσσοντας δυναμισμό κι αυτοπεποίθηση.

Η Φερεντσβάρος, από την άλλη, δεν προσπάθησε να πιέσει ασφυκτικά, καθώς ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς είχε δει το βίντεο από τον αγώνα της Τούμπας και ήξερε ότι η αλόγιστη επιθετικότητα από το ξεκίνημα θα έκανε τον αντίπαλο να τρίβει τα χέρια του.

Μετά το πρώτο δεκάλεπτο η πειραϊκή ομάδα απορρόφησε κάθε κραδασμό και με την τριάδα των μέσων Έσε, Τσικίνιο, Όρτα να κάνει μεγάλο παιχνίδι άρχισε να κυκλοφορεί σωστά την μπάλα, την ώρα που άρχισε να μεταφέρει την πίεση στο μισό γήπεδο προς την περιοχή των Μαγυάρων.

Αυτό είχε αποτέλεσμα να υποχρεώνει τους γηπεδούχους σε λάθη τα οποία οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν, καθώς προϊόντος του χρόνου στο πρώτο ημίχρονο πήραν τον απόλυτο έλεγχο και άρχισαν να εγείρουν απαιτήσεις, έχοντας όλες τις μεγάλες στιγμές δικές τους σε αυτό το διάστημα.

Έτσι, στο 30΄ η κεφαλιά του Ελ Κααμπί στη σέντρα του Φορτούνη έφυγε άουτ, στο 38΄ ο Όρτα με απίθανη πάσα έβγαλε τον Φορτούνη απέναντι στον Ντίμπους αλλά εκείνος έστειλε την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι και στο επόμενο λεπτό από μεγάλο αμυντικό λάθος της Φερεντσβάρος ο Ποντένσε σπατάλησε ακόμη μια τεράστια ευκαιρία.

Η ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας επιβραβεύθηκε τελικά στο 43΄, όταν σε προσπάθεια και σέντρα του Ποντένσε από αριστερά ο Ελ Κααμπί έπιασε την κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στο απλωμένο χέρι του Μαέ.

Ο Τουρπέν δεν χρειάστηκε να δει στο VAR τη φάση πάνω από μια φορά για να δείξει την άσπρη βούλα, με τον Ελ Κααμπί να ξεγελά τον Ντίμπους και να ανοίγει το σκορ στην Groupama Arena, στο 45ο λεπτό.

Η μισή δουλειά είχε ήδη γίνει, οπότε στο δεύτερο μισό του αγώνα ο Ολυμπιακός προσπάθησε να ελέγξει το παιχνίδι εξοικονομώντας δυνάμεις, καθώς το αποψινό ήταν το τρίτο ντέρμπι σε μια εβδομάδα, μιας και είχε προηγηθεί ο πρώτος αγώνας με τους Ούγγρους και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Η Φερεντσβάρος ήταν απολύτως μπλοκαρισμένη, ασφυκτιούσε από το «ερυθρόλευκο» πρέσινγκ και όλη η δραστηριότητά της εξανεμιζόταν έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη. Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν σίγουρα, απλά και μάλιστα στο 83΄ είχαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν, αλλά ο Ντίμπους απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κλερμέν Τουρπέν (Γαλλία)

ΦΕΡΕΝΤΣΒΑΡΟΣ (Ντέγιαν Στάνκοβιτς): Ντίμπους, Γουίνγκο (46΄ Μακρέτσκις), Σισέ, Μαέ, Τσίβιτς (67΄ Ραμίρες), Ζακάριασεν (67΄ Ρομντάνε), Αμπού Φανί, Μαϊγκά, Μαρκίνιος (86΄ Κατόνα), Μπ. Βάργκα, Κόντρο (46΄ Πέσιτς)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Τσικίνιο (90΄ Καρβάλιο), Έσε, Όρτα (74΄ Ιμπόρα), Ποντένσε, Φορτούνης (74΄ Μασούρας), Ελ Κααμπί (79΄ Γιόβετιτς)

Αποτελέσματα

Στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι κρίθηκε η πρόκριση στη ρεβάνς του «Ολίμπικο» ανάμεσα στη Ρόμα και στην Φέγενορντ. Το «εισιτήριο» για την φάση των «16» του Γιουρόπα Λιγκ πήρε η με 4-2 η Ρόμα, καθώς το ματς στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση τελείωσε ισόπαλο με σκορ 1-1, όπως ακριβώς συνέβη και μία εβδομάδα νωρίτερα στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ.

Μεγάλος πρωταγωνιστής των «τζαλορόσι» ήταν ο Σέρβος γκολκίπερ Μίλε Σβίλαρ, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι, στέλνοντας την ομάδα του Ντε Ρόσι στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ, δύο χρόνια μετά την επικράτηση της ιταλικής ομάδας στον τελικό του ECL εις βάρος των Ολλανδών με 1-0.

Ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ «έγραψε Ιστορία» στη νίκη πρόκριση της Μαρσέιγ επί της Σαχτάρ Ντόνετσκ με 3-1 στο «Βελοντρόμ» (πρώτο ματς 2-2). Άνοιξε το σκορ για τη γαλλική ομάδα στο 23΄ και με το γκολ αυτό έφτασε τα 31 στο Γιουρόπα Λιγκ -Κύπελλο UEFA, «πιάνοντας» στην κορυφή των σκόρερ της διοργάνωσης τον Χένρικ Λάρσον.

Μετά το 3-1 επί ελβετικού εδάφους η πρωτοπόρος του πορτογαλικού πρωταθλήματος Σπόρτινγκ Λισαβόνας έπαιξε όσο ακριβώς χρειαζόταν στο «Χοσέ Αλβαλάδε» απέναντι στη Γιουνγκ Μπόις και με το τελικό 1-1) προκρίθηκε χωρίς κόπο στους «16» της διοργάνωσης.

Η Σπάρτα Πράγας εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική της υπεροχή απέναντι στην Γαλατασαράι (αποβλήθηκε στο 70΄ ο Αϊχάν) και με τρία γκολ μετά το 75΄ συνέτριψε με 4-1 τους Τούρκους καλύπτοντας το σκορ του πρώτου αγώνα της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε ηττηθεί με 3-2 παίρνοντας με θριαμβευτικό τρόπο το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση του θεσμού.

Φράιμπουργκ και Καραμπάγκ «επιβίωσαν» από τα «θρίλερ» με Λανς και Μπράγκα και πανηγύρισαν στην παράταση τεράστιες προκρίσεις στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ 3-2 και 2-3 αντίστοιχα.

Η Λανς «πάγωσε» στο πρώτο 45λεπτο το «Europa Park» παίρνοντας προβάδισμα με 2-0 εις βάρος της Φράιμπουργκ, ωστόσο, στο τέλος χαμογέλασαν οι Γερμανοί. Με δύο γκολ του Σάλαϊ στο δεύτερο μέρος οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση (0-0 το πρώτο ματς), όπου ο Γκρέγκοριτς (είχε μπει νωρίτερα ως αλλαγή) σφράγισε τη μεγάλη ανατροπή των γηπεδούχων στο 99΄.

Ιστορική πρόκριση στη συνέχεια της διοργάνωσης πήρε η Καραμπάγκ, παρότι από το 58΄ αγωνιζόταν με 10 παίκτες (Καφαρκιουλίγεφ) και στη συνέχεια βρέθηκε να χάνει με 2-0 μέσα στην έδρα της.

Η Μπράγκα είχε ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα (είχε ηττηθεί στην Πορτογαλία με 2-4), ωστόσο, στο επιπλέον μισάωρο η ομάδα του Αζερμπαϊτζάν «βρήκε» δύο γκολ, το δεύτερο που την έστειλε στους «16» στο 120΄+2 για το τελικό 2-3.

Ο Μπεναζμέν Μπουριζό (Ρεν) έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του (χατ τρικ), αλλά το 3-0 του πρώτου αγώνα υπέρ της Μίλαν αποδείχθηκε υπεραρκετό για τους «ροσονέρι» να βρεθούν στους «16» του Europa League, παρά την αποψινή τους ήττα επί γαλλικού εδάφους με 3-2.

Το 2-1 στο «Ντα Λουζ» επί της Τουλούζ αρκούσε στην Μπενφίκα για να βρεθεί στους «16» του Europa League, μετά το αποψινό 0-0 στην έδρα της γαλλικής ομάδας, η οποία πάλεψε για να κάνει την έκπληξη αλλά δεν τα κατάφερε.

Τ΄ αποτελέσματα και οι σκόρερ των αγώνων ρεβάνς των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ:

Τουλούζ (Γαλλία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)…0-0   (1-2)

Ρεν (Γαλλία)-Μίλαν (Ιταλία)…3-2   (0-3)

Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)-Μπράγκα (Πορτογαλία)…2-3 παρ. (0-2)      (4-2)

Φράιμπουργκ (Γερμανία)-Λανς (Γαλλία)…3-2 παρ. (2-2)      (0-0)

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Γαλατασαράι (Τουρκία)          4-1   (2-3)

Μαρσέιγ (Γαλλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)           3-1   (2-2)

Σπόρτινγκ Λισ.(Πορτογαλία)-Γιούνγκ Μπόις (Ελβετία)    1-1    (3-1)

Ρόμα (Ιταλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία)…4-2 πεν. (1-1)     (1-1)
***   Οι οκτώ νικήτριες των ομίλων από το Γιουρόπα Λιγκ που έχουν ήδη προκριθεί στους «16» είναι οι: Γουέστ Χαμ, Μπράιτον, Ρέιντζερς, Αταλάντα, Λίβερπουλ, Βιγιαρεάλ, Σλάβια Πράγας και Μπάγερ Λεβερκούζεν.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Οι διαιτητές των τελευταίων αγώνων του 2ου ομίλου Γ’ Εθνικής

efthia

Αρχίζουν οι αγώνες των πρωταθλητών ΕΠΣ για την άνοδο στη Γ’ Εθνική

efthia

Α’ Εθνική – πλέι οφ: Οι αριθμοί της 7ης αγωνιστικής

efthia
Φόρτωση....