Πολιτική

Παραδοχή Άδωνι Γεωργιάδη για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Λαμίας

Για ακόμη μία φορά το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η πορεία του Νοσοκομείου Λαμίας είναι μονίμως καθοδική. Οι απαντήσεις των προκατόχων σας Υπουργών Υγείας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. δε βοήθησαν το Νοσοκομείο σε κανένα επίπεδο. Όταν ζητούσα από τον κ. Πλεύρη να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο, απάντησε ότι δεν είναι νησιωτικό ή ακριτικό και “δεν μπορούμε να δώσουμε κίνητρα”. Όταν ρώτησα την κα Γκάγκα γιατί αποχωρούν οι γιατροί διαρκώς, τα τελευταία χρόνια, από το Νοσοκομείο Λαμίας, μου είχε απαντήσει το αμίμητο: “Εσείς είστε, κ. Σαρακιώτη, από τη Λαμία. Πείτε μας εσείς γιατί αποχωρούν”! Το ίδιο ερώτημα επαναφέρω και προς εσάς, κ. Γεωργιάδη. Γιατί αποχωρούν διαρκώς οι γιατροί από το Νοσοκομείο Λαμίας, τα τελευταία τρία χρόνια; Δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Εκδόθηκε απόφαση πρόσφατα για την άρση αναγνώρισης του Νοσοκομείου ως κατάλληλου κέντρου εκπαίδευσης ειδικευόμενων ιατρών για την ειδικότητα της Παιδιατρικής, εξέλιξη η οποία συμβάλλει περαιτέρω στην υποβάθμισή του».

Ακολούθως, πρόσθεσε: «Πριν από λίγους μόλις μήνες, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λαμίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι “Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της ύπαρξής του. Δυστυχώς, μέχρι την επόμενη. Έχει μείνει μόνο και αβοήθητο όπως και ολόκληρο το Ε.Σ.Υ.”, ενώ προσέθεταν ότι “το “πάμε και θα δούμε” δεν είναι πολιτική. Είναι εγκληματική αμέλεια. Ούτε καν αμέλεια μετά από τόσες προειδοποιήσεις”. Κανείς Υπουργός μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει ενδιαφερθεί να δώσει την παραμικρή λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου μας. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προχωρήσετε, προκειμένου να αντιστραφεί η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Νοσοκομείου; Ποια είναι τα σχέδια της νέας πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να καταστεί και πάλι ελκυστικό όπως συνέβαινε έως το 2019; Από τους 75 ιατρούς το 2015 είχαμε φθάσει στους 115 το 2019».

Στα ως άνω εύλογα ερωτήματα του κ. Σαρακιώτη, ο Υπουργός Υγείας επιχείρησε να απαντήσει επικαλούμενος την απασχόληση ιατρών με «μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών», ενώ όσον αφορά την Παιδιατρική αντέτεινε ότι… «λειτουργεί κανονικά»! Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ζήλεψε τη δόξα της κας Γκάγκα ζητώντας από τον κ. Σαρακιώτη «να διαφωτίσει εκείνος το Υπουργείο γιατί παραιτούνται οι ιατροί από το Νοσοκομείο Λαμίας»!

Εν συνεχεία, κατά τη δευτερολογία του, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Η επιχειρηματολογία σας, κ. Γεωργιάδη, ότι “χρειαζόμαστε έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ” ή ότι “αποχώρησαν οι γιατροί τη δεκαετία της κρίσης”, διαψεύδεται από ό,τι έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Λαμίας την περίοδο 2015-2019. Δεν καταφέραμε να αυξήσουμε τις αμοιβές των γιατρών, αλλά υπήρχε πολιτική βούληση στήριξης του Ε.Σ.Υ.. Στην Παιδιατρική φτάσαμε να έχουμε, το 2019, 6 παιδιάτρους ενώ σήμερα έχουμε μόλις 1 μόνιμο παιδίατρο. Πώς βγαίνουν οι εφημερίες; Αναρωτιέται κανείς στο Υπουργείο; Το 2019, είχαμε 7 πνευμονολόγους και σήμερα έχουμε 1, ο οποίος συνταξιοδοτείται. Ποιος θα αποδεχθεί το διορισμό του στο Νοσοκομείο Λαμίας σε κλινική που θα είναι ο μόνος στην ειδικότητά του; Το 2019, είχαμε 5 αναισθησιολόγους και τώρα έχουμε 1. Πώς είναι δυνατόν να συζητάτε για απογευματινά χειρουργεία; Στην Ουρολογική είχαμε 3 μόνιμους ιατρούς, ενώ σήμερα έχουμε 2 με μπλοκάκι. Κανέναν μόνιμο. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είχαμε 11 ιατρούς, ενώ σήμερα μόλις 4. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Στερεάς Ελλάδας… Ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος αποχώρησης για τις 10 έμπειρες νοσηλεύτριες με ειδικότητα για επείγουσα και εντατική νοσηλευτική, οι οποίες δε γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους».

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρθηκε σε περιστατικό διακομιδής στο Νοσοκομείο Λαμίας υπογραμμίζοντας ότι «διακομίστηκε χθες περιστατικό, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στην Άμφισσα προς το Νοσοκομείο Λαμίας, το οποίο έχει… 1 αναισθησιολόγο (!)», ενώ μνημόνευσε στη Βουλή την ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Εμείς οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας σημαίνουμε συναγερμό στο λαό της Φθιώτιδας για την κατάσταση του Νοσοκομείου Λαμίας. Αυτή την στιγμή, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με τμήματα που υπολειτουργούν και με εμφανή τον κίνδυνο να κλείσουν. Το λιγοστό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και ο αριθμός τους απλά δε φτάνει! Είναι φανερό πως το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού της Φθιώτιδας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε: «Τα παραπάνω συνιστούν το λιγότερο κραυγή αγωνίας. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλετε απαντήσεις, κ. Υπουργέ. Στην Ένωση των Ιατρών, στους εργαζομένους, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας».

Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη στα ερωτήματα του κ. Σαρακιώτη ήταν χαρακτηριστική: «Υπάρχει πρόβλημα στο Νοσοκομείο Λαμίας. Και εμένα μου κάνει εντύπωση γιατί έχουν παραιτηθεί τόσοι πολλοί γιατροί ειδικά από αυτό το νοσοκομείο. Ο αριθμός των παραιτήσεων είναι υπερβολικά περισσότερος από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο στη χώρα. Δε γνωρίζω ιδιαίτερα γιατί. Δεν έγινε επί των ημερών μου. Είναι κληρονομιά του παρελθόντος! Ίσως να έχετε κάτι να μας διαφωτίσετε εσείς γιατί… Πάντως πράγματι το κύμα των αποχωρήσεων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο στο Ε.Σ.Υ.. Δεσμεύομαι να επανέλθω με μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για να δω γιατί έχει συμβεί αυτό».

Σχετικές αναρτήσεις

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia

Εισήγηση Γ. Κοτρωνιά στη Βουλή για το Σ/Ν του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

efthia
Φόρτωση....