Auto Moto

Στιγμές από το Ράλι Ακρόπολις 2023

Η Toyota Ελλάς, χορηγός αυτοκίνησης του Ράλι Ακρόπολις και προμηθευτής του στόλου αυτοκινήτων του αγώνα, φέτος βρέθηκε και πίσω από τα αυτοκίνητα ασφαλείας «0» με δύο εντελώς διαφορετικά οχήματα.

Ένα GR Yaris (261PS) και ένα Hilux (204PS) με μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό την τετρακίνηση «επιστρατεύθηκαν» σε ρόλο «0» στη φετινή, δυσκολότερη -λόγω καιρικών συνθηκών- διοργάνωση των τελευταίων ετών.

Νωρίτερα, το GR Yaris προετοιμάστηκε για τον αγώνα στην Ιταλία, όπου προστέθηκαν προστατευτικά καλύμματα και ποδιές, τοποθετήθηκαν ενισχύσεις στο αμάξωμα και αλλάχθηκε η ανάρτηση, ώστε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του. Για το Hilux που ήδη από την κατασκευή του προορίζεται για σκληρή χρήση σε κάθε είδους επιφάνεια, δε χρειάστηκε παρά η τοποθέτηση ελαστικών μικτών συνθηκών. Όλα, υπό την επίβλεψη του επικεφαλής της Toyota Ελλάς στο τεχνικό κομμάτι, Ηλία Καραΐσκου.

Πλήρωμα στο «0» για τρίτη συνεχή χρονιά οι πολύπειροι «Στρατισίνο»-Δημήτρης Βαζάκας, που ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στον απαιτητικό ρόλο τους.

Το «0» είναι το τελευταίο αυτοκίνητο που διέρχεται από κάθε ειδική διαδρομή προτού εκκινήσει ο αγώνας. Ρόλος του, να κινηθεί γρήγορα (όχι σε ρυθμό αγώνα) και να διασφαλίσει ότι όλα είναι στη θέση τους και σύμφωνα με το πλάνο ασφαλείας του αγώνα, ώστε να δοθεί η εκκίνηση της ειδικής διαδρομής.

Θεωρητικά το GR Yaris θα ήταν σταθερά σε πρώτο ρόλο, συνεπικουρούμενο από το Hilux σε περίπτωση ανάγκης, με την Kirkos Racing να έχει υπό την ευθύνη της την υποστήριξη των δύο κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το GR Yaris εφοδιάστηκε με αγωνιστικά χωμάτινα ελαστικά, ενώ το Hilux με μικτής χρήσης, 50-50. Στην πράξη, λόγω της λάσπης που υπήρχε στις ειδικές διαδρομές η περιστασιακή χρήση του Hilux αποδείχτηκε αγχολυτική επιλογή.

«Οδοστρωτήρας» χαρακτηρίστηκε από τον «Στρατισίνο», ο οποίος προφανώς διασκέδασε -όπως και ο Δημήτρης Βαζάκας- με τον καθαρόαιμα σπορ χαρακτήρα του GR Yaris.

Η στιγμή του αγώνα για το πλήρωμα του «0» γράφτηκε το ξημέρωμα του Σαββάτου, στην ειδική διαδρομή Παύλιανη 1. Σε ένα ομιχλώδες τοπίο, με τη διαδρομή γεμάτη λάσπη, προέκυψε καθυστέρηση 30 λεπτών στην εκκίνηση της ε.δ. εξαιτίας βλάβης που παρουσιάστηκε αξημέρωτα σε ένα πυροσβεστικό όχημα. Μέρος των προδιαγραφών ασφαλείας μιας ειδικής διαδρομής είναι η στελέχωσή της με ομάδες εξειδικευμένων διασωστών σε στρατηγικά σημεία. Πυροσβεστική, ασθενοφόρα, Ερυθρός Σταυρός, εξειδικευμένος τεχνικός υψηλής τάσης, τετρακίνητα οχήματα. Δεκάδες επαγγελματίες βρίσκονται στη θέση τους ώρες πριν την εκκίνηση -στη συγκεκριμένη περίπτωση ώρες πριν το χάραμα- έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση ανάγκης.

«Περιμέναμε στην εκκίνηση μαζί με όλους τους “θεούς”. Eίχαν παρκάρει, είχαν βγει από τα αυτοκίνητά τους και είχαμε πιάσει ψιλή κουβέντα» θυμάται ο Στρατισίνο. «Σε άψογα γαλλικά ο Δημήτρης Βαζάκας τους εξηγεί τι συμβαίνει. Μιλούν όλοι με τα καλύτερα λόγια για την οργάνωση, κάνουν ερωτήσεις για το GR Υaris, ενώ δίπλα μας γίνεται ολόκληρη ανασυγκρότηση των οχημάτων ασφαλείας για να ξεκινήσουμε. Οι ξένοι είναι εντυπωσιασμένοι από την ταχύτητα αντίδρασης και την αποτελεσματικότητα. Παίρνουμε εντολή να ξεκινήσουμε. Mουδιασμένα στην αρχή, λάσπη πολλή, γλιστράει, αλλά ο κόσμος που έχει ξενυχτήσει μέσα στο δάσος μας ζεσταίνει με το χειροκρότημα. Άντε πάμε δυνατά…».

Σχετικές αναρτήσεις

Πέντε μήνες έμειναν για το Ράλι Ακρόπολις 2024

efthia

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το «Goulinas Volcano Enduro»

efthia

Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ για την καταγραφή της 70χρονης ιστορίας του Ράλι Ακρόπολις

efthia
Φόρτωση....