Ευθέα Λόγια

Τι θα κάνετε για το περιβόητο έργο στέγασης του γκαράζ του Δήμου Λαμίας;

Το έργο της στέγασης του πολυσυνεργείου αυτοκινήτων/γκαράζ και των οχημάτων του Δήμου στο Λατομείο της Μεγάλης Βρύσης μας έχει απασχολήσει πολλές φορές. Αυτή τη φορά το επαναφέρω με στόχο να δεσμευτούν οι υποψήφιοι για το τι «μέλει γενέσθαι». Τι πρόκειται οι ίδιοι να κάνουν ως νέα δημοτική αρχή. Να υπογραμμίσουμε ότι το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής γύρω στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το αίτημα της απομάκρυνσης του όρχου των οχημάτων του Δήμου από την οδό Κύπρου είναι πολύ παλιό.  Αν δεν κάνω λάθος, είναι από την εποχή του Παπαδήμα, τριάντα χρόνια πίσω∙ και βέβαια εμφανίζεται στο Σχέδιο  Πόλης.

√  Στα «Πεπραγμένα του Δήμου 2003 – 2005» εμφανίζεται η δωρεά 32.388 τ.μ. (Λατομείο) στο Δ.Δ. Μεγ. Βρύσης. Οι δωρητές ισχυρίστηκαν αργότερα ότι η δωρεά έγινε με τη δέσμευση του Δήμου να γίνουν στον χώρο του λατομείου μόνο πολιτιστικές υποδομές.

√ Στο προεκλογικό Πρόγραμμα του κ Κοτρωνιά το 2006 εμφανίζεται η πρόταση/δέσμευση για «Υπαίθριο Θέατρο στο λατομείο δωρεάς Στεργιοπούλου».

√ Στο ίδιο Πρόγραμμα εμφανίζεται η πρόταση/δέσμευση για τη δημιουργία νέου χώρου πρασίνου για τους πολίτες στην περιοχή Κύπρου με την μεταφορά του γκαράζ του Δήμου.

√ Στις 25/8/2009 δημοπρατείται το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΝΤΑΜΑΡΙΩΝ» με προϋπολογισμό: 2.480.000€ σύμφωνα με την αριθμ. 35/09 μελέτη της Δ/νσης Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου  και χρηματοδότηση από πιστώσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» με ανάδοχο τελικά την εταιρεία ΘΡΙΑΣΕΙΟΣ ΑΤΕ και για ποσό 1.237.432,00 €. Η συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν έως την 16/5/2010. Η ανάδοχος εταιρεία λόγω προφανούς αδυναμίας εκτέλεσης του έργου, ζητάει την αντικατάστασή της από την εταιρεία ΕΥΡΩΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, η οποία και ανέλαβε τη συνέχιση του έργου. Μετά δε από επτά(7) Ανακεφαλαιωτικούς Πίνακες Εργασιών(ΑΠΕ), η εργολαβία έκλεισε με διάλυση στις 30/5/2014 & για συνολική δαπάνη 1.162.910,42 €. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την 324/24.9.2014 απόφασή του, συγκρότησε την Επιτροπή Προσωρινής και Οριστικής παραλαβής του έργου.

√ Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου του 2015 εμφανίζεται στα συνεχιζόμενα το έργο: «Κατασκευή διαμόρφωσης χώρου Νταμαριών(ΘΗΣΕΑΣ 201.600,87€ & ΣΑΤΑ 229.538,83€)» με προϋπολογισμό: 2.480.000€, Σύμβαση – Α.Π.Ε: 1.273.764,34€ και υπόλοιπο προς πιστοποίηση: 125.896,81€

√ Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2015 εμφανίζεται επίσης ως νέο έργο το: «Αποπεράτωση κτιρίου πολυσυνεργείου αυτοκινήτων» με προϋπολογισμό 300.000€ και πίστωση 150.000€, με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ/ΠΕ, το οποίο δεν ξέρουμε αν προχώρησε. Και έπεται η συνέχεια…

Στο μεταξύ άρχισαν οι φθορές και η απαξίωση του κτιρίου, που βέβαια παραλήφθηκε για να πληρωθεί ο εργολάβος. Ποτέ δεν δόθηκε μια επίσημη απάντηση από τη δημοτική αρχή για το τι και πώς, τι έγινε και τι πρόκειται να γίνει. Είναι αδιανόητο ένα τέτοιο έργο, με ένα τόσο μεγάλο κόστος κατασκευής, που αφορά σε ένα σοβαρό ζήτημα της πόλης – στη στέγαση του γκαράζ του Δήμου, αλλά και στην ανάπλαση μιας ιδιαίτερα υποβαθμισμένης αστικής περιοχής στην οδό Κύπρου – να μένει μετέωρο.

Τα χρήματα των δημοτών δεν είναι για πέταμα! Στο τέλος τέλος, αν δεν τους «βγαίνει» η μεταφορά του γκαράζ και των οχημάτων στον «προβληματικό» αυτό χώρο, αν είναι προβληματικός, ας αποχαρακτηριστεί το έργο και ας προσανατολιστούμε για την εξασφάλιση άλλου χώρου. Τώρα όμως, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, οφείλουν οι  υποψήφιοι να διευκρινίσουν τις προθέσεις τους και να ενημερώσουν τους δημότες. Και περισσότερο να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής της Κύπρου πότε το γκαράζ του Δήμου θα απομακρυνθεί από το κέντρο της πόλης.

Πρέπει όμως να διευκρινίσω κάτι. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 1998 που ξεκινάει το ιστορικό του χώρου, οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια παράταξη, οι ίδιες πολιτικές και πρακτικές διοικούν το Δήμο Λαμίας. Μήπως κάνω λάθος;

Στέφανος Σταμέλλος

  http://www.e-ecology.gr

Πηγή: https://www.facebook.com/stefanos.stamellos

Σχετικές αναρτήσεις

Αγανάκτησαν οι άνθρωποι της ΑΕ Καλυβίων με το «Αλ. Παπαγεωργίου»

efthia

Λαμία: Πότε θα προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του μέλλοντος;

efthia

Τέμπη, ένας χρόνος μετά …

efthia
Φόρτωση....