Φθιώτιδα

Το πρωί της Τετάρτης 14 Φλεβάρη, η ΓΣ των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ συνεδρίασε και συζήτησε  στο παρακάτω πλαίσιο:

Η αρχική νομοθετική πράξη της  Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2020, προέβλεπε ότι το καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στη ΛΑΡΚΟ θα διαρκούσε  «το πολύ 12 μήνες». Στις  28/2/24 κλείνει 4 χρόνια. Μέσα σε αυτή την τετραετία το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί σε βαθμό που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην οξυμένη γενική ακρίβεια και τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις. Το γενικό σταμάτημα της παραγωγής, σε συνδυασμό με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την έλλειψη σχεδίου ουσιαστικής συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της και  μέγιστη αύξηση της ανασφάλειας. Κλείνουμε 18 μήνες απολυμένοι, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, εργαζόμενοι που καθημερινά ζητάμε εργασία και δεν μας δίνουν.

Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έχει σχεδόν το σύνολο των νικελιούχων κοιτασμάτων σε αυτή. Όλο αυτό το διάστημα που η ΛΑΡΚΟ απαξιώνεται συνειδητά με κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ανταγωνίζονται και πραγματοποιούν αγοραπωλησίες. Την ίδια στιγμή οι Κυβερνήσεις σχεδιάζουν, νομοθετούν, δίνουν «ζεστό» χρήμα, επιδοτούμενα κεφάλαια για  «επενδύσεις» στην κατεύθυνση παραγωγής «πράσινου χάλυβα». Με λίγα λόγια προετοιμάζουν τη νέα φάση κερδοφορίας των ομίλων στον κλάδο και ο πλούτος της ΛΑΡΚΟ έχει το δικό του αποτύπωμα σε αυτό το «κάδρο». 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, η διαδικασία μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη  βρίσκεται στην εξής φάση:

  • Η κυβέρνηση έχει κηρύξει προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING (Δασκαλάκη).
  • Έχει εγκρίνει την υπογραφή συμφώνου μεταβίβασης.
  • Έχει απολύσει – αποζημιώσει τους εργαζόμενους και έχει στείλει «εμπιστευτικό έγγραφο» ζητώντας από την Κομισιόν να της βεβαιώσει «την οικονομική διακοπή της ΛΑΡΚΟ».
  • Ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος νέος ιδιοκτήτης CMI (Ιρλανδοί), όπου απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, έχει προσφύγει νομικά κατά της Κυβέρνησης κερδίζοντας το «πάγωμα» της διαδικασίας με ασφαλιστικά μέτρα. Για να «ξεπαγώσει» η διαδικασία  αναμένεται η εκδίκαση και η απόφαση του ΣτΕ, η οποία τον Οκτώβριο του 2023 πήρε αναβολή για το Δεκέμβριο του 2023, στη συνέχεια πήρε αναβολή για τον Απρίλιο του 2024 και τελικά μεταφέρθηκε για το Μάρτιο του 2024. 

Οι  δεσμεύσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ είναι οι εξής:

  • «Νέα νομοθετική ρύθμιση τον Γενάρη του 2024 έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απορρόφηση κονδυλίου για την παραμονή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και στις βάρδιες που καλύπτουν τις ανάγκες συντήρησης – λειτουργικής κατάστασης». Μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει νέα νομοθετική ρύθμιση.
  • «Τον Φεβρουάριο του 2024 να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις». Παρά τις επιστολές και την επιμονή μας δεν έχει ορίσει νέα συνάντηση.
  • «Δεν θα εφαρμοστούν τα προγράμματα ανεργίας, εάν πρώτα ο νέος ιδιοκτήτης δεν έρθει σε συζήτηση με τους εργαζόμενους». Στις 31 Μαρτίου 2024 λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, οδηγούμαστε στο ταμείο ανεργίας και στη συνέχεια στα προγράμματα του.

Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται μέσα σε ένα πολιτικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό, κοινωνικό κλίμα που μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Η οικονομική ύφεση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επέκταση του πολέμου στην μέση ανατολή, την Ουκρανία, η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς και οι επιπτώσεις. Τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει το «ταμείο ανάκαμψης» και η «πράσινη μετάβαση», όλα αυτά   γεννούν πλειάδα αστάθμητους παράγοντες.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω,  αποφασίσαμε τα εξής:

  1. Την παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, παρουσία του νομικού μας συμβούλου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ.
  2. Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα τα σωματεία θα συναντηθούν για ενημέρωση από την ειδική διαχείριση.
  3. Εάν μέχρι και τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 δεν έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία και ώρα συνάντησης από τα αρμόδια υπουργεία, η πρόταση του σωματείου μας είναι τα διοικητικά συμβούλια να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.
  4. Την τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στις 10:00 το πρωί στο κινηματογράφο Ίλιον θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να ενημερωθείτε αναλυτικά  και συλλογικά να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας δίνοντας συνέχεια στο διευρυμένο μέτωπο της τοπικής κοινωνίας που υπερασπίζεται την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Όλοι και όλες στη γενική συνέλευση.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

Σχετικές αναρτήσεις

Συνελήφθη από την Ασφάλεια Λαμίας, για κατοχή κοκαϊνης

efthia

Επίσκεψη Πανουργιά Παπαϊωάννου στα έργα αποχέτευσης Μεξιατών και Βαρδατών

efthia

Εκδήλωση σήμερα στη Λαμία για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ

efthia
Φόρτωση....