Ανακοινώσεις

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λαμίας καταγγέλουν τις πρακτικές του «εντέλλεσθε»

 Μόνο συρρέοντα και λιμνάζοντα μπορούν να χαρακτηριστούν πια τα προβλήματα για τους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες είναι οι καταγγελίες από συναδέλφους του Σωματείου , καθώς η αποψίλωση του ΕΣΥ έχει λάβει πρωτοφανείς και τρομακτικές πλέον διαστάσεις .

  • Οι ελλείψεις προσωπικού
  • Η ανεπάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού
  • Οι μετακινήσεις εργαζόμενων από Κέντρα Υγείας του Νομού για κάλυψη εφημεριακών αναγκών  αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα του κλάδου μας , ενώ η αναφορά είναι ενδεικτική και όχι  περιοριστική.

Η άσπρη μπλούζα δεν νομιμοποιεί τη λειτουργία οποιουδήποτε Τμήματος!

Οι πολίτες που εμπιστεύονται καθημερινά το νοσοκομείο μας , δικαιούνται σεβασμό κα παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου.

Νόμοι ταφόπλακες του ΕΣΥ, όπως ο νόμος περί διακομιδών αυτοπροσδιορίζουν την ανεπάρκεια του συστήματος , να ενσκήψει στις πραγματικές ανάγκες του πολίτη και την διευκόλυνση του δημόσιου λειτουργού στο έργο του , με αποτέλεσμα ο μεν πρώτος σε αρκετές περιπτώσεις να κινδυνεύει να μην  φτάσει στην επόμενη αρμόδια εξειδικευμένη δομή νοσηλείας , ο δε δεύτερος να εξαναγκάζεται σε ιατρικές πράξεις αλλότριες προς το αντικείμενο των σπουδών του, με όποιο κόστος για τον ίδιο και τον ασθενή.

Ήδη διακομιδές από Κέντρα Υγείας γίνονται από Νοσηλευτικό προσωπικό και ελλείψει αυτών θα διεκπεραιώνονται από διοικητικούς υπαλλήλους!

Να μην αναφερθούμε στα πρόσφατα «άμεσα μέτρα επίλυσης» της έλλειψης οδηγών και διασωστών του ΕΚΑΒ!!!

Αυτό είναι το σύστημα υγείας που κληρονομήσαμε και οφείλαμε να εξελίξουμε?

Το Νοσοκομείο Λαμίας λειτουργεί με σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης , κλινικές λειτουργούν με ένα γιατρό , ενώ άλλες , άγνωστο για πόσο θα υφίστανται ακόμα.

Η στήριξη των Υγειονομικών υπήρξε δεδομένη , όπου κι αν ζητήθηκε, με μόνο γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου που υπηρετούμε και κατ’ επέκταση του Συστήματος Υγείας .

Η λογική του «εντέλλεσθε» δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης υγειονομικών. Γνωρίζει καθένας από μας το καθήκον του απέναντι στο θεσμό που υπηρετούμε .

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει αποφανθεί και προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι «συγκεκριμένες» ειδικότητες , που θα που θα προβλέπεται ότι μπορούν να πραγματοποιούν τις διανοσοκομειακές διακομιδές διασωληνωμένων  -βαρέως πασχόντων ασθενών , σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 93του Ν.4850/2021, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.5041/2023, και όχι όπως πρόσφατα συνέβη στο Νοσοκομείο μας όπου ειδικευμένος Ιατρός αλλότριας ειδικότητας αρνήθηκε τη διακομιδή βαρέως πάσχοντος-διασωληνωμένου ασθενή και πλέον διώκεται πειθαρχικά .

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις παραβιάσεις της ιατρικής και εργατικής νομοθεσίας  καθώς και τις πρακτικές του «εντέλλεσθε».

Ζητάμε επιτακτικώς :

  1. Άμεση πρόσληψη προσωπικού , όλων των βαθμίδων, στο βαθμό που αναλογεί στις ανάγκες του συστήματος της δημόσιας υγείας , και όχι στη δημοσιονομική πολιτική .
  2. Ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι μετακινήσεις προσωπικού λόγω «τουριστικών αναγκών». Είναι και ο μόνος τρόπος προκειμένου να ξεκινήσει να δουλεύει ο θεσμός του προσωπικού ιατρού.
  3. Σύμπραξη της κάθε βαθμίδας Διοίκησης και όχι υπαναχωρήσεις ή αποφάσεις τροχοπέδη στα ήδη ταλαιπωρημένα από οικονομική κρίση και πανδημία Δημόσια Ιδρύματα
  4. Άμεσες προκηρύξεις θέσεων Ιατρών για άμεση κάλυψη αναγκών

Η υγεία είναι αναμφισβήτητα το υπέρτερο αγαθό .

Σε μια κοινωνία που θέλει να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη, θα πρέπει το θεσπιζόμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και η πρακτική εφαρμογή του , να θωρακίζουν χωρίς «εκπτώσεις» κα «ημίμετρα», το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ποιοτική, από κάθε άποψη, παροχή υπηρεσιών Υγείας σε κάθε πολίτη , που τις έχει ανάγκη .

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα, θέλοντας να προστατέψουμε τόσο τη δουλειά μας και τις οικογένειές μας, όσο και τους πολίτες που απευθύνονται στις δημόσιες δομές υγείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

                     ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 

      Τις τελευταίες ημέρες , διάφορα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου βάλλουν εναντίον της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και κατ’ επέκταση του προσωπικού , επικεντρωμένα κυρίως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Του «καθρέπτη» όπως το παρομοιάζουν του Νοσοκομείου.

Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας , θα θέλαμε να παραθέσουμε πολύ επιγραμματικά μερικά απαραίτητα στατιστικά στοιχεία. Πριν την περίοδο της πανδημίας , εξετάζονταν κατά μέσο όρο 45.000 ασθενείς ετησίως στο ΤΕΠ. Εν μέσω πανδημίας και έως σήμερα , ο αριθμός αυτός προσεγγίζει τους 35.000. Οι μηνιαίες εισαγωγές σε Κλινικές , αγγίζουν τις 600-700 με ένα σημαντικό αριθμό αυτών , λιγότερο από το ένα τρίτο, να αφορά τη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας. Στοιχεία αδιάψευστα και δημοσιευμένα σε τακτική βάση στο Υπουργείο Υγείας. Με τα σημερινά δεδομένα  πρόκειται για ένα Τμήμα που λειτουργεί με επάρκεια μεν Νοσηλευτικού προσωπικού αλλά με ΜΟΛΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ!!!

Ένα Τμήμα που για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του με 365 εφημερίες το χρόνο συνεπικουρείται από γιατρούς άλλων Κλινικών, εκείνους που εν μέσω πανδημίας , τα τελευταία δυόμισι χρόνια , ανεξαρτήτως ειδικότητας , στήριξαν την κλινική Covid του Γ.Ν.Λαμίας προκειμένου αυτή να είναι το κέντρο αναφοράς της Στερεάς Ελλάδας και να δέχεται περιστατικά και από τα όμορα Νοσοκομεία , αλλά και τους ίδιους νοσηλευτές που λιποθύμησαν μέσα στην ειδική στολή anti Covid λίγο πριν τη λήξη της βάρδιάς τους. Να μην αναφερθούμε δε, στα πολυάριθμα περιστατικά λεκτικής και σωματικής  βίας που έλαβαν και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή σχεδόν βάση , κυρίως στο ΤΕΠ.

Ας δούμε λοιπόν το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση , χωρίς να διαβαθμίζουμε Ιατρούς και Νοσηλευτές , αφήνοντας τα αρμόδια όργανα να το κάνουν. Καμία ανακοπή δεν ανατάχτηκε επειδή απλά μπήκε στον χώρο των επειγόντων και κανένα τροχαίο δεν περπάτησε μέχρι τον Αξονικό Τομογράφο, κάποιοι το έκαναν. Δικαιολογημένη σε κάποιο βαθμό η οργή του πολίτη που δεν γνωρίζει ότι το 2019, υπηρετούσαν στον «καθρέπτη» του Νοσοκομείου  δέκα ιατροί με αποτέλεσμα , στο Χειρουργικό ΤΕΠ , ο χρόνος αναμονής –διεκπεραίωσης ενός περιστατικού να μην αγγίζει καν τη  μία ώρα! Δίκαιο όμως και το πάγιο αίτημα από πλευράς προσωπικού για άμεσες προσλήψεις ισάριθμες των αναγκών!

Η ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας , δεν αποτυπώνεται σε χαρτιά, ούτε σε αντιδικίες μεταξύ  εργαζομένων και συνοδών ασθενών.

Αντιθέτως έτσι  υποδαυλίζεται η αποστροφή και απομάκρυνση των πολιτών από την Κρατική Υγεία που χρόνια τώρα πασχίζει να παραμείνει Δημόσια και επαρκής για τον καθένα .

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας , καλωσορίζουν οποιοδήποτε έλεγχο, απ’ όπου κι αν προέρχεται και είναι εδώ να συζητήσει με οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα , ελπίζοντας στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που προκύπτουν διαχρονικά , προκειμένου αυτά να γίνουν τροφή για σκέψη, στοχεύοντας πάντα στην εύρυθμη λειτουργία όχι μεμονωμένων τμημάτων αλλά ολόκληρου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος , καθιστώντας βιώσιμο τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας . Οι «καθρέπτες» χρειάζονται γερές κορνίζες και καρφιά δομικού χαρακτήρα και μόνο!

 

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Απεργιακή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στην πλατεία Ελευθερίας

efthia

Τετάρτη 1η Μάη – Εργατική Πρωτομαγιά 2024

efthia

Με ευθύνη του Ισραήλ και των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

efthia
Φόρτωση....