Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ για τις πλημμύρες

Ζούμε τις συνέπειες της μεγάλης καταστροφής της κακοκαιρίας “Daniel”, την επιλεκτική ανικανότητα της κυβέρνησης και της πολιτικής  που δεν θέτει προτεραιότητα την προστασία της ζωής και το βιος του λαού. Στον Νομό μας  επλήγησαν πολλές περιοχές, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να καταγράφονται στην περιοχή  του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού  και στη Λαμία, όμως ζημιές έγιναν και σε άλλες περιοχές. Σπίτια μέσα στη λάσπη, χωράφια διαβρωμένα και κατακλυσμένα από φερτές ύλες, υποδομές διαλυμένες, μαγαζιά με καταστροφές, εργαζόμενοι και κάτοικοι που κινδύνεψαν ενώ ένας κτηνοτρόφος έχασε την ζωή του.

Στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου επλήγησαν γύρω στις 80 χιλιάδες στρέμματα κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες αλλά και μεγάλες καταστροφές είχαμε σε σπίτια, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα και υποδομές ύδρευσης, άρδευσης, οδικού δικτύου, σταυλικές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης με εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια, αποθήκες, μαγαζιά και στο οδικό δίκτυο της περιοχής και τους κατοίκους να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σταθούν στα πόδια τους.

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε “στο ίδιο έργο θεατές”, πνιγμένοι στις καταστροφές από τη μία, τις ανέξοδες υποσχέσεις από την άλλη, ενώ ακόμα και η Λαμία, η πρωτεύουσα του Νομού, αποδεικνύεται ακόμη μια φορά “ανοχύρωτη πόλη”, χωρίς τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Ακόμα και η πρόσβαση στο Νοσοκομείο Λαμίας είχε αποκοπεί για ένα χρονικό διάστημα με ό,τι κίνδυνο αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Για ακόμη μία φορά κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές δεν πήραν ούτε τα ελάχιστα μέτρα,όπως για παράδειγμα τον καθαρισμό των φρεατίων, των ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Νομού αλλά και του Δήμου της Λαμίας, δεν υλοποίησαν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Γιατί είναι ακριβώς η λογική κόστους-οφέλους που διαπερνά την περιβόητη “ανάπτυξη” που όλοι τους ευαγγελίζονται και τελικά οδηγεί στην υποχρηματοδότηση, και αφήνει απ’ έξω τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας ως μη επιλέξιμα. Απο εκεί προκύπτουν και οι καθυστερήσεις στην εκπόνηση έργων αποκατάστασης και προστασίας με αποτέλεσμα το χωριό Κόμμα να εκκενώνεται για ακόμη μια φορά μετα τις καταστροφικές πλημμύρες του  2021. Είναι αυτή η ανάπτυξη που πνίγει ολόκληρη τη Θεσσαλία και βυθίζει στο πένθος και τη λάσπη έναν ολόκληρο κάμπο.

Κράτος, κυβέρνηση και τοπικές αρχές προσπαθούν να επιστρατεύσουν το βολικό άλλοθι της περιβόητης «κλιματικής αλλαγής», των «πρωτοφανών καιρικών φαινομένων» για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις αλλά και οι ευθύνες τους. Ακραίο φαινόμενο όμως είναι η πολιτικής τους, που αφήνει ανοχύρωτο τον λαό!

Άραγε ευθύνεται η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα:

  • Για την απουσία μέτρων πρόληψης και αντιπλημμυρικής θωράκισης; Για τον μη καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων;
  • Για την απουσία οργανωμένου και επιστημονικά καταρτισμένου σχεδίου για την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων;
  • Για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές πολιτικής προστασίας στον Νομό;
  • Που η χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά μέτρα προστασίας και υποδομές είναι μηδαμινή;

Καλούμε τον λαό της Φθιώτιδας να καταδικάσει αυτήν την πολιτική που τον αφήνει απροστάτευτο μπροστά σε κάθε καιρικό φαινόμενο. Να δώσει διέξοδο στην οργή και την αγανάκτηση που νιώθει με την οργάνωση της πάλης του.

Μονόδρομος σε αυτήν την κατάσταση είναι η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του λαού, μέσα από την οργάνωση στα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος. Καλούμε τον λαό του Νομού να συμβάλει στη συγκέντρωση νερού και υλικών και την οργάνωση άμεσης βοήθειας για την προστασία των κατοικιών!

Καλούμε σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δοκιμαζόμενο λαό.

Άμεσα διεκδικούμε :

  • Να εξασφαλιστεί η σίτιση και η στέγαση των πλημμυροπαθών για όσο χρειαστεί.
  • Να διευκολυνθούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι περιοχές έχουν πληγεί. Να μην χαθεί κανένα μεροκάματο λόγω απουσίας από την εργασία εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή!
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση των νερών και την απομάκρυνση λάσπης και φερτών υλικών από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές. Να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση του υδρευτικού, αρδευτικού, οδικού δικτύου στις περιοχές στις οποίες εντοπίζονται προβλήματα.
  • Να ολοκληρωθεί άμεσαη καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια, μηχανήματα, γεωτρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι ζημιές που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

Σχετικές αναρτήσεις

Εργατική Πρωτομαγιά: Παγκόσμιο σύμβολο εργατικών λαϊκών αγώνων

efthia

Τη Μ. Τετάρτη στην πλατεία Διάκου η συγκέντρωση του ΕΚΠΕΦ για την Πρωτομαγιά

efthia

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για ανοιχτή ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....