Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 Φθιώτιδας για τον Μητροπολίτη Συμεών

Σε πρόσφατο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, επέλεξε πλευρά. Επέλεξε να χαϊδέψει τα αυτιά του πλέον συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας, όσων είναι αντίθετοι όχι απλά στο γάμο των ομοφύλων, αλλά στην ίδια την ύπαρξη ανθρώπων που έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου. Επέλεξε να κλείσει το μάτι σε όσους πορεύονται στη ζωή τους βασισμένοι στο μίσος προς κάθε τι διαφορετικό, στην κακώς εννοούμενη συντήρηση, στη μισαλλοδοξία. Με το γεμάτο ένταση κήρυγμά του ενάντια στους γάμους των ομοφύλων, ο Μητροπολίτης χρησιμοποίησε πληθώρα λογικών αλμάτων, για να γενικεύσει και να κατηγορήσει συλλήβδην τους ομοφυλόφιλους, που επιλέγουν να παντρευτούν, ως εχθρούς της παραδοσιακής, ελληνικής, ορθόδοξης οικογένειας.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι ένας πνευματικός άνθρωπος με βαθιά μόρφωση και αποδεδειγμένη κοινωνική και λογική ευφυΐα, του οποίου ο λόγος και οι δημόσιες τοποθετήσεις λόγω της θέσης που κατέχει επηρεάζουν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τόσο στη Φθιώτιδα όσο και πανελλαδικά, διαιρεί την κοινωνία σε «συντηρητική», η οποία είναι καλή και ευλογημένη και «προοδευτική», η οποία ευθύνεται για όλα τα δεινά του σύγχρονου ανθρώπου. Μια τέτοια γενίκευση, πέρα από το διχασμό που προκαλεί, ουσιαστικά στέλνει στο «πυρ το εξώτερον» όλους τους ανθρώπους που έχουν έναν διαφορετικό του ορθού, όπως ορίζεται από την επίσημη εκκλησία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Στέλνει το μήνυμα ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα δεν είναι ευπρόσδεκτα στην κοινωνία μας και τα καθιστά υπεύθυνα για «ό,τι γίνεται κάθε μέρα» και για «το πού οδηγείται η ανθρωπότητα».

Σε μια εποχή που η χώρα έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ τους νέους, δημιουργικούς, προοδευτικούς ανθρώπους, επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω τη ρητορική που οδήγησε τη χώρα σε πολιτισμική και ηθική παρακμή. Η συντήρηση δεν μπορεί ποτέ να γεννήσει κάτι νέο, ο φόβος για το διαφορετικό αποτελεί ένα συναίσθημα που καθηλώνει την κοινωνία και δεν της επιτρέπει να εξελιχθεί, ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε «καλούς» και «κακούς» μόνο περισσότερο μίσος και διχόνοια μπορεί να γεννήσει. Η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική κακοποίηση, οι βαθύτερες κοινωνικές αιτίες που γεννούν μίσος, βία και απομόνωση δεν οφείλονται στην ύπαρξη ομόφυλων ζευγαριών ούτε στην ανάγκη τους για συμπόρευση στη ζωή.

Εμείς, ως προοδευτικοί άνθρωποι, πιστοί στην βασική μας θέση για διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και τη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού και καθαρά κοσμικού κράτους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, για την εξάλειψη της πατριαρχίας στην πράξη, για τον περιορισμό των παραγόντων που γεννούν και αναπαράγουν τη βία, για να μπορούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα να ζήσουν μια ζωή χωρίς το φόβο της κοινωνικής κατακραυγής. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την τεκνοθεσία και τον πολιτικό γάμο από ομόφυλα ζευγάρια. Και θα αντιστεκόμαστε με σθένος σε όλους όσους επιθυμούν να στρέψουν το δημόσιο διάλογο σε ατραπούς, από τις οποίες οι προηγμένες κοινωνίες έχουν από καιρού διαφύγει.

Σχετικές αναρτήσεις

Εργατική Πρωτομαγιά: Παγκόσμιο σύμβολο εργατικών λαϊκών αγώνων

efthia

Τη Μ. Τετάρτη στην πλατεία Διάκου η συγκέντρωση του ΕΚΠΕΦ για την Πρωτομαγιά

efthia

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για ανοιχτή ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....