Η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 είναι το γεγονός που σηματοδοτεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τους υποψήφιους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να «μπαίνουν στο στίβο» των εξετάσεων την Παρασκευή 30/5 και το Σάββατο 31/5, αντίστοιχα, προκειμένου να διεκδικήσουν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Το πρόγραμμα
Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 30 Μάη, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας), ενώ οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στις 31 Μάη στο μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Στη συνέχεια, όσον αφορά τους υποψηφίους των ΓΕΛ, τη Δευτέρα 2 Ιούνη θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Την Τετάρτη 4 Ιούνη οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιούνη, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη το Σάββατο 31 Μάη 2025 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Συνέχεια, την 3η Ιούνη, εξέταση στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 5 έως και τις 16 Ιούνη οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 14 έως και τις 25 Ιούνη 2025. Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 16 έως και τις 27 Ιούνη.
Χρήσιμες πληροφορίες – οδηγίες
Εν όψει της έναρξης των Πανελλαδικών, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι να γνωρίζουν βασικά σημεία της διαδικασίας, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά.
Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι η έναρξη των εξετάσεων έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 8:30, ωστόσο οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 8:00.
Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 ώρες.
Μαζί τους, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής:
– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο.
– Δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων.
– Στυλό μπλε ή μαύρου χρώματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μολύβι στις απαντήσεις, παρά μόνον εάν ορίζεται σχετικά από τις οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους γόμα και ξύστρα.
– Γεωμετρικά όργανα, για τα μαθήματα που χρειάζονται.
– Ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό.
– Ρολόι χειρός, αλλά όχι έξυπνο ρολόι (smartwatch).
Ωστόσο, οι υποψήφιοι απαγορεύεται να έχουν μαζί τους τα εξής:
– Βιβλία, τετράδια και σημειώσεις.
– Διορθωτικό (blanco) οποιασδήποτε μορφής (υγρό ή ταινία).
– Κινητό τηλέφωνο και άλλα μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών και επικοινωνίας, υπολογιστικές μηχανές.
Λήξη μαθημάτων στα γυμνάσια και εξετάσεις
Όπως προαναφέρθηκε, το τέλος των απολυτήριων εξετάσεων (ονομαζόμενων και «ενδοσχολικών») για τους μαθητές της Γ’ λυκείου έχει οριστεί για αύριο, Δευτέρα 26 Μάη 2025.
Καταληκτική καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων είναι η ερχόμενη Τετάρτη 28 Μάη 2025, δηλαδή δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου, οι εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 13 Ιούνη 2025. Η 20ή Ιουνίου έχει οριστεί ως η καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων.
Αναφορικά με τα γυμνάσια, το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς θα ακουστεί την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Μάη 2025 και η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 3-16 Ιούνη 2025.

