Εκπαίδευση

Για την Ασφαλή λειτουργία των σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας του Δήμου Λαμιέων και την τηλεκπαίδευση

 Το  ΔΣ  της Ένωσης Γονέων Λαμίας Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκφράζει την οργή του  για  το    περιστατικό  στο 3ο Γυμνάσιο Λαμίας που  έχει  σαν αποτέλεσμα  τον πολύ σοβαρό τραυματισμό  13χρονου μαθητή.

Δυστυχώς  και αυτό το συμβάν  είναι  άλλο ένα θλιβερό παράδειγμα της   υποχρηματοδότησης  όλων των Κυβερνήσεων, σε  σχέση και με τα σχολικά  κτήρια , γιατί ζυγίζουν  τις  ζωές των παιδιών μας με  βάση τις αντοχές της οικονομίας. Η ασφάλεια και  ο  έλεγχος  της σχολικής μονάδας  είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας  για  εμάς  και τα παιδιά μας!

Πολλές φορές μέσα από παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και με ανακοινώσεις μας είχαμε προειδοποιήσει τις δημοτικές αρχές για τα ποικίλα προβλήματα των κτιριακών υποδομών της πόλης μας για την έλλειψη συντήρησης και την επικινδυνότητα πολλών χώρων και ειδικά των νηπιαγωγείων. Το 2019 πολλές δεσμεύσεις και υποσχέσεις για σύγχρονες κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις προς την σχολική κοινότητα και τους «ατυχείς» δημότες αυτής της πόλης πετάχτηκαν για μια ακόμη φορά στα σκουπίδια. Δυστυχώς το σύνθημα «Πάμε κι όπου βγει» ο ελληνικός λαός το βιώνει καθημερινά.

Όπως γνωρίζετε και όπως γνωρίζουμε οι πάγιες δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων καλύπτονται από τις σχολικές επιτροπές  και πάντα με καθυστέρηση. Επομένως με το νέο διευρυμένο ωράριο ζητάμε την άμεση και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων. Οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα αλλά και ο διπλασιασμός στις τιμές των αναλώσιμών υλικών προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο χειμώνα για τα σχολεία μας. Ταυτόχρονα, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων ως τις 17:30, αυξάνονται σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα χωρίς καμία αύξηση να έχει προϋπολογιστεί στην κρατική επιχορήγηση, ενώ και οι πενιχρές αυτές δόσεις καθυστερούν να αποδοθούν στους Δήμους και από εκεί στα σχολεία.

Τι γίνεται με την Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές; Λειτουργούν;

Τα θέματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά .

Οι καταγγελίες είναι πολλές για την κατανομή των κονδυλίων για την συντήρηση των σχολικών μονάδων.  Τελικά αυτό που  μαθαίνουμε  τα χρόνια όλα τα κονδύλια κατά καιρούς πηγαίνουν στους «αρεστούς» της εκάστοτε δημοτικής αρχής και στις προσωπικές σχέσεις όλων των εμπλεκομένων. Αξιοπερίεργο πώς σχολικές μονάδες της πόλης μας έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση.                                                                              Να αποκατασταθούν άμεσα προβλήματα σε σχολικές μονάδες αν και είναι αργά τώρα για δάκρυα και να σχεδιαστεί  η ανακατασκευή τους, ώστε να πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Αντίστοιχα να ελεγχθούν και αποκατασταθούν εστίες μόλυνσης σε προαύλια και βοηθητικούς χώρους των σχολείων.

Τα σχολεία πρέπει να είναι έτοιμα και ικανά να δεχθούν και να προστατεύσουν το σύνολο των μαθητών και του προσωπικού. Δεν μπορεί τα παιδιά μας να εκτίθενται σε κινδύνους ή να γίνονται πειραματόζωα.

Τέλος, αυτή η «κοροϊδία» και ο εμπαιγμός της τηλεκπαίδευσης με το παραμικρό να τελειώσει. Οι γονείς και κηδεμόνες πλέον είναι αρνητικοί, λένε ΟΧΙ στην πλειοψηφία τους σε αυτό το  απαράδεκτο παιδαγωγικό μέσο, το οποίο χειροτερεύει κάθε προσπάθεια και προσέγγιση του σχολείου και του γονιού. Την τελευταία φορά στην πρωτοβάθμια το ποσοστό παρακολούθησης μαθημάτων ήταν κάτω από το 30% ενώ στην δευτεροβάθμια λόγω του «εκβιασμού» των απουσιών το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς λοιπόν απαξίωσαν  την τηλέμαθηση και το ΥΠΑΙΘ πρέπει να επανορθώσει, όταν στην Ευρώπη πλέον οι τάξεις με νόμο «πετάνε» τα tablets, laptop και κάθε είδους οθόνη έξω από αυτές. Θέλουμε τα παιδιά μας χωρίς εθισμούς και ενεργούς πολίτες.

            Ως  ΔΣ  της  Ένωσης καλούμε  τους Συλλόγους Γονέων σε  όλη την χώρα  να  εκφράσουν την οργή   και  την συμπαράστασή  τους για το περιστατικό  με διεκδικητικές  πρωτοβουλίες τόσο στους Δήμους , Περιφέρειες, όσο και στην κεντρική κυβέρνηση  για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την πλήρη &  ασφαλή συντήρηση των  σχολείων με  ευθύνη  του κράτους.

Να εκφράσουμε την ειλικρινή στήριξη και συμπαράσταση στην οικογένεια του μικρού μας Βασίλη, στον ίδιο να ευχηθούμε ταχεία ανάρρωση και να επανέλθει γερός. Είναι τρομερό για ένα παιδί να ξεκινάει με αυτή την προοπτική σε μια νέα βαθμίδα

Σχετικές αναρτήσεις

«Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου» στους μαθητές των Δημ. Σχολείων Λοκρών

efthia

Τα σχολικά κτίρια στη Φθιώτιδα χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου

efthia

Εβδομάδα ανοικτών εργαστηρίων από το Ε.Κ. Λαμίας

efthia
Φόρτωση....