Πολιτική

Εισήγηση Γ. Κοτρωνιά στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής

     O βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς εισηγήθηκε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».

 Ο κ. Κοτρωνιάς ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι :

 «……. η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε κάθε οργανωμένη κοινωνία σε κάθε σύγχρονο κράτος πέραν του ότι αποτελεί ένα κορυφαίο ζήτημα κοινωνικής ηθικής και ισονομίας αποτελεί και έναν στόχο για την σταθεροποίηση και την αύξηση των κρατικών εσόδων».
Και συνέχισε :
«….Αν με το προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών του Ιουλίου του 2023 που υλοποίησε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, τότε το σημερινό νομοσχέδιο στο οποίο είμαι εισηγητής , Μπορούμε να πούμε ότι κατοχυρώνει την δικαιοσύνη στην συναλλαγές.
Δικαιοσύνη σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, δικαιοσύνη στον ανταγωνισμό μεταξύ των συνεπών και ασυνεπών επαγγελματιών.

Ουσιαστικά η Eυρωπαϊκή Ένωση με την σημερινή οδηγία που εντάσσουμε έρχεται να υιοθετήσει το δικό μας μοντέλο που εφαρμόσαμε την περασμένη τετραετία χάρις στο οποίο είχαμε από τα RBNB  10 φορές περισσότερα έσοδα σχεδόν μισό δις και πλέον με την τυποποίηση της συνεργασίας των κρατών και των υπηρεσιών της ευρωπαϊκής ένωσης μετατρέπουμε τις πλατφόρμες από φορείς φοροδιαφυγής σε συνεργάτες του κράτους.
Παράλληλα δίνουμε με το νομοσχέδιο τη δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να ανοίξει τα φτερά του με μετοχές μέσω του χρηματιστηρίου με πλήρη όμως εποπτεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Επίσης με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η διαδικασία διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ αυτόματα μέσω των ταμειακών.
Σε ό,τι αφορά το τέλος παρεπιδημούντων που δεν μπορούσαν να εισπράξουν οι δήμοι και ζήτησαν να εισπράττεται από την ΑΑΔΕ , δόθηκε παράταση της είσπραξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2023 .

Κλείνοντας την εισήγησή του υποστήριξε:

«…..Θεωρώ ότι το πρώτο νομοσχέδιο μετά το καλοκαίρι βελτιώνει την συνεργασία των υπηρεσιών των κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης για φορολογικά θέματα και για τον Φ.Π.Α. ανοίγει νέους δρόμους στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση και διαχείριση κινητών αξιών και ολοκληρώνει τη διαδικασία για την διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ μέσω των ταμειακών , ένα βήμα πολύ σημαντικό στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την στήριξη των κρατικών εσόδων».

Σχετικές αναρτήσεις

Τροπολογία Σαρακιώτη για την επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών των δικαστικών υπαλλήλων

efthia

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia
Φόρτωση....