Φθιώτιδα

Εξιχνιάσθηκε απάτη από ζευγάρι σε βάρος ηλικιωμένης στη Λαμία

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο μεθοδικής έρευνας, εξιχνιάσθηκε άμεσα υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης, η οποία διαπράχθηκε πρωινές ώρες της 11ης Νοέμβρη στη Λαμία.

Για την υπόθεση αυτή, ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα, άντρας – γυναίκα, μέλη εγκληματικής ομάδας, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, χθες στην περιοχή της Λαμίας και συνελήφθησαν.

Επιπλέον, αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, άντρας – γυναίκα, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, συνεργοί των συλληφθέντων, οι οποίοι ανέλαβαν να τηλεφωνήσουν στο υποψήφιο θύμα τους.

Ειδικότερα, οι άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι τον γιατρό και συγγενικό πρόσωπο της ηλικιωμένης αντίστοιχα, της τηλεφώνησαν και με το πρόσχημα ότι το συγγενικό της πρόσωπο είχε τραυματιστεί σοβαρά και χρειαζόταν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, απαίτησαν από εκείνη χρηματικό ποσό.

Ακολούθως, εκμεταλλευόμενοι τον αιφνιδιασμό της, την έπεισαν να τοποθετήσει μέσα σε πλαστική σακούλα το χρηματικό ποσό των 8.400 ευρώ και ακολούθως να το απορρίψει από το μπαλκόνι της οικίας της, όπου ανέμενε η συλληφθείσα, η οποία αφού απέσπασε τα χρήματα, στη συνέχεια μαζί με τον συλληφθέντα, τα μετέφεραν σε περιοχή της Αττικής, προκειμένου να τα παραδώσουν στους συνεργούς τους.

Σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ενδύματα που φορούσε η γυναίκα, κατά τη διενέργεια της παράνομης πράξης τους, καθώς και χρηματικό ποσό.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως η δράση της εγκληματικής ομάδας, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα μέλη – συνεργοί τους.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στοχεύοντας στην ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων, υπενθυμίζει πάλι χρήσιμες συμβουλές με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους.

Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι, προκειμένου να τους προσεγγίσουν και να τους εξαπατήσουν:

  • Επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.
  • Επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά ή τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.
  • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.
  • Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
  • Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο παρελθόν δράστες έχουν μεταφέρει με αυτοκίνητο ηλικιωμένους ακόμα και σε Τράπεζες, προκειμένου να αναλάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά και να τους τα παραδώσουν.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους.

Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά απατών μπορείτε να δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr.

Σχετικές αναρτήσεις

Συνελήφθη από την Ασφάλεια Λαμίας, για κατοχή κοκαϊνης

efthia

Επίσκεψη Πανουργιά Παπαϊωάννου στα έργα αποχέτευσης Μεξιατών και Βαρδατών

efthia

Εκδήλωση σήμερα στη Λαμία για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ

efthia
Φόρτωση....