Ανακοινώσεις

Η παρουσία της «Πατρίδα μας η Στερεά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατά την τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23.1.2024, η παράταξη μας ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ κατέθεσε δύο επερωτήσεις.

Με την πρώτη καλέσαμε τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό να παρουσιάσει σε ειδική συνεδρίαση η οποία να γίνει σύντομα της Προγραμματικές Δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής, δηλαδή το Πρόγραμμά του για όλο το φάσμα της περιφερειακής πολιτικής για την θητεία που ήδη ξεκίνησε, όπως άλλωστε αρμόζει σε κάθε θεσμό άσκησης πολιτικής εξουσίας ως εύλογη συνέπεια της εφαρμογής της δημοκρατικής αρχής και μάλιστα όπως είχε επισημάνει ο κ. Αποστολίδης, ο επικεφαλής της Παράταξης, κατά την παρέμβασή του στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Σπανός δεν παρουσίασε Πρόγραμμα ούτε προεκλογικά.

Ο κ. Περιφερειάρχης απάντησε ότι έχει το έργο του της προηγούμενης θητείας, έχει τεχνικό πρόγραμμα και συνεπώς είναι γνωστό το Πρόγραμμά του. Όπως του ανταπαντήσαμε, επιβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για όλους τους τομείς των περιφερειακών πολιτικών γιαυτό δεν δέχεται να το θέσει σε συζήτηση.

Εμείς στο πλαίσιο του ρόλου μας και ασκώντας και θεσμική αντιπολίτευση θα επιχειρούμε ανά τομέα αρμοδιοτήτων να αναδεικνύουμε τις ελλείψεις της Περιφερειακής Αρχής  όχι μόνο ελέγχοντας ή καταγγέλλοντας αλλά και προτείνοντας έτσι ώστε να αναπτύξουμε το δικό μας Πρόγραμμα και να το θέσουμε ενώπιον των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας.

Με την δεύτερη επερώτηση θέσαμε το ζήτημα της μη δημοσίευσης των αποφάσεων του Οργανισμού Πολιτισμού της Περιφέρειας δεδομένου ότι δεν υποχρεούται, ως ΑΜΚΕ, εκ του νόμου και προτείναμε να αποδεχθεί η Περιφερειακή Αρχή την άμεση δημοσιότητα αποφάσεων και δαπανών του Οργανισμού καθώς διαχειρίζεται μεγάλο πλην όμως αδιευκρίνιστο ποσό δημοσίου χρήματος  το οποίο διανέμει αδιαφανώς σε χορηγίες εκδηλώσεων κλπ με κριτήρια πελατειακής εξάρτησης. Ο κ. Περιφερειάρχης αρνήθηκε να δεχθεί τις προτάσεις μας . Έτσι ο Οργανισμός Πολιτισμού θα συνεχίσει να λειτουργεί σε καθεστώς αδιαφάνειας και αποφυγής της λογοδοσίας.

Εμείς από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε την λειτουργία του και θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επιβολή της διαφάνειας και της  λογοδοσίας που είναι κρίσιμες συνιστώσες της Χρηστής Διοίκησης.

Παρεμβήκαμε και στην συζήτηση των προβλημάτων των Δομών Υγείας που είχαν καταθέσει με επερωτήσεις τους και προτάσεις ψηφισμάτων άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και εμείς με σχετική ερώτηση για την ανάπτυξη των ΤΟΜΥ. Η συζήτηση κατέληξε στην ψηφοφορία επί του σχετικού ψηφίσματος όπου υπερψηφίσαμε το ψήφισμα που πρότεινε η μείζον μειοψηφία. Προτείναμε να οργανωθεί μία καλά προετοιμασμένη ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουμε τα προβλήματα της Υγείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και να καταλήξουμε σε ένα Πρόγραμμα Υγειονομικής Πολιτικής της Περιφέρειας που θα περιλαμβάνει θεσμικές και οικονομικές διεκδικήσεις, δηλαδή θα διεκδικούμε από το κράτος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις έναντι του ανθρώπινου δυναμικού της υγείας αλλά και στην βελτίωση εξοπλισμού και υποδομών, η Περιφέρεια θα δεσμεύεται για την ανταπόκρισή της στα ήδη καθήκοντά της αλλά και να διεκδικεί περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και ευθύνες για την άσκηση μίας περιφερειακής υγειονομικής πολιτικής. Αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα την ανταπόκριση της πλειοψηφίας στην απαίτηση των παρατάξεων για ουσιαστική ολιστική συζήτηση των προβλημάτων της Υγείας.

Τέλος, συζητήσαμε στο πλαίσιο προτάσεων ψηφισμάτων  άλλων παρατάξεων  το ζήτημα της επαπειλούμενης αναδιάταξης των Πρωτοδικείων της Βοιωτίας, με την επιδιωκόμενη από την Κυβέρνηση κατάργηση ενός εκ των δύο. Όλες οι παρατάξεις διατρανώσαμε την αντίθεσή μας σε αυτή την προοπτική.

Αναμένουμε επίσης τις έγγραφες απαντήσεις του Περιφερειάρχη στις ήδη υποβληθείσες ερωτήσεις μας  σχετικά με:

Α. Μέτρα για την ανθεκτικότητα της γεωργίας και τον σχεδιασμό και εκτέλεση αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων.

Β. Εφαρμογή της νομοθεσίας για την οριστική επιλογή των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Περιφέρειας (Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Τμηματαρχών)

Για την παράταξη Πατρίδα μας η Στερεά

Δημήτρης Κατσούλης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Σχετικές αναρτήσεις

Εργατική Πρωτομαγιά: Παγκόσμιο σύμβολο εργατικών λαϊκών αγώνων

efthia

Τη Μ. Τετάρτη στην πλατεία Διάκου η συγκέντρωση του ΕΚΠΕΦ για την Πρωτομαγιά

efthia

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για ανοιχτή ΛΑΡΚΟ

efthia
Φόρτωση....