Ιστορία

Μετά από μισό αιώνα, η ελπίδα για ελευθερία, δημοκρατία, παραμένει ζωντανή

50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον αγώνα των Νέων για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, αλλά και τον αγώνα για τη δημοκρατία στην χώρα μας.

Μ’ αφορμή την ημέρα μνήμης, λάβαμε από πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς, κόμματα και φορείς, τα ακόλουθα μηνύματα:

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα, στην επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμούμε ένα γεγονός σημαντικής ιστορικής σημασίας.

Από αυτή την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, οφείλουμε να αντλούμε διδάγματα και να εμβαθύνουμε στις αρχές που διαμόρφωσαν το πνεύμα εκείνης της εποχής.

Οι αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας μας,  απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση, ενίσχυση, διεύρυνση και εμβάθυνση.

Οφείλουμε, όλοι μας,  να είμαστε ενεργοί θεματοφύλακες σε αυτές τις διαδικασίες.

Με δημοκρατική ενότητα, σεβασμό και αλληλεγγύη, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που να διέπεται από αυτές τις αξίες και να διασφαλίζει ένα ειρηνικό, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους μας.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το σύμβολο και η παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας μας για Ελευθερία, Δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τιμούμε όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για αξίες, αρχές και ιδανικά την περίοδο της δικτατορίας.

Είναι χρέος όλων μας να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενιές το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σήμερα δε, που η αμφισβήτηση είναι δικαιολογημένη για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Πατρίδα μας στο μισό σχεδόν αιώνα της μεταπολιτευτικής περιόδου, η κοινωνία μας έχει ανάγκη το όραμα,

τη θέληση και την τόλμη των νέων εκείνης της εποχής.

Μόνο έτσι μπορούμε να δρομολογήσουμε μια διαφορετική πορεία, που μπορεί να μας οδηγήσει στη πραγματική πρόοδο για την πλειοψηφία του Λαού μας, μέσα από το δρόμο της ουσιαστικής δημοκρατίας, με πραγματική συμμετοχή των πολιτών, κοινωνική δικαιοσύνη και ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.

 

ΣΟΥΛΑ ΣΤΙΒΑΚΤΗ: Η ιστορία γράφεται από τους παρόντες. Στη διάρκεια των γεγονότων. Όταν το ρολόι δείχνει “ώρα μηδέν”. Παρών δήλωσαν και οι φοιτητές μίας άλλης εποχής, όταν 50 χρόνια πριν, το ρολόι σήμανε την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μία κομβική στιγμή της σύγχρονης ελληνικής  ιστορίας, που γράφτηκε με συνθήματα σε πανό και τοίχους, με αίμα σε δρόμους, με μπογιά ανεξίτηλη στη συλλογική μας μνήμη. “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”.

Δεν θέλει μόνο η αλλαγή αγώνες και θυσίες μα και η διαφύλαξη. Γιατί κάποιες φορές, αντί της μνήμης, υπερισχύει η λήθη. Το μήνυμα της εξέγερσης όμως, που δεν είναι άλλο από την άρνηση κάθε μορφής αυταρχισμού, δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθεί.

Αιώνια ευγνωμοσύνη, σεβασμός, τιμή αλλά και… ρίγος από την ασίγαστη φωνή του εκφωνητή: “ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!”

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: 1973 –  2023.  50 χρόνια μετά, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί για όλους έναυσμα ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή τη φλόγα της βούλησης και της ελπίδας.

Ως συνδικάτα, αναλογιζόμαστε το χρέος µας και δίνουμε τον δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας.

Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας.

Aς σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί και ας υπερασπιστούμε ενωμένοι το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης ολόκληρης της κοινωνίας μας.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ: Καλούμε τα σωματεία και τους φορείς της πόλης μας, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους συνταξιούχους, να τιμήσουμε αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου, προβάλλοντας τα σημερινά αιτήματά μας και τις σύγχρονες διεκδικήσεις μας.

50 χρόνια μετά και  τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας δείχνουν το δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα.

Το σύνθημα «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» συγκινεί και μας αγγίζει. Σήμερα η ακρίβεια έχει λεηλατήσει το εισόδημά μας, τρομάζουμε όταν είναι να ανοίξουμε τους λογαριασμούς και πάμε super market, σκεφτόμαστε να βάλουμε βενζίνη και πετρέλαιο. Την ίδια ώρα οι μισθοί είναι παγωμένοι και τελειώνουν στα μέσα του μήνα. Η κυβερνητική κοροϊδία «δίνει και παίρνει», με επιδόματα ψίχουλα από την μία, και  από την άλλη μας τσακίζει με την φορολογία και κομμένες κοινωνικές παροχές, ενώ μας λέει αν θες να ζήσεις κάνε 2-3 δουλειές για να συμπληρώσεις ένα μισθό. Όλα τα μετατρέπουν σε εμπορεύματα, κάθε κοινωνικό δικαίωμα, την παιδεία την υγεία, το νερό, που πουλιούνται και αγοράζονται με γνώμονα το κέρδος των λίγων.

Απέναντι σε αυτά τα συνδικάτα και τα σωματεία διεκδικούν την ζωή με δικαιώματα, να μπορούμε να ζήσουμε καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες μας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες, ενάντια στην φοροληστεία, με δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, με ελεύθερο χρόνο και πρόσβαση στον πολιτισμό.

Το σύνθημα “Έξω το ΝΑΤΟ – Έξω oι ΗΠΑ” γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ σήμερα που η πατρίδα μας λειτουργεί σαν αμερικανονατοϊκή βάση και ορμητήριο για το αιματοκύλισμα του λαού της Παλαιστίνης. Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με τους λαούς που αγωνίζονται για το δίκιο τους, τη λευτεριά και την πατρίδα τους.  Τρομοκράτες είναι οι δολοφόνοι των λαών, οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που στηρίζουν το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Τιμούμε τους νεκρούς ήρωες του Νοέμβρη! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές και εργάτες, που αγωνίστηκαν με ηρωισμό, με αυτοθυσία ενάντια στο φόβο που προκαλούσε μέχρι τότε η στρατιωτική δικτατορία. Οι φυλακίσεις, οι εξορίες, τα απάνθρωπα βασανιστήρια δεν ήταν αρκετές για να σταματήσουν τον λαό.

Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών και των εργατών και γράφτηκε ιστορία. Εκεί είναι η δύναμή μας. Στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα.

Τιμάμε το πολυτεχνείο κρατώντας καλά αυτά που μας διδάσκει:

  • κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντι στους αγώνες του λαού. Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας «φώτισε» και τους πιο σκοτεινούς καιρούς!
  • Ο δρόμος της σύγκρουσης με το σύστημα, τις απαγορεύσεις και την καταστολή, δείχνει τη δύναμη του οργανωμένου κινήματος.
  • Ο αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών συνεχίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.

Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής, των δικαιωμάτων μας!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ  7:00μ.μ. Πλατεία ΠΑΡΚΟΥ

 

 

 

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ένα γεγονός-σταθμό στους αγώνες του λαού για Δημοκρατία και Ελευθερία. Ένα γεγονός που έμελλε να καθορίσει την Ιστορία της χώρας, θέτοντας τα θεμέλια για την ανατροπή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τη μεταπολίτευση.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε μόνο μία μαζική εναντίωση των νέων της εποχής απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ήταν επίσης ένα κίνημα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής και μιας δικαιότερης κοινωνίας, ένα αίτημα που εκφράστηκε ξεκάθαρα μέσα από το ιστορικό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Σε μια συνθήκη που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων.

Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας.

Όσο και αν κάποιοι επιθυμούν να διαστρεβλώνουν τα γεγονότα του 1973 και να συσκοτίζουν τα μηνύματα της ιστορικής εξέγερσης, το Πολυτεχνείο πλανάται σαν σκιά τα τελευταία 50 χρόνια πάνω από την Ιστορία, για να θυμίζει ότι τίποτα δεν χαρίζεται στο λαό, εάν ο ίδιος δεν το διεκδικήσει.

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η εξέγερση των φοιτητών τον Νοέμβριο του ’73 αποτελεί μία από τις πιο ένδοξες στιγμές της νεότερης πολιτικής ιστορίας της πατρίδας μας.

Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν, όσους αγωνίστηκαν, όσους είχαν το σθένος να αντιμετωπίσουν τη δικτατορία.

Σήμερα, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για μία ποιοτική δημοκρατία. Για λιγότερες ανισότητες. Για περισσότερες ευκαιρίες στις νεότερες γενιές. Για ισχυρή δημόσια υγεία και παιδεία.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να οικοδομήσουμε μία δίκαιη, ανθεκτική, ισχυρή κοινωνία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Μ-Λ ΚΚΕ: Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973. Ο ηρωικός ξεσηκωμός του Νοέμβρη υπήρξε το μεγαλύτερο χτύπημα του λαού μας ενάντια στο καθεστώς της φασιστικής δικτατορίας και της αμερικανοκρατίας. Ο επαναστατικός ξεσηκωμός του Νοέμβρη προώθησε αποφασιστικά τα μεγάλα αιτήματα για την απαλλαγή της χώρας από την αμερικάνικη υποδούλωση, για την κατάκτηση της λευτεριάς, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο Νοέμβρης ματαίωσε τα σχέδια των αντιπολιτευόμενων αστών πολιτικών καθώς και των ηγεσιών του ΚΚΕεσ και του ΚΚΕ, για ένα συμβιβασμό με το φασιστικό καθεστώς και την «ομαλή μετεξέλιξη της δικτατορίας σε κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Στη διάρκεια των επαναστατικών γεγονότων του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε μια πλατιά αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική ενότητα που προήλθε από την αντιπαράθεση δυο ριζικά διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων: Η πρώτη, που υποστηριζόταν και από τη νεολαία του ΚΚΕεσ. και τη νεολαία του ΚΚΕ, ήταν μια γραμμή συγκράτησης και υπονόμευσης του μαζικού αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η δεύτερη, που υποστήριξαν μέχρι τέλους οι δυνάμεις του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και πολλοί αντιφασίστες αγωνιστές, ήταν μια αγωνιστική αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική γραμμή, που έδωσε τη μάχη για την κατάληψη του Πολυτεχνείου και κυριάρχησε.Η αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης από τη φασιστική δικτατορία του Παπαδόπουλου προκάλεσε μια απότομη όξυνση της κρίσης του καθεστώτος της αμερικανοκρατίας η οποία κορυφώθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο στις 15 Ιούλη 1974, που έστρωσε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και επιτάχυνε την πτώση του φασισμού στην Ελλάδα.

Ο Νοέμβρης είναι βαθιά ριζωμένος στη λαϊκή συνείδηση

Παρά την αστυνομική τρομοκρατία που εξαπολύεται σε κάθε επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού, και παρά τη μόνιμη διαβρωτική προπαγάνδα όλων των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης για το «χαμένο νόημα του Πολυτεχνείου» και τις κλάψες δήθεν για το θάνατο του Πολυτεχνείου, δεκάδες χιλιάδες λαού συμμετέχουν αδιάλειπτα, μισό αιώνα τώρα, κάθε χρόνο στον τριήμερο γιορτασμό, στις εκδηλώσεις. Είναι, πραγματικά, μοναδικό φαινόμενο στη νεοελληνική ιστορία αυτό που συμβαίνει με το Πολυτεχνείο. Ο δρόμος του Νοέμβρη, ο ηρωισμός του Πολυτεχνείου έχει βαθιά χαραχθεί στις καρδιές του λαού μας.

Πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς αγώνες

Τιμώντας τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου, τιμώντας τους νεκρούς του, τιμώντας αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα, παίρνουμε θάρρος, δύναμη, εμπνεόμαστε για τους σημερινούς αγώνες, για την προώθηση των μεγάλων ανεκπλήρωτων αιτημάτων του παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Στα τέσσερα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τα αντιλαϊκά χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική πυγμής και βίαιων αντιδραστικών ανατροπών, προχωρεί σε περιστολή και καρατόμηση εργατοσυνδικαλιστικών κατακτήσεων και θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Το 2023 βρίσκει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξουθενωμένη, όχι μόνο από τη συσσώρευση των προβλημάτων δέκα χρόνων μνημονίων και τριών χρόνων πανδημίας, αλλά και από τα φοβερά εγκλήματα των Τεμπών, των πυρκαγιών και των πλημμυρών, με τα δεκάδες θύματα και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στα σπίτια και τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων λαού. Από το 2010, έχουν διανυθεί δεκατρία χρόνια μιας ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης με τα μνημόνια λεηλασίας και υποδούλωσης να διαδέχονται το ένα το άλλο. Όλες οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν πειθήνια τις εντολές των ξένων δυναστών. Υποτελείς, θιασώτες του δόγματος «Ανήκομεν εις την Δύσιν», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κήρυκες της παραμονής στο επιθετικό ΝΑΤΟ και της επέκτασής του. Έχουν ψηφίσει όλοι τους τη νέα «Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ και έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικάνικο πολεμικό ορμητήριο.

Σε μια περίοδο ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και τώρα στη Μέση Ανατολή με το νέο πόλεμο που εξαπέλυσε το φασιστικό κράτος του Ισραήλ ενάντια στη μαρτυρική Παλαιστίνη, η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμίστηκαν και συστρατεύθηκαν με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους σιωνιστές του Ισραήλ. Παραδίδουν πρώτα-πρώτα τις στρατιωτικές βάσεις της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και ό,τι τους ζητηθεί (Ελευσίνα) στους αμερικανονατοϊκούς επιθετιστές για τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στο πλάι των φασιστών Ζελένσκι και Νετανιάχου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική υποτέλειας που παραδίδει τη χώρα στη δίνη των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Κίνα-Ρωσία και την καθιστά στόχο. Οι δεσμοί εξάρτησης και υποταγής στους ιμπεριαλιστές, η ταύτιση με τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις της επίθεσης και του πολέμου μόνο δεινά μπορούν να προκαλέσουν στο λαό μας.

Στον αγώνα για τα προβλήματα του λαού μας και τους ανεκπλήρωτους στόχους του Νοέμβρη

50 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη, ο λαός και η νεολαία καλούνται να χτίσουν ένα μέτωπο αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και στην πολιτική της υποτέλειας.Να διαδηλώσουν στις 17 Νοέμβρη ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τους λακέδες του και να διατρανώσουν την αταλάντευτη απόφασή τους ενάντια στον πόλεμο, για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό.

Ο Νοέμβρης μας δείχνει το δρόμο του αγώνα-Οι λαϊκοί αγώνες θα κρίνουν το μέλλον

Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της εξάρτησης

Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα μας-Έξω οι αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές βάσεις

Αλληλεγγύη στο Παλαιστινιακό λαό-Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Κάτω οι εμπρηστές του πολέμου-Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών

Σχετικές αναρτήσεις

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αθ. Διάκου σε Αλαμάνα και Κομποτάδες

efthia

Επετειακές εκδηλώσεις «Αθ. Διάκος – Ύμνος στην Αθανασία» στη Λαμία

efthia

Σαν σήμερα ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης απαγχονίζεται από τους Άγγλους δυνάστες

efthia
Φόρτωση....