Πολιτική

Σαρακιώτης: Επιδείξτε σεβασμό στους Θεσμούς της Δικαιοσύνης και τους Λειτουργούς της

Ως Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο τοποθετήθηκε στη Βουλή ο βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης, ασκώντας παράλληλα κριτική στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. όσον αφορά τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των δικηγόρων.

Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε ότι: «Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έθεσε τον προβληματισμό του αναφορικά με τη χρονική συγκυρία κατάθεσης ενός νομοσχεδίου, το οποίο προκαλεί σειρά επιμέρους ενστάσεων ως προς το ζήτημα του σεβασμού στην πολυφωνία και στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Χρονική συγκυρία που ταυτίζεται με τη συμπλήρωση 50 ετών από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά και την τρέχουσα ραγδαία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή την οποία γινόμαστε μάρτυρες μαζικών προσαγωγών και συλλήψεων ατόμων, που είτε τολμούν να υψώνουν απλώς την παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική είτε επιλέγουν να φορούν παλαιστινιακά κασκόλ!»

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Με δεδομένη την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η Ελλάδα κατατάχθηκε στις “χώρες υψηλού κινδύνου” όσον αφορά την πολυφωνία στα ΜΜΕ και έγιναν ισχυρές συστάσεις για το επίπεδο σεβασμού του Κράτους Δικαίου, εφιστούμε την προσοχή της Κυβέρνησης ώστε να μη γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές και σε περιβάλλον διαδικτύου αυτή τη φορά (!), ενώ τονίζουμε εξ αρχής την ανάγκη να υπάρξει ένας σαφέστατος ορισμός ως προς τι θεωρείται “τρομοκρατικό περιεχόμενο”».

Μάλιστα, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι παρόμοιοι προβληματισμοί είχαν τεθεί και από την Ευρωπαϊκή Αριστερά κατά την ψήφιση του εν λόγω κανονισμού, προσθέτοντας: «Η αφαίρεση περιεχομένου εντός 1 ώρας είναι ανέφικτη, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε μικρές ιστοσελίδες με ανεπαρκείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Κατ’ ουσία, δεκάδες διαδικτυακοί δίαυλοι ενημέρωσης κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο “κλείσιμο”, με αυτό αν μη τι άλλο να συνιστά ένα σημαντικό ζήτημα καταπάτησης των δικαιωμάτων της πολυφωνίας και της ελευθερίας της έκφρασης, ενάντια σε όσα επισημαίνονται προς την Κυβέρνηση από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε εκτενώς στα περιστατικά χειραγώγησης των Ανεξαρτήτων Αρχών και της Ε.Υ.Π. από την Κυβέρνηση της Ν.Δ., επισημαίνοντας: «Οι παρεμβάσεις σας στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ο παραμερισμός κάθε ίχνους ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και ελπίδας για την ανάταση των θεσμών στην πατρίδα μας, όσο η Κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί τον κρατικό μηχανισμό ως “λάφυρό” της».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. επ’ αφορμή των εύλογων και δίκαιων διαμαρτυριών των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και των δικηγόρων, αναφορικά με τις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου τονίζοντας: «Θυμόμαστε όλοι πόσο λαλίστατος ήταν ο κ. Μητσοτάκης, πριν τις εκλογές του 2019, αναφερόμενος σε “φορομπηχτική πολιτική της [τότε] Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.” εις βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης και υποσχόμενος “μειώσεις φόρων”. Τί ακολούθησε; Η Ν.Δ. κατάφερε και εξελέγη στην Κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε – ω του θαύματος – να τηρήσει τις υποσχέσεις της! Εν μέσω πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας και παντελούς αδυναμίας της Κυβέρνησης να πατάξει την αισχροκέρδεια, ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θεώρησαν ότι είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να προβούν σε νέα φορολογική επιβάρυνση και να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών από 1-1-2023 κατά 9,6% και από 1-1-2024 κατά 3,8% και, έτσι από 185 ευρώ που πλήρωναν επί του “κακού ΣΥ.ΡΙΖ.Α.”, να πληρώνουν πλέον 250 ευρώ μηνιαίως».

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας παρέπεμψε, μάλιστα, στην ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, όπου υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι: «Το 33% των δικηγόρων βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών. Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει, λόγω αδυναμίας, τις ρυθμίσεις, στις οποίες είχε υπαχθεί και βρίσκεται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων, ενώ 12.977 δικηγόροι συστεγάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με την κατοικία τους, λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν τα επαγγελματικά τους έξοδα».

Όπως υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Σαρακιώτης: «Ήρθε η ώρα επιτέλους να επιδείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό τόσο στους Θεσμούς της Δικαιοσύνης, όσο και στους Λειτουργούς της».

Σχετικές αναρτήσεις

Σαρακιώτης: Η Ν.Δ. δίνει τη χαριστική βολή στη Θεσσαλία

efthia

Δυσλειτουργία Κέντρου Προώθησης της Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α. Καρπενησίου

efthia

Εισήγηση Γ. Κοτρωνιά στη Βουλή για το Σ/Ν του υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας

efthia
Φόρτωση....